Τουρκικά πολεμικά πλοία συγκεντρώνονται κοντά στα Ιμια -Για την άσκηση Efes

Πυρετός επικρατεί σε Αθήνα και Αγκυρα ενόψει τις άσκησης «Efes» της γείτονος στο Αιγαίο.

Σε ένα εξαιρετικά φορτισμένο κλίμα μετά τα τελευταία επεισόδια (από την πτώση του ελληνικού Μιράζ, τις δηλώσεις της Άγκυρας περί αφαίρεσης ελληνικής σημαίας από τους Ανθρωποφάγους, ως την αμφισβήτηση της ελληνικότητας των Ιμίων από την Τουρκία) το Πεντάγωνο παρακολουθεί πυρετωδώς της κινήσεις της Άγκυρας.

Τις τελευταίες ώρες συγκεντρώνονται ισχυρές τουρκικές δυνάμεις στα παράλια της Μικράς Ασίας και κοντά στα Ίμια. Η ετήσια προγραμματισμένη άσκηση του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας με την κωδική ονομασία «Efes2018»περιλαμβάνει και αποβατικά σενάρια και μεγάλο όγκο ναυτικών δυνάμεων στην καρδιά του Αιγαίου. Η άσκηση θα ξεκινήσει στις 7 Μαΐου, αλλά η μεγάλη συγκέντρωση πλοίων στην περιοχή της Αλικαρνασσού (Bodrum) απέναντι από την Κω, προκαλεί προβληματισμό στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Η ναυτική δύναμη που συγκεντρώνεται

Τα τελευταία 24ωρα από τα στενό της Χίου, όπως έχει καταγραφεί και από τον φακό του παρατηρητή Aegean Hawk, έχουν περάσει περισσότερα από δέκα αρματαγωγά, μεταξύ αυτών το νεότευκτο κλάσης Bayraktar, καθώς επίσης αποβατικά, 3 ακτοφυλακιδες SG ,1 περιπολικό AY, 1 ρυμουλκό και 1 φραγματοθέτιδα.

Σε ένα από τα στιγμιότυπα, είναι διακριτή και η παρουσία στην περιοχή από την οποία κάνουν διέλευση τα τουρκικά πλοία του Παράκτιου Περιπολικού “Κελευστής Στάμου” του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Σύμφωνα με την προαναγγελία της άσκησης στην οποία θα βγει η Τουρκική Στρατιά του Αιγαίου, δεσμεύονται δυο μεγάλες περιοχές στα δυτικά τουρκικά παράλια, για το χρονικό διάστημα από τις 30 Απριλίου μέχρι και τις 10 Μαΐου, με αιχμή των αποβατικών σεναρίων τη χερσόνησο του Τσεσμέ απέναντι από τη Χίο.

Πάνω στα τουρκικά πλοία θα βρίσκονται και στρατιωτικοί ακόλουθοι ξένων χωρών.

Η περιοχή του Μπόντρουμ όπου συγκεντρώνονται τα πολεμικά τουρκικά πλοία και τα Ιμια

Πηγή:  iefimerida.gr