Τι συμβαίνει με την παράταξη Θωμά Ρούσση; Προδοσίες, απειλές και ανεξαρτητοποιήσεις

των Ανδρέα Κάτσενου και Σοφίας Μπασκάκη

Με σύνθημα «Πρώτα ο Δημότης», πριν από τέσσερα περίπου χρόνια,  ξεκίνησε την πορεία της μια νεοσύστατη δημοτική παράταξη, με στόχο τη νίκη στις Δημοτικές Εκλογές του 2014. Πρωτοπόρος σε αυτή την κίνηση και ηγέτης της ο Θωμάς Ρούσσης, τον οποίο πλαισίωσε   ένα ισχυρό επιτελείο από πρωτοκλασάτα ονόματα στο Δήμο Ωρωπού. Το εγχείρημα αποδείχτηκε, απολύτως, επιτυχές, καθώς  κατάφερε να έρθει πρώτη η κίνηση αυτή  την πρώτη Κυριακή και  τη δεύτερη  να κερδίσει επάξια  τη Δημαρχία.

Επικράτησε ενθουσιασμός για τη μεγάλη νίκη, ένα ατέλειωτο γλέντι. Ήταν ένας   θρίαμβος. Όλοι απόλυτα ικανοποιημένοι, ευτυχισμένοι, με τον αέρα του νικητή,  να λάμπουν τα χαμόγελα στα πρόσωπα τους. Έβλεπαν μπροστά τους μόνο τη μεγάλη αλλαγή στην περιοχή. Όλα τα προβλήματα θα δρομολογούνταν και θα λύνονταν. Τέτοια ήταν η αποφασιστικότητα στα πρόσωπά τους.

Οι θέσεις μοιράστηκαν, οι Αντιδημαρχίες και οι Προεδρίες δόθηκαν, οι συμφωνίες έκλεισαν. Και ξεκίνησε η διοίκηση του Δήμου Ωρωπού, επί Δημαρχίας Θωμά Ρούσση. Με τους καλύτερους οιωνούς. Στόχος, ένα έργο που θα αφήσει εποχή και θα αλλάξει την εικόνα του Ωρωπού.

Δεν πέρασαν δύο χρόνια και  άρχισαν τα όργανα. Άρχισαν τα δύσκολα, τα ζόρικα.  Εκεί άρχισαν και οι ανεξαρτητοποιήσεις δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφούσας παράταξης.

Πρώτη ανεξαρτητοποίηση του Τοπικού Συμβούλου Μαλακάσας Σπύρου Λίτσα. Αφορμή το θέμα του Προσφυγικού. Ένα νέο Hot Spot που έφερνε η κυβέρνηση στο στρατόπεδο της Μαλακάσας, ένας πανικός που κυριάρχησε, μια ελλιπής ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή, καθώς ούτε η ίδια ήξερε τι μέλλει γενέσθαι… Μια απώλεια σημαντική που έφερε το πρώτο ρήγμα στην παράταξη «Πρώτα ο Δημότης».

Αισίως φτάσαμε στα δυόμιση χρόνια  κι όλα κυλούσαν μαγικά ή σχεδόν μαγικά. Ήρθε όμως ο επόμενος σταθμός, η αλλαγή στις Αντιδημαρχίες. Η εξής μία: Του Ανδρέα Γαζβινιάν, Αντιδημάρχου Ωρωπού και Οικονομικών. Από τους επτά συνολικά Αντιδημάρχους του Δήμου Ωρωπού, ήταν η μόνη αλλαγή που έκανε ο Δήμαρχος. Οι λόγοι; Εξαρτάται ποια πλευρά  θα ρωτήσεις.  Λόγω δυσαρέσκειας που δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα του κ. Γαζβινβιάν να γίνει Πρόεδρος της ΚΕΔΩ, απαντά ο Δήμαρχος. Λόγοι αξιοπρέπειας επικαλείται ο ίδιος ο κ. Γαζβινιάν, καταγγέλλοντας με ανακοίνωση του την αδιαφανή λειτουργία της Δημοτικής Αρχής, με  επιστέγασμα τη φράση του «Θωμά Ρούσση κατέβα από το καλάμι».

Αναπόφευκτα γεννώνται κάποια εύλογα ερωτήματα.  Πότε προέκυψε η αδιαφάνεια στη διαχείριση του Δήμου Ωρωπού; Ξαφνικά  μετά την καθαίρεση του κ. Γαζβινιάν από Αντιδήμαρχος ή προϋπήρχε και επί των ημερών του; Υπήρχε έλλειμμα δημοκρατίας στις αποφάσεις; Και αν προϋπήρχε γιατί δεν μίλησε τότε, όσο ακόμη ήταν Αντιδήμαρχος Οικονομικών και γνώριζε καλά τι συνέβαινε; Τι περιμένει για να προβεί σε αποκαλύψεις που αφορούν όλους τους Δημότες, καθώς έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν που πάνε τα χρήματα τους, που σε τελική ανάλυση αφορά το μέλλον του τόπου;

Το τρίτο  χτύπημα ήρθε λίγους μήνες αργότερα με την πρόσφατη ανεξαρτητοποίηση του Δημοτικού Συμβούλου Νίκου Τζεβελέκου. Καθυστερημένο παράπονο που δεν πήρε την Αντιδημαρχία στον Αυλώνα, όπως υποστήριξε ο ίδιος ο Δήμαρχος στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο; Μήπως όμως είναι αγανάκτηση για όσα βλέπει και κανείς δεν μιλάει;  Κάποια  προεκλογική συμφωνία που δεν τηρήθηκε; Ή έργα που δεν έγιναν στην Δημοτική Ενότητα Αυλώνα;

