Τι είναι η Uber, γιατί αναστέλλει τη λειτουργίας – Τι απαντά ο Σπίρτζης

Με σημερινή της ανακοίνωση, η Uber ανακοίνωσε την επ’ αόριστο αναστολή λειτουργίας της υπηρεσίας συνεπιβατισμού UberX

Η Uber λειτουργεί δυο υπηρεσίες στην Αθήνα: την UberX που χρησιμοποιεί ιδιώτες αδειοδοτημένους οδηγούς και την UberTAXI η οποία αξιοποιεί οδηγούς ταξί.

Ως αιτία αναστολής της υπηρεσίας UberX η εταιρεία επικαλείται την πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του κλάδου στην Ελλάδα και επισημαίνει ότι θα επανεξετάσει τη θέση της υπό το φως των νέων δεδομένων.

Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Ξεκινώντας από μία απλή ιδέα, να μετακινείσαι με το πάτημα ενός κουμπιού, η Uber έχει γίνει παγκοσμίως μία εφαρμογή που διευκολύνει ημερησίως 15 εκατομμύρια μετακινήσεις σε πάνω από 600 πόλεις σε 65 χώρες.

Από τότε που ήρθαμε στην Ελλάδα το 2015, το uberX έχει γίνει μία από τις πλέον δημοφιλείς επιλογές στην Αθήνα για ασφαλή μετακίνηση στην πόλη. Περισσότεροι από 450.000 κάτοικοι και τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο έχουν πραγματοποιήσει τις μετακινήσεις τους μέσα από την εφαρμογή μας.

Ωστόσο, ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο ψηφίστηκε πρόσφατα με διατάξεις που επηρεάζουν τις υπηρεσίες ridesharing. Θα πρέπει να αξιολογήσουμε εάν και πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε σύμφωνα με αυτό το νέο πλαίσιο και θα αναστείλουμε το uberX στην Αθήνα από την επόμενη Τρίτη μέχρι να βρούμε μία κατάλληλη λύση. Ελπίζουμε να συνεργαστούμε με όλους τους σχετικούς φορείς στη χώρα, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε ένα τρόπο να δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες να απολαύσουν τα οφέλη των σύγχρονων τεχνολογιών όπως της Uber.

Παραμένουμε αποφασισμένοι να συνεισφέρουμε στην Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε την υπηρεσία uberTAXI στην Αθήνα. Τις επόμενες μέρες, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τους συνεργάτες και τους οδηγούς που βασίστηκαν στην εφαρμογή μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων.»

Η Uber λειτουργεί δυο υπηρεσίες στην Αθήνα: την UberX που χρησιμοποιεί ιδιώτες αδειοδοτημένους οδηγούς και την UberTAXI η οποία αξιοποιεί οδηγούς ταξί.

Σπίρτζης: Για να φύγεις από την Ελλάδα πρέπει να έχεις έδρα στην Ελλάδα

«Για να φύγει κάποιος από την Ελλάδα θα πρέπει να έχει έδρα στην Ελλάδα, έστω ένα γραφείο. Να φορολογείται στην Ελλάδα, η Uber δεν έχει τίποτα. Από πού να φύγει;» σχολίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ανακοίνωση της Uber ότι αποχωρεί από την Ελλάδα αναστέλλοντας μέρος των εργασιών της.

«Όποιοι θέλουν να δραστηριοποιούνται στη χώρα τηρώντας την κείμενη νομοθεσία και να πληρώνουν φόρους, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», συμπλήρωσε ο κ. Σπίρτζης.

Απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν ότι έκανε τα πάντα για να διώξει την Uber o υπουργός Υποδομών ανέφερε ότι «δεν ξέρουν τι τους γίνεται». Και ευχήθηκε «Καλό Πάσχα και σε αυτούς και στην Uber».

Η αναστολή της λειτουργίας της Uber X είναι ήττα της ελευθερίας

Με σημερινή της ανακοίνωση, η Uber ανακοίνωσε την επ’ αόριστο αναστολή λειτουργίας της υπηρεσίας συνεπιβατισμού Uber X εξαιτίας του εξαιρετικά αρνητικού νέου νομοθετικού πλαισίου της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή”, αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΕΦίΜ και προσθέτει:

“Από το 2015 μέχρι και σήμερα, πάνω από 450.000 Έλληνες και ξένοι τουρίστες επέλεξαν για τις μετακινήσεις τους την εφαρμογή, η οποία έδωσε ταυτόχρονα τη δυνατότητα απασχόλησης σε εκατοντάδες συμπολίτες μας σε μια συγκυρία όπου η ανεργία αποτελεί με διαφορά το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα στη χώρα μας. Πλέον, οι κάτοικοι και επισκέπτες της Ελλάδας, αλλά και οι άνθρωποι που αναζητούν μια ευκαιρία απασχόλησης που ταιριάζει στις ανάγκες και τις δυνατότητές τους, θα έχουν μια επιλογή λιγότερη – κι αυτό, εξαιτίας της σημερινής ιδεοληπτικής κυβέρνησης και προς αποκλειστικό όφελος των ισχυρών συνδικάτων των ταξί που, όπως κάθε προσοδοθηρική ομάδα, χρησιμοποιούν πολιτική πίεση για να εξασφαλίσουν τη θωράκισή τους έναντι του ανταγωνισμού και της καινοτομίας. Και ταυτόχρονα βεβαίως το μήνυμα προς κάθε δυνητικό επενδυτή, εγχώριο ή ξένο, είναι σαφές: Μην επιχειρήσετε να επενδύσετε στην Ελλάδα, αν δεν είστε διατεθειμένοι να προσκυνήσετε ειδικά συμφέροντα ή να διαπλακείτε με την πολιτική εξουσία.

Η αναστολή της λειτουργίας της Uber X στην Ελλάδα είναι ήττα της ελευθερίας, ήττα της ελεύθερης επιλογής για τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους, ήττα της νομοκρατίας που ως πρώτη προϋπόθεση έχει την εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος έναντι των προνομίων των εκάστοτε προσοδοθήρων. Οι ήττες της ελευθερίας όμως είναι πάντα προσωρινές. Και η κοινωνία κινείται πάντα ταχύτερα από τους επίδοξους γραφειοκράτες ρυθμιστές της ζωής μας.

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ) δεσμεύεται να συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την προσπάθεια για το αυτονόητο – για την επικράτηση των ιδεών της ελευθερίας στην ελληνική οικονομία, την κοινωνία, σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου. Και η λειτουργία της Uber X, όπως και των υπόλοιπων εφαρμογών συνεπιβατισμού και συμμετοχικής οικονομίας είναι για μας ένα σημαντικό ορόσημο της πορείας προς την ελευθερία”.