Τι διεκδίκησε η Ελλάδα από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας

30.11.2015

Η Ελλάδα έδωσε τη δική της μάχη στον διπλωματικό αγώνα που διεξήχθη ανάμεσα στην Ε.Ε. και στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες εξέφρασαν την ικανοποίηση τους  για το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας απέτρεψε όμως την ύπαρξη οποιασδήποτε ονομαστικής αναφοράς σε κεφάλαια που θα ανοίξουν όπως και στην ύπαρξη χρονοδιαγράμματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες Κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες, η θέσεις της Ελλάδας έχουν ως εξής:

-Χωρίς παρεκκλίσεις παραμένει η ενταξιακή διαδικασία στο πλαίσο σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκάις.

–  Με βάση  το πλαίσιο που εξασφάλισε η Ελλάδα με ξεκάθαρη αναφορά στις αποφάσεις της ΕΕ και το υφιστάμενο ευρωπαϊκό πλαίσιο θα δοθεί η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία.

–  Υποστηρίχθηκε σταθερά η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αποτρέποντας όμως την ύπαρξη οποιασδήποτε ονομαστικής αναφοράς σε κεφάλαια που θα ανοίξουν όπως και στην ύπαρξη χρονοδιαγράμματος.

Τι διεκδίκησε η Ελλάδα να μπει στο κείμενο των συμπερασμάτων

-Μέσα στο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση κυκλωμάτων διακίνησης, να υπάρχουν πιέσεις προς την Τουρκία.

-Να εφαρμοστεί η συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, η οποία μέχρι τώρα δεν εφαρμοζόταν.

-Να γίνεται παρακολούθηση των επιστροφών που κάνει η Τουρκία προς χώρες προέλευσης των προσφύγων.

-Να υπάρξει δέσμευση για μετρήσιμη ανακοπή ροής προσφύγων.

-Δεσμεύσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ως προς την φιλελευθεροποίηση της βίζας και συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.

– Ρητή αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης της εφαρμογής των συμφωνηθέντων και να γίνει ενεργοποίηση ομάδων εργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.