Τουλάχιστον 3 δισ. η διαφορά με τους δανειστές

3.3.2016

Τουλάχιστον τρία δισ. ευρώ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόσταση που χωρίζει τη ΔΝΤ και την Κομισιόν, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Οι διαφορές, αυτές συζητήθηκαν χθες βράδυ σε δείπνο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες κι επιχείρησαν να γεφυρώσουν οι  εκπρόσωποι των δανειστών. Εκ π΄ρωτης όψεως η διαφορά δεν φαίνεται εξαιρετικά μεγάλη αλλά δεν είναι και αμελητέα καθώς η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να λάβει νέα πρόσθετα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η απόσταση των δύο πλευρών είναι της τάξεως των 3 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, το Ταμείο ζητά από την Ελλάδα μέτρα 8,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει τα μέτρα στα 5,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 είναι ουσιαστικά ανέφικτος και για να επιτευχθεί θα πρέπει είτε να ληφθούν μέτρα 8,5 δισ. ευρώ είτε να χαμηλώσουν οι Ευρωπαίοι τον πήχη των στόχων.

Όμως, οι Βρυξέλλες δεν συμφωνούν σε αυτό, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε νέο δάνειο προς την Ελλάδα ή μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους.

Σε κάθε περίπτωση ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας είναι μακρύς και δύσβατος για την κυβέρνηση και ο χρόνος που θα χρειαστεί είναι άγνωστος.