Τουλάχιστον 27 νεκροί ο τραγικός απολογισμός στο Μαλί

20.11.2015

Μετά από εννιά ώρες εφιαλτικής ομηρείας στο ξενοδοχείο Radisson Blu στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμάκο, η έφοδος των ειδικών δυνάμεων έδωσε τον τραγικό επίλογο που γράφτηκε με τουλάχιστον 27 νεκρούς, δύο εκ των οποίων είναι δράστες σύμφωνα με  αξιωματούχο του ΟΗΕ.

Ισλαμιστές εξτρεμιστές εισέβαλαν το πρωί της Παρασκευής με όπλα και χειροβομβίδες στο πολυτελές ξενοδοχείο φωνάζοντας «Allahu Akbar» και άρχισαν να πυροβολούν κρατώντας παράλληλα όμηρους 170 ανθρώπους, ανάμεσα; Τους και ξένοι πολίτες.

Οι ειδικές δυνάμεις του Μαλί με τη συμμετοχή των γαλλικών ειδικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη χώρα, έκαναν έφοδο μετά από την εννιάωρη ομηρία. Οι πρώτες εκτιμήσεις δεν δείχνουν να υπάρχουν Γάλλοι υπήκοοι ανάμεσα στα θύματα.

Σώοι μετά την επίθεση είναι 22 εργαζόμενοι του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ σύμφωνα με το Αμερικανικό Πεντάγωνο. Ανάμεσα τους δεν υπάρχουν τραυματίες.

Η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ (AQIM) και η οργάνωση-παρακλάδι της Αλ Μουραμπιτούν, η οποία εδρεύει στο βόρειο Μάλι και αποτελείται κυρίως από Τουαρέγκ και Άραβες, ανέλαβαν από κοινού την ευθύνη για την επίθεση.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Ασφαλείας του Μάλι, μετά την ομηρεία, δήλωσε ότι ο στρατός εξακολουθεί να προσπαθεί να εξουδετερώσει ενόπλους που έχουν ταμπουρωθεί στους πάνω ορόφους του ξενοδοχείου.