ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΖ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ Δ΄
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ. 1 Κ.τ.Β.)
Στην Αθήνα, σήμερα, 7 Ιανουαρίου 2019, ημέρα Δευτέρα και ώρα 17.25΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223), συνήλθε σε συνεδρίαση η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Δημητρίου Σεβαστάκη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις».
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνος Φωτάκης, η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κυρία Μερόπη Τζούφη, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Θηβαίος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να ευχηθώ καλή χρονιά σε όλες και όλους. Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο που κατά τη γνώμη μου μετά ακριβώς από 20 χρόνια, το 1999 που μπήκε ένα Α΄ μπροστά από τα ΤΕΙ και τα ονομάσαμε ΑΤΕΙ ερχόμαστε σήμερα να δούμε πως πραγματικά θα κάνουμε τα τεχνολογικά ιδρύματα με τα προβλήματα που παρουσίαζαν πάρα πολλά από αυτά πραγματικά ακαδημαϊκά ιδρύματα. Αυτός ήταν και είναι ο λόγος που γίνονται οι συγκεκριμένες συνέργειες, οι συγκεκριμένες συγχωνεύσεις και νομίζω ότι αυτό είναι ένα σχέδιο που γενικότερα βοηθάει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας. Θέλω πραγματικά να σας πω ότι με αυτές τις συνέργειες αυτό που επιτυγχάνουμε είναι να ισχυροποιήσουμε τα ΤΕΙ της Στερεάς εντάσσοντάς τα στο ΕΚΠΑ και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, να αυξήσουμε τα ακαδημαϊκά τους κριτήρια να αναβαθμίσουμε το επιστημονικό τους κύρος και το επίπεδο σπουδών. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για να δέσει το επιστημονικό έργο των ιδρυμάτων με την αναπτυξιακή προοπτική της Στερεάς. Πρέπει να σας πω ότι αυτοί που υπεραμύνθηκαν χωρίς κατά την γνώμη μου ακαδημαϊκά κριτήρια το Πανεπιστήμιο Στερεάς είναι αυτοί που το 2013 μέσα σε μια νύκτα το κατήργησαν και εδώ είναι πράγματα τα οποία πρέπει να πούμε με το όνομά τους. Επί Αρβανιτόπουλου ένα πανεπιστήμιο που είχε δημιουργηθεί μόλις το 2005. Έρχομαι ειδικότερα για την Βοιωτία και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στο οποίο εντάσσεται το πρώην Τμήμα Logistics της Θήβας.
Νομίζω, ότι πρέπει να δούμε πιο ανοιχτόκαρδα, αυτή τη μεγάλη προοπτική που ανοίγει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την Βοιωτία. Ακούω εδώ και σαράντα χρόνια, από πρωθυπουργούς, υπουργούς, ότι η Βοιωτία, η Κωπαΐδα, ο κάμπος της Θήβας, είναι το περιβόλι της Αττικής. Είναι λοιπόν μια πολύ καλή ευκαιρία, το πόδι που βάζει σήμερα, με την καλή έννοια, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στην Βοιωτία, να αποκτήσει ένα πιο ουσιαστικό περιεχόμενο, το όνομά του να είναι τμήμα διοίκησης γεωργικών επιχειρήσεων και συστημάτων εφοδιασμού και να είναι πενταετούς φοίτησης, κάτι που έχει να συνάδει με την λογική του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
Θα ήθελα πραγματικά να δούμε και υπάρχει και η διαβεβαίωση από την Πρυτανεία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, να δει συνολικότερα τις παρεμβάσεις στο χώρο της Βοιωτίας σε μια αναπτυξιακή προοπτική. Πριν από λίγο ακούσαμε τον εισηγητή της Ν.Δ. να λέει, ότι φέρνουμε την τροπολογία για τους διορισμούς εκπαιδευτικών, στα κρυφά γιατί μας περιμένουν οι αναπληρωτές και οι κινητοποιήσεις τους. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι και με καμάρι ψηφίζουμε και φέρνουμε την συγκεκριμένη τροπολογία στη Βουλή, μετά από έντεκα χρόνια αδιοριστίας, μια γενιά αδιόριστων και μας λένε σήμερα, ότι δεκαπέντε χιλιάδες διορισμούς πάμε να τους φέρουμε κρυφά. Πραγματικά, αυτό ξεπερνάει κάθε λογική, κάθε όριο φαντασίας. Ποιοι το λένε αυτό; Αυτοί που προτείνουν 1 προς 5. Δηλαδή, κανένας διορισμός. Ποιοι το λένε αυτό; Αυτοί που λένε ότι θα απολύσουν τους συμβασιούχους. Ποιοι το λένε αυτό; Αυτοί οι οποίοι, σήμερα, θέλουν τη δημόσια εκπαίδευση σε μια κατάσταση 2013. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Νομίζω λοιπόν, ότι ο ελληνικός λαός, ο εκπαιδευτικός κόσμος, οι αναπληρωτές που έχουν γυρίσει όλη την Ελλάδα, σε ύπαιθρο και νησιά, αυτοί οι άνθρωποι ζητούν το διορισμό τους, τον μόνιμο διορισμό τους, την επαγγελματική τους αποκατάσταση και θα το έχουν. Αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα, ότι σήμερα τα σχολεία πρέπει να γεμίσουν με μόνιμους εκπαιδευτικούς. Αυτήν την προσπάθεια θα συνεχίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα δικαιώσει ακριβώς τους αγώνες των εκπαιδευτικών που ζητούν μαζικούς μόνιμους διορισμούς. Αυτό ξεκινάμε σήμερα. Αυτό θα συνεχίσουμε αύριο.
Ευχαριστώ.