Τι Παθαίνει το Μυαλό σου Όταν Ανακατεύεις Αλκοόλ με Χόρτο

 

Οι ερευνητές προσπαθούν να βγάλουν μια άκρη

Το να επιδιώκει κάποιος να μαστουρώνει συνδυάζοντας χόρτο με αλκοόλ –τακτική γνωστή ως crossfade – δεν είναι ασυνήθιστο. Οι ερευνητές, όμως, ακόμη μελετάνε τι συμβαίνει πίσω από αυτή την κατάσταση ευφορίας – και γιατί τόσοι άνθρωποι την επιδιώκουν.

Ας ξεκινήσουμε με αυτά που μάλλον ξέρεις: το αλκοόλ είναι κατευναστικό, αλλά σε μικρές δόσεις απελευθερώνει συναισθηματικά και μειώνει τις αναστολές. Η μαριχουάνα είναι γνωστή για τις χαλαρωτικές της ιδιότητες, αλλά μπορεί να έχει πολύ διαφορετικά αποτελέσματα, ανάλογα με την ποσότητα και το είδος που καπνίζεις. Τι γίνεται, λοιπόν, όταν τα ανακατέψεις;

Το πρώτο που πρέπει να ξέρεις: «Δεν έχουν όλοι την ίδια αντίδραση στο αλκοόλ και στη μαριχουάνα», λέει ο Scott Lukas, καθηγητής ψυχιατρικής και φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Ο Lukas ξέρει: έχει κάνει δύο μελέτες στις οποίες παρατηρούσε τις αντιδράσεις ατόμων που έκαναν χρήση ουσιών.

Η μία μελέτη εξέταζε πώς το χόρτο επηρεάζει την απορρόφηση του αλκοόλ και η άλλη πώς το αλκοόλ επηρεάζει την απορρόφηση της ουσίας THC της κάνναβης. Όταν καπνίζεις κάνναβη, διαπίστωσε, ενεργοποιούνται στο σώμα σου οι υποδοχείς κανναβινοειδών, που μπορεί να επηρεάσουν το πόσο γρήγορα το σώμα σου απορροφά το αλκοόλ.

«Η μαριχουάνα αλλάζει την κινητικότητα του γαστρεντερικού σου συστήματος, κάνοντας τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα σου είναι να είναι πιο χαμηλά απ’ ότι αν είχες μόλις καταναλώσει αλκοόλ», λέει ο Lukas.

Αλλά στη δεύτερη μελέτη, ο Lukas διαπίστωσε ότι το αλκοόλ έχει την αντίθετη επίδραση στην THC. Αν πιεις πρώτα αλκοόλ και μετά καπνίσεις κάνναβη, τα επίπεδα THC στο πλάσμα του αίματός σου εκτοξεύονται και εντείνεται πόσο «ανεβασμένος» νιώθεις. Αυτό συμβαίνει, επειδή το αλκοόλ ενεργοποιεί αιμοφόρα αγγεία στο πεπτικό σου σύστημα, βοηθώντας στην απορρόφηση της THC – ένα εύρημα που επιβεβαιώνεται σε μια πιο πρόσφατη μελέτη του 2015.

Όπως μπορούν να επιβεβαιώσουν οι περισσότεροι χρήστες μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς, υπάρχουν όρια στο πόσο καλά νιώθεις. Αν πιεις πολύ αλκοόλ προτού καπνίσεις, διατρέχεις τον κίνδυνο να νιώσεις ναυτία (δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό).

«Κάποιοι μπορεί να χλωμιάσουν, να ιδρώνουν, να έχουν ζαλάδες, να νιώθουν ναυτία, ακόμη και να κάνουν εμετό. Συχνά, ακολουθεί μια επιθυμία να ξαπλώσουν», έγραψε η Constance Scharff, ειδική στους εθισμούς από την Καλιφόρνια, σε μια στήλη στο Psychology Today.

Πιο σύγχρονες μέθοδοι πρόσληψης THC –άτμισμα ή βρώση κάνναβης– μπορεί να εντείνουν τον κίνδυνο, αλλά ο Lukas δεν έχει προλάβει να τις μελετήσει ως τώρα. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι τα επίπεδα THC που βρίσκονται πια συχνά στην κάνναβη και στα προϊόντα κάνναβης είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που χρησιμοποίησε στις μελέτες του.

Η κοινή λογική μπορεί να σε βοηθήσει πολύ: ο Lukas λέει ότι δεν υπάρχουν πολλές παρενέργειες που προέρχονται από την ανάμειξη των δύο ουσιών, οι οποίες να μην ισχύουν και για την καθεμία ξεχωριστά. Απλώς μην το παρακάνεις και να είσαι πάντα προσεκτικός.

«Αν κάθεσαι μόνος σου, στο δωμάτιό σου», λέει «και έχεις μαξιλάρια γύρω σου και είσαι καλά ενυδατωμένος και το κρεβάτι δεν είναι πολύ ψηλό, ο κίνδυνος είναι μικρός».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο Tonic.

vice.com/gr