19.3.2016
Διάχυτα ήταν τα χαμόγελα στις Βρυξέλλες από όλες τις πλευρές μετά την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό. Όλοι ήταν κερδισμένοι σε μια συμφωνία απόλυτα ισορροπημένη.
Η Ελλάδα θα πρέπει να αισθάνεται ικανοποιημένη για το τελικό κείμενο της συμφωνίας, εάν κι εφόσον η Τουρκία τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Ο χρόνος θα το δείξει και μάλιστα άμεσα, αφού η έναρξη της συμφωνίας ορίστηκε για την προσεχή Κυριακή 20 Μαρτίου, κι από τις 4 Απριλίου θα ξεκινήσει η επανεισδοχή των προσφύγων στην Τουρκία.
Η συμφωνία προβλέπει ότι από την Κυριακή «σφραγίζει» το Αιγαίο.
Συνοπτικά η συμφωνία προβλέπει ότι:
- Από τις 20 Μαρτίου όσοι Σύροι πρόσφυγες μπουν παράνομα στην Ελλάδα θα επιστρέφουν πίσω στην Τουρκία.
- Η επανεισδοχή τους θα ξεκινήσει την 4η Απριλίου.
- Για κάθε Σύρο πρόσφυγα που παίρνει η Τουρκία, θα στέλνει έναν στην Ευρώπη.
- Οροφή θα είναι οι 72.000 επιστροφές στην Τουρκία
- Επιβεβαιώνεται η παρουσία Τούρκων αξιωματικών στη νησιά
Συγκεκριμένα το προσχέδιο αναφέρει:
- Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης «ένας προς έναν» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20η Μαρτίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως από την Κυριακή οι νεοεισερχόμενοι Σύροι πρόσφυγες θα επιστρέφονται στην Τουρκία.
- H νέα συμφωνία ουσιαστικά ξεκινά από την Κυριακή και αποτελεί ένα σαφές μήνυμα της Ευρώπης προς την Τουρκία ότι από την Δευτέρα θα πρέπει να εργάζεται πραγματικά πάνω στο προσφυγικό.
- Μάλιστα, η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά και τις αλλαγές στη νομοθεσία για το άσυλο και τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
- Επίσης, η Τουρκία έχει μία εβδομάδα στην διάθεση της για να ετοιμάσει ένα λεπτομερές σχέδιο το οποίο θα στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πως θα δαπανήσει τα 3 δισ.ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες στην χώρα.
- Δηλαδή, για τα σχολεία, τα νοσοκομεία και την στέγαση που θα πρέπει να δημιουργηθούν το προσεχές διάστημα για την βελτίωση της ζωής των προσφύγων στην Τουρκία.
Ερωτηματικό παραμένει πάντως το τι θα γίνει με τους οικονομικούς μετανάστες.
Πάντως η Ελλάδα θα κρατήσει στο έδαφός της περίπου 150 χιλιάδες πρόσφυγες τους οποίους και θα πρέπει να φιλοξενήσει άγνωστο για πόσα χρόνια.
Η Τουρκία
Η Τουρκία διαπραγματεύτηκε με εξαιρετικά σκληρά και υπερβολικά αιτήματα. Έβαλε τον πήχη ψηλά για να κερδίσει το σημαντικότερο. Να καταστεί ισότιμος συνομιλητής των 28 και να εμφανιστεί ότι είναι μια ευρωπαϊκή χώρα που αλλάζει και συναποφασίζει για το μέλλον της Ευρώπης. Και το πέτυχε την ώρα που τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά προκλητικό τρόπο καταπατούνται.
Θα εισπράξουν 3 δις ευρώ τα οποία μπορεί να αυξηθούν εάν αποδειχτεί ότι δεν επαρκούν για τους Σύρους πρόσφυγες τους οποίους, εσχάτως, συμπονούν και δεν θα ρίχνουν πλέον στη θάλασσα.
Επίσης κέρδισαν να ανοίξει και το 33 κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ την οποία ο κ Γιουνγκερ προσδιόρισε για μετά από δέκα χρόνια.
Η κα Μέρκελ
Πανηγυρίζει και η Καγκελάριος κα Α. Μέρκελ καθώς η χώρα της δεν θα υποστεί τη σάβανο να είναι δέκτης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Η φίλη Τουρκία θα γίνει συγκρατήσει τις ορδές των Σύρων και Αφγανών προς την Ευρώπη.
Η κα Μέρκελ επεσήμανε ότι «Υπάρχουν προϋποθέσεις για την παροχή ελεύθερης διακίνησης των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη. Όσον αφορά στα 3 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στην Τουρκία για τους πρόσφυγες θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Εάν δεν αρκούν θα υπάρξουν συζητήσεις και για περαιτέρω κεφάλαια», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Οπως τόνισε «τα συμφωνηθέντα θα βοηθήσουν ιδιαίτερα και την Ελλάδα». Ωστόσο πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να έχουμε ουτοπίες, όπως το να πιστεύουμε ότι αυτά που συμφωνήσαμε σήμερα είναι αρκετά». Η Ανγκελα Μέρκελ πάντως εξέφρασε την πίστη ότι με τη συμφωνία«θα μπορέσουμε να καταστρέψουμε το μοντέλο στο οποίο βασίζεται η δράση των διακινητών». Προειδοποίησε πως «όσοι προσπαθούν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα παράνομα θα στέλνονται πίσω».
