Τη σκότωσε γιατί την αγαπούσε!

Τη σκότωσε γιατί την αγαπούσε! Έτσι είπαν στους δημοσιογράφους οι γείτονες του αυτόχειρα που σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγό του και μετά αυτοκτόνησε. Σύμφωνα με την παραπάνω δήλωση, να παρακαλάμε δηλαδή να μην ζήσουμε ποτέ το μεγάλο έρωτα, τη μεγάλη αγάπη γιατί κινδυνεύει η σωματική μας ακεραιότητα.

Είναι αλήθεια πως κάποιος που αγαπάει τόσο πολύ, τόσο δυνατά και τόσο έντονα μπορεί να σκοτώσει εξαιτίας της αγάπης αυτής;

Μπορούμε να ηρεμήσουμε. Δεν τη σκότωσε γιατί την αγαπούσε. Ίσως τη σκότωσε γιατί δεν μπορούσε να αντέξει την απόρριψή της. Το ότι εκείνη δεν ήθελε πια να ζει μαζί του.

Ίσως τη σκότωσε επειδή δεν κατάφερε να διαχειριστεί την απώλεια. Την απώλεια του έγγαμου βίου του, της οικογενειακής ζωής, του συζυγικού ρόλου κ.λ.π.

Ίσως τη σκότωσε από ζήλεια, εγωισμό, κτητικότητα. Ίσως, ίσως, ίσως. Για όποιο λόγο όμως και να τη σκότωσε, ένα είναι σίγουρο: δεν την σκότωσε από αγάπη. Τη σκότωσε επειδή εκείνος είχε δικά του άλυτα ψυχολογικά θέματα που τον οδήγησαν σε αυτή την ακραία πράξη. Όταν αγαπάμε κάποιον, θέλουμε να είναι ευτυχισμένος έστω και μακριά μας.

Πριν βιαστείτε να με αφορίσετε, θέλω να γνωρίζετε πως δεν δικαιολογώ στο ελάχιστο την πράξη του. Προσπαθώ μόνο να καταλάβω. Αν δεν καταλάβουμε τους λόγους για τους οποίους συμβαίνουν τα πράγματα πως θα μπορέσουμε να προλάβουμε κάτι αντίστοιχο στο μέλλον; Πως θα κάνουμε πρόληψη; Πως θα αλλάξουμε τα στραβά του κόσμου μας; Είναι πολύ εύκολο να χαρακτηρίσουμε το δράστη αλλά τι κέρδος θα έχουμε από αυτό σαν κοινωνία;

Από τη στιγμή λοιπόν που άλλοι ήταν ο λόγοι που τον οδήγησαν στο φόνο και όχι η αγάπη, μπορούμε να δούμε αν ήταν δυνατό να αποφευχθεί; Αναρωτιέμαι οι συγγενείς και οι φίλοι του δεν ήξεραν τη δυσκολία του να διαχειριστεί παρόμοιες καταστάσεις; Όταν τον είδαν να παίρνει το όπλο και να δηλώνει πως πάει να τη σκοτώσει, τι ήταν αυτό που τους καθησύχασε ότι δεν θα το κάνει; Ότι απλά απειλεί και πως κανείς από τους δύο δεν κινδύνευε; Ή μήπως ήταν εστιασμένοι μόνο στον εαυτό τους και δεν αντέδρασαν γιατί «δεν ανακατευόμαστε στα οικογενειακά των άλλων».

Λοιπόν θα σας πω πως ανακατευόμαστε παντού όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές ή η υγεία των συνανθρώπων μας.

Κλείνοντας, μέχρι την επόμενη φορά σας προτρέπω να αφεθείτε στην αγάπη γιατί σίγουρα δε θα σας σκοτώσει και να περνάτε καλά γιατί το αξίζετε.