23.2.2016
Τινάζει στον αέρα τη συμφωνία των Βρυξελλών η Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα και την ενεργοποίηση των Νατοικών Δυνάμεων φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας επιχειρώντας να προκαλέσει τετελεσμένα με απώτερο σκοπό την δημιουργία γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.
Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Κάμμενος ζήτησε σήμερα με επιστολή του στο ΝΑΤΟ την άμεση έλευση των πλοίων για περιπολίες στο Αιγαίο υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία υπονομεύει το σχέδιο της επιχείρησης.
«Έστειλα επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και τον καλώ να εφαρμόσει την ομόφωνη συμφωνία», ανέφερε ο κ. Καμμένος, σύμφωνα με το Reuters.
«Η Τουρκία έχει εγείρει νέες απαιτήσεις προκειμένου να αναπτυχθούν τα νατοϊκά πλοία. Η Τουρκία προσπαθεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία», τονίζει και γνωστοποιεί πως θα επικοινωνήσει με τη Γερμανίδα υπουργό Αμυνας για το ζήτημα.
Εκτάκτως στον Καμμένο οι δημοσιογράφοι
Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος μετέφερε τις εκτιμήσεις του στους δημοσιογράφους για τις κινήσεις της Τουρκίας λέγοντας ότι η γείτονα χώρα μέχρι αύριο θα έχει υπαναχωρήσει από τις θέσεις της πιεζόμενη από τις άλλες χώρες, οι οποίες απαιτούν να εφαρμοστεί κατά γράμμα η πολιτική απόφαση που έλαβε το ΝΑΤΟ για την παρουσία της SNMG2 στο Αιγαίο.
Οι Τούρκοι αποκάλεσαν bullshit τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε όσους δημοσιογράφους πρόφτασαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμά του, ο Τούρκος εκπρόσωπος στη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης Γερμανίας-Ελλάδας-Τουρκίας, προκειμένου να τακτοποιηθούν οι λεπτομέρειες των προτάσεων προς τη στρατιωτική επιτροπή, είπε οτι όσα λέει η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας δεν πρόκειται να εφαρμοστούν και χρησιμοποίησε τον όρο «bullshit» («μπούρδες»).
Τι είπε η Γεροβασίλη
Την ίδια ώρα, «εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση» χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τις εξελίξεις στο προσφυγικό και παράλληλα επέρριψε ευθύνες στην Αυστρία και σε άλλες χώρες γιατί δεν τηρούν τις αποφάσεις της ΕΕ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Αθήνα να θέσει βέτο στο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν στο πρόβλημα αυτό.
Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε την αμφισβήτηση των αποφάσεων της ΕΕ, αναφέρθηκε στο διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών προς το αντίστοιχο της Αυστρίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ολλανδική προεδρία, επισημαίνοντας ότι μονομερείς κινήσεις και πρακτικές αντίθετες με τις αποφάσεις της ΕΕ παραβιάζουν αρχές και αξίες , αλλά και τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ για το Αιγαίο, επισημαίνοντας ότι την ευθύνη για αυτό φέρει η Τουρκία που αναδιπλώθηκε σε σχέση με την απόφαση των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας που προέβλεπε την επαναπροώθηση στο τουρκικό έδαφος από την δύναμη του ΝΑΤΟ.
Η κυβέρνηση αναμένει την απόφαση για την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, είπε η κ. Γεροβασίλη, ενώ τόνισε επίσης, ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαχειριστεί το πρόβλημα των προσφυγικών ροών όσο δύσκολο και αν είναι.
Η Αθήνα είναι έτοιμη να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, δήλωσε η κ. Γεροβασίλη απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση μπορεί να θέσει βέτο στην ΕΕ. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε η εκπρόσωπος, δεν θα μείνει πίσω από την άσκηση των δικαιωμάτων της.
Σε άλλη ερώτηση αν η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της ότι δεν συμψηφίζει τη θέση της στο προσφυγικό με την αξιολόγηση, η κ. Γεροβασίλη επιβεβαίωσε ότι η θέση αυτή ισχύει, σημείωσε ωστόσο ότι η ίδια η ΕΕ οφείλει να δει τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα.
Η Κομισιόν νίπτει τας χείρας της
«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί τη συνεργασία όλων των χωρών του Βαλκανικού Διαδρόμου», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό
Κληθείσα να σχολιάσει την πρωτοβουλία της Αυστρίας να συγκαλέσει σήμερα σύσκεψη των χωρών του Βαλκανικού Διαδρόμου χωρίς την Ελλάδα, η Ν. Μπερτρό απάντησε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για τη συνάντηση αυτή. «Η θέση της Επιτροπής είναι πάντα η ίδια. Θα θέλαμε όλες οι χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου να συνεργάζονται», απάντησε η ίδια.
Δεδομένων των ελέγχων που γίνονται κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, η Ν. Μπερτρό εξέφρασε την ανησυχία της Επιτροπής για ανθρωπιστική κρίση. Για το λόγο αυτό, είπε, οι προσπάθειες της Επιτροπής επικεντρώνονται σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με προσωπικό της Επιτροπής να έχει σταλεί επί τόπου και κυρίως στην Ελλάδα, προκειμένου να εντοπιστούν οι ανάγκες.
Διάβημα
Την ίδια ώρα η χώρα μας απέστειλε διάβημα στην Αυστρία για την πολιτική της απέναντι στους πρόσφυγες και την πρόθεσή της να κλείσει τα σύνορά της. Ενώ ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον ομόλογό του της Ολλανδίας κ. Μάρκ Ρούτε.