Το βιβλίο του Γ. Πύργαρη «Όταν υπήρχανε χειμώνες» παρουσιάστηκε στη Βιβλιοθήκη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου Β΄στα Οινόφυτα

Την ημέρα της πανσελήνου του Ιούλη διάλεξε ο συγγραφέας Γιώργος Πύργαρης για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο, με τίτλο «Όταν υπήρχανε χειμώνες», στη Βιβλιοθήκη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερωνύμου του Β΄ στα Οινόφυτα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των 26ων  Αναργυρείων   2023.

Κάτω από τον έναστρο ουρανό, με το φεγγάρι να παιχνιδίζει πάνω από τα κεφάλια των ομιλητών και των θεατών,  στον φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης, η μνήμη νίκησε την λήθη. Το χθες ξαναπήρε υπόσταση για να μας δείξει το δρόμο του αύριο. Η ιστορία της Ελλάδας από τα τέλη του 19ου αιώνα και η εξελικτική πορεία ενός χωριού της Βοιωτικής γης πέρασαν μπρος από τη σκέψη των θεατών, ως παρακαταθήκη, ως βιώματα των μεγαλύτερων και ως φάρος πορείας για τους νεότερους.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που ο συγγραφέας αφιέρωσε 25 χρόνια για να το συγγράψει. Για να πετύχει αυτό που είχε ως στόχο. Να καταδείξει την τραυματική πορεία της χώρας μέσα από τους πολέμους αλλά και την αναπόφευκτη εξέλιξη της τεχνολογίας που επηρέασε τη ζωή των κατοίκων. Κυρίως να καταδείξει τον εσχατολογικό σκοπό κάποιων χαρισματικών ανθρώπων. Να διασώσουν την μνήμη, τις αρχές και αξίες της φυλής μας. Την ιστορία τα ήθη και τα έθιμα ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές με σύμμαχο την ποίηση και τη γραφή. Κορυφαία στιγμή του βιβλίου ο συμβιβασμός της ιστορίας και η συμφιλίωση, μετά την τραγικότητα του  εμφύλιου, πάνω από τα οστά του Γιάγκου και του Νεοκλή, στην εκκλησιά της Παναγίας στα Άγναντα της Άρτας, που σήμαινε και το τέλος της.

Για το βιβλίο μίλησαν η Λυκειάρχης Οινοφύτων, Φιλόλογος, Αλεξάνδρα Νότη, η οποία με ένα μεστό λόγο, μέσα από μια αναδρομή στα γεγονότα του βιβλίου έδωσε το στίγμα της εποχής και των συγκυριών που βίωσε η χώρα και το Χωριό του Αμάραντου στο διάβα ενός και πλέον αιώνα. Μάλιστα επεσήμανε ότι, ακόμη και το όνομα του χωριού, Αμάραντος, δεν ήταν τυχαίο αλλά συμβολικό, καθώς πρόκειται για ένα ξερόχορτο του βουνού το οποίο δίνει το δικό του αγώνα για να επιβιώσει. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ιστορική διαδρομή και στα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη μοίρα του τόπου. Αλλά και των κατοίκων μέσα από μια εξελικτική πορεία που επηρέασε  και καθόρισε την ζωή τους.

Από την πλευρά της η Σοφία Μπασκάκη, Δημοσιογράφος και Πολιτισμολόγος, προσέγγισε το βιβλίο από τη σκοπιά της ιστορικής, πολιτιστικής και λαογραφικής πλευράς. Παρουσίασε στιγμές του βιβλίου επισημαίνοντας εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη ζωή των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των γεγονότων που επηρέασαν την πορεία της χώρας. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ύψιστο χρέος, που είναι η διαφύλαξη της μνήμης μέσα από την γραφή αλλά, κυρίως, την αγωνία του ανθρώπου μέχρι  να πετύχει να φτάσει στην επίτευξη  του στόχου. Την ανάγκη απομόνωσης προετοιμασίας και εσωτερικής ολοκλήρωσης για να φανείς αντάξιος του ιστορικού ρόλου που η μοίρα σε έχει προορίσει.

Ήταν δύο εκπληκτικές προσεγγίσεις του έργου που κατέδειξαν με λιτό καθαρό λόγο την αξία του έργου. Τη διαχρονικότητά του αλλά και τη σημασία που έχει για τις νεότερες γενιές. Δύο προσεγγίσεις εξαιρετικής διείσδυσης στο έργο του Καλλιθιώτη συγγραφέα που ήθελε, μέσω των ηρώων του Μάρκου και Αγγελή, να επιτελέσει το ρόλο του στη συνέχεια του χωροχρόνου της πατρίδας μας.

Ιδιαίτερα συγκινημένος  από τις παρουσιάσεις του έργου του, ο συγγραφέας αρκέστηκε να ευχαριστήσει όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση Άλλωστε ο συγγραφέας μιλάει πάντα με τη γραφίδα του, με το έργο του, μέσα από το οποίο περνάει τις απόψεις, θέσεις και ιδέες του.

Ο ηθοποιός Δημήτρης Θεοδώρου διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου με μια μοναδική εκφραστικότητα.

Μετά την παρουσίαση του έργου η Μεικτή  Χορωδία Οινοφύτων, απέδωσε υπέροχα έντεχνα λαϊκά τραγούδια, που ομόρφυναν ακουστικά την ατμόσφαιρα και την ούτως ή άλλως μοναδική λογοτεχνική βραδιά.

Η πρόεδρος της ΔΗΚΕΤ Μαρία Νίκα άνοιξε την εκδήλωση με την ευκαιρία και της ολοκλήρωσης των  Αναργύρειων 2023 τονίζοντας «Τα φώτα της ράμπας για τα 26α Αναργύρεια 2023, στα Οινόφυτα πέφτουν, απόψε, με απόλυτη επιτυχία αφήνοντας μας και φέτος, ως ανάμνηση, μοναδικές βραδιές τέχνης και διασκέδασης.

Τα Αναργύρεια αποτελούν, πλέον, ένα καταξιωμένο θεσμό, για τα Οινόφυτα, όπου τα τελευταία χρόνια η ΔΗΚΕΤ με την αγωγή του Δημάρχου μας Βασίλη Περγάλια έχουν αναβαθμιστεί και αποτελούν πολιτιστικό γεγονός στην περιοχή. Γιατί ο πολιτισμός είναι μια κίνηση, όχι μια κατάσταση. Είναι ένα ταξίδι, όχι ένα λιμάνι. Το φετινό μας ταξίδι κατόρθωσε να μας ενώσει, για ακόμα μια φορά, μέσω του  θεάτρου, της μουσικής, του χορού, της λογοτεχνίας, του αθλητισμού».

Την παρουσίαση έκανε η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου Β΄ Αδαμαντία Λιάπη.