Μέχρι εδώ κατανοητοί και σεβαστοί οι λόγοι της ανεξαρτητοποίησης του, εάν υπάρχουν σκιές σε συμφωνίες ή μη τήρηση συμφωνηθέντων για έργα. Προβληματίζει όμως έντονα ο τρόπος που μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο υποστήριξε την απόφαση του αυτή. Με  φράσεις ασυνήθιστες και πρωτοφανείς σε οξύτητα απέναντι σε έναν Δήμαρχο, όπως «υποσχέσεις ποτάμι μόνο που το νερό ήταν τοξικό»,  ανομολόγητες κατηγορίες και απειλές κατά του Δημάρχου. Με εκφράσεις όπως «Σου τράβηξα το χαλί το 2010  τώρα θα στο τραβήξω και θα σου βάλω τη θηλιά στο λαιμό», «Ήσουν  ξυπόλυτος συνταξιούχος Κοινοτάρχης και σου έβαλα παπούτσια» και «γνωρίζω πολλά».

Με αφορμή τις ανεξαρτητοποιήσεις των συγκεκριμένων ισχυρών πολιτικά προσώπων, ανεξαρτητοποιήσεις που έγιναν όχι, απλώς, με πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια αλλά φτάνουν και στο σημείο των πολιτικών απειλών, αναρωτιόμαστε: Τι συμβαίνει, τελικά, στην Δημοτική Παράταξη του Θωμά Ρούσση; Τι σημαίνουν όλα αυτά αλήθεια που ακούστηκαν δημόσια; Τι κρύβεται στο παρασκήνιο; Υπήρξαν συμφωνίες που δεν τηρήθηκαν; Υπάρχουν χαρτιά που πρόκειται να ανεμίσουν στο μέλλον; Γιατί αυτή η λυσσαλέα αλλαγή μέσα σε λίγους μήνες;

Σαφώς και η εικόνα δείχνει προδοσίες. Από ποια μεριά όμως; Του Δημάρχου που δεν κράτησε τις προεκλογικές  υποσχέσεις του, εάν υπήρξαν,  ή των δημοτικών συμβούλων που θέλησαν να γίνουν «χαλίφης στη θέση του χαλίφη;». Κι αν αληθεύουν όσα λένε και καταμαρτυρούν στο Δήμαρχο, γιατί δεν μιλούν ξεκάθαρα και υπεύθυνα, ώστε να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες; Γιατί επί δυόμιση χρόνια σιωπούσαν και συναινούσαν σε κάθε απόφαση Συμβουλίου της Δημοτικής Αρχής; Κι αν ήξεραν και σιωπούσαν, σήμερα, δεν είναι συνυπεύθυνοι για ό, τι συνέβη; Τι άλλαξε ξαφνικά;

Οι δημότες περιμένουν να μάθουν την αλήθεια. Οφείλουν να γνωρίζουν όχι μόνο τι συμβαίνει στη Δημοτική Παράταξη Ρούσση και αν θα έρθει το οριστικό ρήγμα, αλλά τι γίνεται και με τη διοίκηση του Δήμου, με τις αποφάσεις και τα έργα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Δεν τους ενδιαφέρουν οι προσωπικές φιλοδοξίες, θεμιτές καθόλα όσων ανεξαρτητοποιήθηκαν. Διαφώνησαν διάλεξαν άλλο δρόμο. Εδώ όμως υπάρχουν απειλές, καταγγελίες και «το καλό παιδί, ο Θωμάς» δεν μπορεί να έγινε αποδιοπομπαίος τράγος εν μια νυκτί.

Θα μπορούσαμε, επίσης, να υποστηρίξουμε ότι οι ανεξαρτητοποιήσεις αυτές είναι παράγωγα μιας γενικότερης δυσαρέσκειας που φαίνεται να  επικρατεί μέσα στους κόλπους   της Δημοτικής Αρχής, αν σκεφτούμε ότι παράπονα εκφράζονται κατά καιρούς παρασκηνιακά και από άλλα δημοτικά στελέχη. Μπορεί όμως να πρόκειται και για μεμονωμένα περιστατικά, που θα  φέρουν ένα γενικότερο ξεκαθάρισμα στους κόλπους της Δημοτικής Παράταξης, ώστε αυτή να συσπειρωθεί και να εμφανιστεί πιο δυνατή στο υπόλοιπο της θητείας της. Να παρουσιάσει έργο και να επικρατήσει και πάλι στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές.

Γνωρίζοντας τη σοβαρότητα των συγκεκριμένων ανθρώπων, τη φερεγγυότητα αλλά και την αγάπη τους για τον τόπο, πιστεύουμε ότι σύντομα θα προβούν σε αποκαλύψεις και θα ξεκαθαρίσουν το ομιχλώδες τοπίο που έχει σκεπάσει το Δήμο Ωρωπού.

Σημαντικό βήμα, πάντως, θα είναι και η ανακοίνωση τους με ποιο ψηφοδέλτιο θα κατέλθουν στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές, καθώς διατείνονται, με βάση τις ψήφους που έλαβαν, ότι  ελέγχουν «σμήνη» ψηφοφόρων  που  τους ακολουθούν στα πολιτικά  βήματα τους. Φυσικά υπάρχει και μια άλλη εκδοχή του δοκησίσοφου λαού μας: «όποιος φεύγει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος».

Στις επόμενες, λοιπόν δημοτικές εκλογές  θα φανεί ποιος έχει τη δύναμη στις ψήφους και αν ο Θωμάς Ρούσσης θα σταυρωθεί στο ψηφοδέλτιο από τον κόσμο ή θα τον σταυρώσουν εκ των έσω.