Τι Χαβάη τι Ντουμπάι… Αν είσαι σπίτι τότε ετοιμάσου για Ντουμπάι…

Γράφει η Σοφία Μπασκάκη, Δημοσιογράφος

Λάθος προορισμό διαλέξαμε φέτος για τις γιορτές εν μέσω lockdown. Ποιο συγγενικό ή φιλικό σπίτι να διαλέξουμε εντός νομού, μετρώντας ένα ένα τα άτομα για να μη ξεπεράσουμε τα 9, ποιο κωδικό να στείλουμε για να μη φάμε την 300αρα, ποια βόλτα «παράνομη» μέχρι τις 10 το βράδυ να πάμε για να μη δείξουμε έλλειψη ατομικής ευθύνης.

Τη λύση την είχαμε μέσα στα χέρια μας και δεν την κάναμε πράξη. Ντουμπάι. Ο «ανεύθυνος λαουτζίκος» ακολούθησε πιστά τα κυβερνητικά μέτρα για να μην υπάρξει διασπορά του κορονοϊού στις γιορτές. Τι κι αν οικογένειες διασπάστηκαν, τι κι αν άνθρωποι έμειναν μόνοι να κάνουν γιορτές σε ένα άδειο σπίτι. Η ατομική ευθύνη πάνω από όλα. Οι «υπεύθυνοι προνομιούχοι», υπεράνω όλων, πήγαν για γιορτές στο Ντουμπάι.

Τι δεν καταλαβαίνεις; Ίσα κι όμοια είμαστε όλοι; Κλειστές επιχειρήσεις να καταστρέφονται και click away της συμφοράς. Εμβόλια-δείγματα που κατέφθασαν με τυμπανοκρουσίες και αντί για τις αρχικές μεγάλες ποσότητες που έταξε η κυβέρνηση παραλάβαμε δύο κιβώτια, σαν να μας έστειλε ο θείος δύο ντενεκέδες φέτα από το χωριό. Μετά τη φιέστα των πρώτων εμβολιασμών έσπευσαν κυβερνητικά στελέχη να εμβολιαστούν, παρακάμπτοντας τη σειρά των υγειονομικών.

Που νομίζεις ότι ζεις; Στη γη της επαγγελίας; Πάρε πάνω σου το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης και παίξε μπάλα σε ένα γήπεδο χωρίς χορτάρι. Γιατί εσύ ανθρωπάκο φταις για όλα. Για τη διασπορά, για τη διαφθορά, για την κατρακύλα της οικονομίας, για τα μέτρα που δεν αποδίδουν, για τη μαύρη σου τη μοίρα.

Γι’ αυτό σου λέω, πάμε Ντουμπάι με μία ρόδα. Αν είσαι σπίτι τότε ετοιμάσου για Ντουμπάι. Πάμε κάπου που δεν έχουμε πάει. Μόνο μη μείνουμε άλλο σπίτι… όπου φύγει φύγει…