Τι είπαν για το Ασφαλιστικό στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

12.1.2016

«Είχαμε μια αναλυτική εποικοδομητική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην οποία ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, μας ενημέρωσε για την πρόταση της κυβέρνησης στους Θεσμούς σχετικά με την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υφυπουργός, Τάσος Πετρόπουλος και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου» δήλωσε η γραμματέας της ΚΟ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, μετά την συνεδρίαση η της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Θεοπεφτάτου δήλωσε ότι «αυτή η πρότασή μας απευθύνεται στα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την ελληνική κοινωνία, την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις που δεν θα διαρρηγνύουν την κοινωνική ισορροπία, γιατί οι συντάξεις μετά από επτά χρόνια ύφεσης και πέντε χρόνια μνημονίων λειτουργούν και ως δίχτυ προστασίας για την ελληνική οικογένεια».

«Από την συζήτηση, τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις επισημάνθηκαν σημεία που απαιτούν περαιτέρω τεχνική επεξεργασία, όπως εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών» ανέφερε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη δήλωσή της επισήμανε ότι «η επιδίωξη μας είναι μια βιώσιμη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος στον αντίποδα των εφαρμοζόμενων πολιτικών για την κοινωνική ασφάλιση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που οδήγησαν σε απανωτές περικοπές των συντάξεων, εξανέμισαν τα αποθεματικά των Ταμείων και οδήγησαν σε αδιέξοδο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Η πρότασή μας οικοδομείται βασισμένη στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης σε συνάρτηση με την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και στην αλληλεγγύη των γενεών».

Η κ. Θεοπεφτάτου τονίζει ότι βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα επιτυγχάνεται με:

-Επιστροφή της Οικονομίας σε ανάπτυξη

-Αποκλιμάκωση της ανεργίας

-Καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εκτεταμένης εδώ και δεκαετίες εισφοροδιαφυγής.

Στη δήλωση της καταλήγει αναφέροντας ότι «η κυβέρνησή μας επιδιώκει μια βαθιά μεταρρυθμιστική τομή, σεβόμενη τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Αυγούστου του 2015, διαφυλάττοντας την κοινωνική συνοχή μέσω της μη μείωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων».

Σύμφωνα με πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση, που κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες, διεξήχθη σε καλό κλίμα. Κατά τη διάρκεια της συζητήθηκαν τεχνικά ζητήματα, μεταφέρθηκαν ανησυχίες και προτάσεις των επαγγελματικών ενώσεων, ενώ η κυβέρνηση αναμένει και την απάντηση των Θεσμών στην πρότασή της.