Το ασφαλιστικό στην πρώτη γραμμή της Πολιτικής  Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

29.10.2015

Η ώρα της κρίσης για την Πολιτική  Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ,  κατά την οποία θα κληθεί να γνωμοδοτήσει για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, έφτασε. Το μεσημέρι, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα, ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος θα παρουσιάσει την πρόταση του, η οποία θα συζητηθεί πριν πάει για τελική έγκριση στο υπουργικό Συμβούλιο και εν συνεχεία στη Βουλή προς ψήφιση.

Ενιαίοι κανόνες αναπλήρωσης

Η εθνική σύσταση την οποία εισηγείται ο Γ. Κατρούγκαλος είναι κάτω από τα 392 ευρώ, που αρχικά είχε υπολογιστεί κι ανέρχεται στα 384 ευρώ και κινείται στο όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με τον υπουργό οι κανόνες αναπλήρωσης θα είναι ενιαίοι για όλους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, ενώ θα υπάρξει ρήτρα ανάπτυξης σύμφωνα με την πορεία του ΑΕΠ κάτι που σημαίνει ότι το ποσό μπορεί να πέσει και κάτω από το όριο που θα καθοριστεί.

Δεν δέχονται αύξηση εισφορών

Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και την άρνηση των δανειστών οι οποίοι αρνούνται να δεχτούν περαιτέρω αύξηση  των εργοδοτικών εισφορών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει από ισοδύναμα η περικοπές το ποσό των 900 εκ ευρώ, ώστε να κλείσει η μαύρη τρύπα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στην Κουμουνδούρου

Ιδιαίτερος προβληματισμός για τις πολύ δύσκολες αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν, καθώς θα σφραγίσουν την πορεία του ασφαλιστικού, αλλά και τη ζωή των ασφαλισμένων, επί δεκαετίες επικρατεί στη Κουμουνδούρου, όπου πολλά στελέχη δείχνουν να μην συνηγορούν σ αυτές όχι «αριστερές» μνημονιακές  πολιτικές.

«Όποια λύση και να εξετάσουμε είναι πολύ δύσκολη, πέφτουμε σε τοίχο», συνηθίζει να σχολιάζει ο νέος Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας. Ο Π. Ρήγας επέστρεψε από περιοδεία στη Θράκη, όπου άκουσε τους προβληματισμούς των κατοίκων για τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση της φορολογίας των αγροτών, διαπίστωσε ωστόσο ότι πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, πάντως, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση, θα καταγραφούν απόψεις αλλά  οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, σε ειδική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.