Τη Δευτέρα ξεκινάει η επαναπροώθηση των μεταναστών στην Τουρκία.

2.4.2016

Σχέδιο για την επανεισδοχή από τη Μυτιλήνη στην Τουρκία μεταναστών το διάστημα από τις 4 έως 6 Απριλίου έχουν εκπονήσει οι δύο χώρες στο πλαίσιο της έναρξης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Η εφαρμογή του σχεδίου θα ξεκινήσει από το λιμάνι της Μυτιλήνης προς το λιμάνι Δικελί και προβλέπεται να επαναπροωθωθούν συνολικά 750 άτομα σε πρώτη φάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ έχουν ήδη ναυλωθεί μέσω ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών από τη Frontex  δύο πλοία τουρκικών συμφερόντων τα οποία και θα μεταφέρουν 150 συνολικά μετανάστες τη φορά.

Το σχέδιο προβλέπει ότι  στο πλοίο θα επιβαίνει ένας μετανάστης συνοδευόμενος από έναν αστυνομικό της Frontex.

Το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» θα μεταφέρει 200 άτομα συνολικά τη φορά (100 μετανάστες και 100 αστυνομικούς) δηλαδή 200 μετανάστες τη μέρα μια και έχει ναυλωθεί για δυο δρομολόγια τη μέρα.

Το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιόλ» θα μεταφέρει 100 άτομα συνολικά τη φορά (50 μετανάστες και 50 αστυνομικούς) δηλαδή 50 μετανάστες τη μέρα μια και έχει ναυλωθεί για ένα δρομολόγιο τη μέρα.

Η πρώτη επαναπροώθηση έχει σχεδιασθεί να γίνει στις 10 το πρωί της Δευτέρας 4 Απριλίου ενώ η όλη διαδικασία θα γίνει μέσω του τελωνείου της Μυτιλήνης στο οποίο οι μετανάστες θα μεταφέρονται με ναυλωμένα λεωφορεία.

Ας σημειωθεί ότι χθες 1 Απριλίου αναμενόταν η άφιξη αστυνομικών της Frontex στη Λέσβο που θα επιληφθούν της όλης διαδικασίας. Γι αυτό το λόγο και από το βράδυ της Κυριακής έχει ενοικιασθεί το σύνολο των δωματίων σε ξενοδοχεία και των ενοικιαζομένων δωματίων στην πόλη της Μυτιλήνης και σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων από την πόλη.