Το ασφαλιστικό στην πρώτη γραμμή της Πολιτικής  Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

29.10.2015 

Στην Πολιτική  Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στην Κουμουνδούρου, μετείχαν   ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κατρούγκαλος,  ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος και το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του κόμματος. Παρουσιάστηκε  η πρόταση για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, η οποία συζητήθηκε  πριν πάει για τελική έγκριση στο υπουργικό Συμβούλιο και εν συνεχεία στη Βουλή προς ψήφιση.

Ενιαίοι κανόνες αναπλήρωσης

Η εθνική σύνταξη, την οποία εισηγήθηκε ο Γ. Κατρούγκαλος, είναι κάτω από τα 392 ευρώ, που αρχικά είχε υπολογιστεί, κι ανέρχεται στα 384 ευρώ, δηλαδή κινείται στο όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με τον υπουργό οι κανόνες πλήρωσης θα είναι ενιαίοι για όλους, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα, ενώ θα υπάρξει ρήτρα ανάπτυξης σύμφωνα με την πορεία του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι το ποσό μπορεί να πέσει και κάτω από το όριο που θα καθοριστεί.

Δεν δέχονται αύξηση εισφορών

Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και την άρνηση των δανειστών οι οποίοι αρνούνται να δεχτούν περαιτέρω αύξηση  των εργοδοτικών εισφορών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει από ισοδύναμα ή περικοπές το ποσό των 900 εκ. ευρώ, ώστε να κλείσει η μαύρη τρύπα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στην Κουμουνδούρου

Ιδιαίτερος προβληματισμός για τις πολύ δύσκολες αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν, καθώς θα σφραγίσουν την πορεία του ασφαλιστικού, αλλά και τη ζωή των ασφαλισμένων επί δεκαετίες, επικρατεί στη Κουμουνδούρου, όπου πολλά στελέχη δείχνουν να μην συνηγορούν σ αυτές τις όχι «αριστερές» μνημονικές  πολιτικές.

Ο κ. Κατρούγκαλος παρουσίασε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση στο ασφαλιστικό για να καμφθούν οι αντιδράσεις, αφού καταγράφηκαν πολλές διαφορετικές απόψεις.

Μάλιστα οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις.