Την 13η Ιουλίου ως επίσημη δημοτική εορτή αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπού

Την 13η Ιουλίου, ως επίσημη δημοτική εορτή του Δήμου Ωρωπού, σε ανάμνηση της ημέρας μνήμης της Μάχης του Ωρωπού  το 1829, αποφάσισε ομόφωνα να καθιερώσει  το Δημοτικό Συμβούλιο  του Δήμου Ωρωπού κατά τη συνεδρίασή του,  χθες 25 Απριλίου.

Πρόκειται για μια πρόταση την οποία είχε καταθέσει η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού και ο Πρόεδρος της κ. Γιώργος Παναγόπουλος, με επιστολή, προς τον Δήμαρχο Ωρωπού κ. Θωμά Ρούσση και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Θωμάς Ρούσσης, είχε αποδεχτεί να υλοποιήσει την πρόταση, κατά την ενημερωτική συνάντηση της Ο.Σ.Ω. με τη Δημοτική Αρχή, στα ΚΑΠΗ Νέων Παλατίων, την  Κυριακή 26 Νοεμβρίου.

Ο  κ. Θ. Ρούσσης, κατά την εισήγησή του στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, τόνισε ότι η Ημέρα αυτή θα είναι τοπική αργία για όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες και ότι θα διοργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις στην Αγία Μαρίνα της Κοινότητας Ωρωπού.

Ο Δήμαρχος πρόσθεσε: «Πρόκειται για την ανάμνηση μιας άγνωστης μέχρι πρόσφατα, στο ευρύ κοινό ιστορικής μάχης, η οποία καθόρισε την πορεία του αγώνα του 1821, ως προς την Αττικοβοιωτία και οδήγησε στη διεύρυνση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους που δημιούργησε ο Δ. Υψηλάντης».

Ο κ. Γ. Παναγόπουλος μιλώντας στο  Δημοτικό Συμβούλιο ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή για την αποδοχή της πρότασης της Ο.Σ.Ω.

Η απόφαση για τον εορτασμό της Μάχης του Ωρωπού αποτελεί  παράλληλα  δικαίωση ενός αφανούς εργάτη του πνεύματος και  σπουδαίου ιστοριοδίφη της περιοχής του Ωρωπού, του  ιστορικού  ερευνητή  και συγγραφέα  κ. Γιάννη  Γκικάκη, ο οποίος  έχει αφιερώσει τη ζωή του στην αποκάλυψη της ιστορικής αλήθειας μέσα από μαρτυρίες και ιστορικά έγγραφα τα οποία φυλάσσονται στο  Εθνικό Ιστορικό Αρχείο του Κράτους. Έγγραφα που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση και κατατάσσουν την μάχη του Ωρωπού, την προ τελευταία των αγωνιστών του 1821,στις σπουδαιότερες του αγώνα.

Να θυμίσουμε ότι η ημέρα αυτή έγινε γνωστή για την ιστορικότητά της από  τα ιστορικά συγγράμματα, ιστορικών ερευνητών, όπως αυτά του κ. Γιάννη Γκικάκη και του κ. Γιώργου Σκουρτανιώτη, όπου έφεραν στο φως  αρχεία και μαρτυρίες για την τελική μάχη της απελευθέρωσης του Ωρωπού και των περιχώρων το 1829. Στα γεγονότα συμπεριλαμβάνεται και η κατάληψη των αποθηκών στην Σκάλα Ωρωπού.

Ήταν Ιούλιος του 1829 όταν ο οπλαρχηγός Γιώργος Σκουρτανιώτης  και 300  άνδρες  του, μετά από εντολή του Δ. Υψηλάντη και την συνεπικουρία του Κριεζώτη κατέλαβαν τις σιταποθήκες των Τούρκων στο κάμπο του Ωρωπού, προκαλώντας ταυτόχρονα σοβαρές απώλειες στο στράτευμα του Ομέρ Πασά, γεγονός  που οδήγησε αργότερα και μετά τη μάχη της Πέτρας, στη συνθηκολόγηση του Ομέρ Πασά και την απελευθέρωση της Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας από τον τουρκικό  ζυγό.

Πέρυσι για πρώτη φορά μετά  από 187 χρόνια, γιορτάστηκε η επέτειος της μάχης του Ωρωπού στην ομώνυμη Κοινότητα. Ήταν μια  πράξη ιστορικής ευθύνης και χρέους των κατοίκων του Ωρωπού προς τους προγόνους τους.

Την ημέρα αυτή θα  γίνεται:

-Γενικός σημαιοστολισμός των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων

-Σημαιοστολισμός των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων

-Επίσημη Δοξολογία

-Επιμνημόσυνη Δέηση στο χωριό Ωρωπός και κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των ηρώων