Τη σύζυγο και τη μητέρα του είδε για λίγο τα Χριστούγεννα ο φυλακισμένος στο Ιράν ανταποκριτής της Ουάσινγκτον Ποστ

26.12.2015

Ο Τζέισον Ρεζαϊάν, ανταποκριτής της εφημερίδας The Washington Post στο Ιράν,  που συνελήφθη τον Ιούλιο του 2014 και καταδικάστηκε τον Οκτώβριο για  «κατασκοπεία», για περισσότερες από 500 μέρες παραμένει φυλακισμένος στην Τεχεράνη, αλλά  κατάφερε την ημέρα των Χριστουγέννων να περάσει μερικές ώρες , με τη σύζυγό του και τη μητέρα του, σύμφωνα με αμερικανική εφημερίδα.

«Είναι η πρώτη φορά τον έναν χρόνο που κάνω επισκέψεις στη φυλακή Εβίν που μπόρεσα να περάσω περισσότερη ώρα μαζί του. Του έφερα ένα γεύμα που ετοίμασα στο σπίτι», έγραψε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η μητέρα του ανταποκριτή, Μέρι, το οποίο δημοσίευσε η Ουάσινγκτον Ποστ. Η μητέρα του Ρεζαϊάν πρόσθεσε «Περάσαμε λίγο όμορφο χρόνο μαζί ενθυμούμενοι τις γιορτές που είχαμε περάσει μαζί στο παρελθόν».

Παρωδία χαρακτηρίζει η εφημερίδα τη δίκη του δημοσιογράφου, καθώς μετά την καταδικαστική απόφαση η διάρκεια της ποινής του δεν έχει οριστεί από το επαναστατικό δικαστήριο της Τεχεράνης, το οποίο  χειρίζεται πολιτικές υποθέσεις που αφορούν την ιρανική εθνική ασφάλεια και έλαβε μέρος η διαδικασία. Για το λόγο αυτό έχει προσφύγει για την υπόθεσή του στην ομάδα εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τις αυθαίρετες κρατήσεις.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί είχε δηλώσει στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι είναι έτοιμη η χώρα του να προχωρήσει σε μια ανταλλαγή κρατουμένων με την Ουάσινγκτον. Στη συνέχεια όμως κυβερνητικό στέλεχος απέρριψε αυτή την πρόταση.

Η υπηκοότητα του 39χρονου δημοσιογράφου Τζέισον Ρεζαϊάν είναι διπλή, αμερικανική και ιρανική και η σύλληψη του έγινε πριν δύο χρόνια, όταν ήταν ανταποκριτής της  Ουάσινγκτον Ποστ στην Τεχεράνη. Εξ αιτίας των συνθηκών κράτησης του, η υγεία του έχει επιδεινωθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα και το ανώτερο στέλεχος της Ουάσινγκτον Ποστ, Μάρτιν Μπάρον, δήλωσε ότι έδωσε  μεγάλη η χαρά  στον δυλακισμένο Ρεζαϊάν η χριστουγεννιάτικη επίσκεψη των δικών του, την οποία επέτρεψαν οι αρχές του Ιράν.

Παράλληλα ο Μπάρον τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουν ένα βήμα παρακάτω οι δεσμώτες του Ρεζαϊάν και «να πράξουν αυτό που επιτάσσει η δικαιοσύνη και η αξιοπρέπεια: να απελευθερώσουν τον Τζέισον και να του επιτρέψουν να ζήσει ως ελεύθερος άνθρωπος, που μπορεί να περνάει χρόνο με την οικογένειά του όπου και όποτε τον ευχαριστεί».