Τι σημαίνουν στην πράξη οι αλλαγές που έρχονται στα εργασιακά

Όποια επιχείρηση συλληφθεί θα παραβιάζει την εργατική νομοθεσία θα εντάσσεται στη μαύρη λίστα και θα εξαιρείται από τα ευνοϊκά μέτρα

Όποια επιχείρηση συλληφθεί θα παραβιάζει την εργατική νομοθεσία θα εντάσσεται στη μαύρη λίστα και θα εξαιρείται από τα ευνοϊκά μέτρα όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αν καθυστερεί πάνω από δύο μήνες να πληρώσει θα καλείται να δώσει και αποζημίωση απόλυσης στον εργαζόμενο ενώ αν ζητά υπερωρίες από τον μερικώς απασχολούμενο, θα πρέπει να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Είναι μερικές από τις αλλαγές που έρχονται στα εργασιακά με το νομοσχέδιο που δόθηκε προ ημερών για δημόσια διαβούλευση. Η αγορά «μετράει» ήδη τις πιθανές επιπτώσεις.

Η διάταξη που ορίζει προσαύξηση 12% για την υπερωριακή απασχόληση των μερικώς απασχολούμενων, αποσκοπεί στο να αποτρέψει το φαινόμενο εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης να δηλώνονται ως μερικής απασχόλησης και οι εργοδότες απλώς να δηλώνουν υπερωρία κάθε φορά που αισθάνονται τον κίνδυνο να εντοπιστούν για υποδηλωμένη εργασία.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος. Σήμερα, μεγάλες αλυσίδες χρησιμοποιούν τη μερική απασχόληση ως «κανόνα». Είναι λοιπόν πιθανό, να κόψουν εντελώς τις υπερωρίες που ούτως ή άλλως δήλωναν στο όνομα του εργαζόμενούς τους και να αναθέσουν σε άλλο πρόσωπο την υπόλοιπη εργασία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται μεν περισσότεροι εργαζόμενοι αλλά όλοι να έχουν χαμηλές αποδοχές της τάξεως των 200-250 ευρώ τον μήνα.

  • Εργαζόμενος που μένει απλήρωτος από τον εργοδότη του για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών μπορεί να καταγγείλει μονομερώς την σύμβασή του. Αυτό του στερεί βέβαια τη δουλειά του αλλά του δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσει την αποζημίωση απόλυσης. Σήμερα, δημιουργείται το εξής φαινόμενο: ο εργαζόμενος να μένει απλήρωτος για μήνες και ουσιαστικά να «εγκλωβίζεται» καθώς έχει να διαλέξει ανάμεσα στην παραίτηση ή στη συνέχιση της εργασίας με αβέβαιο το αν και πότε θα πληρωθεί. Λόγω της κρίσης, το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας έλαβε πολύ μεγάλες διαστάσεις και μένει να φανεί αν η αλλαγή που περνάει με το νομοσχέδιο, θα περιορίσει το φαινόμενο.
  • Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα στην αγορά. Το σενάριο είναι το εξής: ο κάθε εργαζόμενος να έχει μια κάρτα την οποία θα χτυπάει κατά την έναρξη και κατά τη λήξη του ωραρίου εργασίας. Υποτίθεται ότι με αυτό τον τρόπο θα περιοριστεί το φαινόμενο των αδήλωτων υπερωριών αλλά και ο γραφειοκρατικός φόρτος των επιχειρήσεων για τη δήλωση των υπερωριών και του ωραρίου εργασίας. Το σχέδιο είναι πολύ φιλόδοξο απαιτεί επενδύσεις εξοπλισμό από την πλευρά των επιχειρήσεων και γι’ αυτό ο υπουργός Εργασίας έσπευσε να καθησυχάσει την αγορά. Το μέτρο θα εφαρμοστεί κατ’ αρχήν πιλοτικά στις μεγάλες επιχειρήσεις ενώ δεν είναι καν βέβαιο ότι θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2020.
  • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι μέτρο που γίνεται καθολικά αποδεκτό από την αγορά. Θα νομοθετηθεί τον Δεκέμβριο και θα αφορά στις θέσεις πλήρους απασχόλησης. Η πρώτη μείωση –μικρότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας- θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας ενώ στο τέλος του χρόνου η μείωση θα φτάσει στη μια ποσοστιαία μονάδα.

thetoc.gr