Τοξικός καπνός από πυρκαγιά σε παράνομη χωματερή της Ισπανίας

13.5.2016

Μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Παρασκευής σε μια τεραστίων διαστάσεων παράνομη χωματερή ελαστικών, 50 χλμ από τη Μανδρίτη, στην επαρχία του Τολέδο. Σύμφωνα με τον Τύπο πρόκειται για τη μεγαλύτερη χωματερή της χώρας, με αποτέλεσμα η περιοχή να έχει πνιγεί από ένα πυκνό νέφος μαύρου τοξικού καπνού, ενώ οι κάτοικοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους

Σχέδιο αντιμετώπισης μιας τοπικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην επαρχία του Τολέδο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της περιφέρειας της Καστίλλης-Λα Μάντσα (κεντρική Ισπανία). Η κυβέρνηση προειδοποιεί με ανακοίνωση της πως η πυρκαγιά “έχει δημιουργήσει ένα τοξικό νέφος που μπορεί να πλήξει ένα μέρος του πληθυσμού της Σεσένια”, που ανέρχεται σε 20.000 κατοίκους. Παράλληλα έθεσε στη διάθεση του πληθυσμού έναν τηλεφωνικό αριθμό για περιπτώσεις ανάγκης.

Έχουν κινητοποιηθεί οι πυροσβέστες της Μαδρίτης και του Τολέδο, καθώς επίσης και ελικόπτερα, σε μια γιγάντια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την φωτιά.

«Έχει πληγεί περίπου το ένα πέμπτο (της χωματερής), χιλιάδες τόνοι ελαστικών βρίσκονται εκεί», εξηγεί ο Λουίς Βιγιαροέλ, υπεύθυνος της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Μαδρίτης, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό των πυροσβεστών στο Twitter.

Ο ίδιος συνιστά στους κατοίκους της περιοχής να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα και να εκτίθενται όσο το δυνατόν λιγότερο στον καπνό.

Όπως διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, ο συναγερμός δόθηκε στη 01:20 το πρωί (02:20 ώρα Ελλάδας) και  “Δεν υπάρχουν ανθρώπινα θύματα” από την πυρκαγιά,

Η χωματερή εμφανίσθηκε τη δεκαετία του 1990 και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να επεκτείνεται, παρά τις καταγγελίες των οικολόγων για τους κινδύνους ρύπανσης που δημιουργεί αυτή η χωματερή.

Το 2003  κηρύχθηκε παράνομη, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί καμιά λύση για να φύγουν τα ελαστικά που έχουν συσσωρευθεί σε μια έκταση σχεδόν 100 στρεμμάτων, ίση με 14 ποδοσφαιρικά γήπεδα.