«Η συμφωνία θα ισχύσει από τις 20 Μαρτίου. Όλοι οι πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά μετά από αυτή την ημερομηνία θα επιστρέφονται, ενώ για κάθε έναν παράνομο Σύρο ένας νόμιμος θα πηγαίνει στην Ε.Ε. Όσοι επιστρέφονται θα μετεγκαθίστανται σε κράτη γειτονικά της Συρίας.
Σημείωσε δε ότι Ελλάδα και Ιταλία θα φέρουν σημαντικό βάρος για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και βέβαια θα ενυσχυθούν. Απευθυνόμενη στην Αγκυρα επεσήμανε ότι η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες να κλείσει κάθε άλλο δρόμο παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη.
Ενώ για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες τόνισε ότι «θα πρέπει να καλυφθούν από την Τουρκία συγκεκριμένες προϋποθέσεις». Πρόσθεσε πάντως πως θα επιταχυνθεί η εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία. Τα χρήματα αυτά θα πάνε σε υγεία, διατροφή και άλλες δαπάνες. Αν δεν αρκέσουν, θα υπάρξει πρόβλεψη για περισσότερα χρήματα
Ικανοποιημένος ο Αναστασιάδης: Πετύχαμε τους στόχους μας
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα μιας από τις πιο κρίσιμες, όπως είπε, Συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν παραλείψαμε, λαμβάνοντας υπόψη την χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστική κρίση και με ιδιαίτερη ευαισθησία στα προβλήματα, που η Ελλάδα αντιμετωπίζει, να λάβουμε μια σειρά από αποφάσεις προκειμένου να υποβοηθήσουμε στην επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας», ανέφερε.
Παρά ταύτα, σημείωσε, «είχαμε εξαρχής καταστήσει σαφές, τόσο προς τους θεσμούς όσο και προς τους εταίρους μας, ότι ως προς το σκέλος των απαιτήσεων της Τουρκίας, που αφορούσαν την ενταξιακή της πορεία, η δική μας συναίνεση σε άνοιγμα κεφαλαίων, που είχαν παγώσει είτε το 2006 είτε το 2009 εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, όπως αυτές προκύπτουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο».
Στην εμμονή της Τουρκίας και στις προτροπές κάποιων από τους εταίρους μας, όπως είπε, «αντιδράσαμε με αποφασιστικότητα, υποδεικνύοντας πως η επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν θα έπρεπε να συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπον με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και ως εκ τούτου, δεν ήταν νοητό να μεταφερθεί το βάρος της ευθύνης για κατάληξη ή μη σε συμφωνία στους ώμους της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι οι θέσεις της χώρας του συνάντησαν την κατανόηση των εταίρων και εξέφρασε δημόσια τις θερμές ευχαριστίες του προς όλους τους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ποιος θα είναι ο συντονιστής της συμφωνίας
Μετά την συμφωνία της ΕΕ και της Τουρκίας για το προσφυγικό και τις κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε τον διορισμό ως συντονιστή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιν Φερβέι.
Ο Ολλανδός ήταν επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, αναπληρωτής διευθυντής της διεύθυνσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν μέχρι προσφάτως επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν για το κυπριακό πρόγραμμα και θεωρείται έμπειρος σε ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων και δημοσιονομικής πολιτικής.
Ικανοποιημένοι οι Βόρειοι και οι Βαλκάνιοι
Απόλυτα ικανοποιημένοι είναι η Μ Βρετανία όσο και οι χώρες του Βισεγκράντ καθώς με την τακτική τους κατόρθωσαν να κλείσουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες όπως και οι Βαλκάνιοι που έκλεισαν τον «Βαλκανικό διάδρομο» για πάντα εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Η Ρωσία
Υπάρχει όμως και μια παράμετρος που βοήθησε για να επέλθει η συμφωνία των Βρυξελλών και να νομιμοποιηθεί η απόφαση ώστε να είναι σύννομη με το Διεθνές Δίκαιο. Η Ρωσία απέσυρε τα στρατεύματά της από τη Συρία ουσιαστικά υποδηλώνοντας ότι τελείωσε ο πόλεμος. Άρα η χώρα δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και οι πρόσφυγες προφανώς οσονούπω δεν θα χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες.
Είναι γεγονός ότι το τελευταίο δεκαήμερο παίχτηκε ένα σκληρό διπλωματικό πόκερ με πολλούς παίχτες κι άγνωστα ανταλλάγματα. Η διπλωματία αποδείχτηκε ισχυρή όταν όλοι οι παίχτες βγαίνουν ικανοποιημένοι για το αποτέλεσμα το οποίο βολεύει τα πολιτικά κι όχι μόνο συμφέροντα τους.