Το ΓΕΛ Ωρωπού “Μίκης Θεοδωράκης” αποχαιρετά τον μεγάλο συνθέτη

Την Παρασκευή 03-09-2021 συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση, μετά από πρόσκληση και υπό την προεδρία του Δ/ντή του ΓΕΛ Σκάλας Ωρωπού «Μίκη Θεοδωράκη», κ. Γαλανόπουλο Αλέξανδρο, ο Σύλλογος Διδασκόντων με θέμα:  «Εκδημία Μίκη Θεοδωράκη».

Με αφορμή το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη, του σπουδαίου οραματιστή και ακατάβλητου αγωνιστή της ελευθερίας, του αστείρευτου μουσικού δημιουργού και ανεπανάληπτου μουσουργού της Ρωμιοσύνης,  ο Σύλλογος Διδασκόντων και οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Σκάλας Ωρωπού που φέρει τιμητικά το όνομά του, πενθούν για τη μεγάλη απώλεια του ευπατρίδη και ωραίου Έλληνα, του Μίκη Θεοδωράκη, που πέρασε στην αθανασία.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων ομόφωνα αποφασίζει:

Η σημαία της σχολικής μονάδας να κυματίζει μεσίστια κατά τη διάρκεια του εθνικού πένθους μέχρι και την ημέρα της ταφής.

Την κατάθεση στεφάνου από το Σύλλογο Διδασκόντων, κατά την ημέρα της πραγματοποίησης της τελετής αποχαιρετισμού, στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Την τήρηση ενός λεπτού σιγής κατά την τελετή του αγιασμού, όπου θα παραβρίσκονται στο σχολείο οι μαθητές – μαθήτριες, Γονείς και Κηδεμόνες και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ορίζει το σχολικό έτος 2021-2022 ως “Έτος Μίκη Θεοδωράκη”, κατά το οποίο το σύνολο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, που θα εκπονηθούν από τους μαθητές υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, θα αφορούν πτυχές της πολιτιστικής, κοινωνικής, μουσικής και καλλιτεχνικής παρακαταθήκης του Μίκη Θεοδωράκη στην Ελλάδα και στην οικουμένη. Το προσδοκώμενο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλους παιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς, θα παρουσιαστεί σε ανοικτή στην τοπική κοινωνία σε επίσημη ημερίδα του σχολείου μας κατά το τρέχον σχολικό έτος.

Τέλος, κατόπιν εκτάκτου τηλεφωνικού αιτήματος του Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ωρωπού προς τον Δ/ντή του ΓΕΛ Σκάλας Ωρωπού, παραχωρήθηκε για λίγες ημέρες στο Δήμο Ωρωπού, πίνακας των μουσικών έργων (π.χ. Επιτάφιος, Μήδεια, Ρωμιοσύνη, Άξιον Εστί κ.α.) με πρωτότυπη υπογραφή του Μίκη Θεοδωράκη, που παραχώρησε στο Λύκειό μας και το οποίο αποτελεί κτήμα του ΓΕΛ Σκάλας Ωρωπού, προκειμένου να κοσμήσει τον μουσειακό χώρο (το κελί στις παλαιές Φυλακές Σκάλας Ωρωπού στο οποίο φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια της χούντας των συνταγματαρχών ο Μίκης Θεοδωράκης), και ο οποίος χώρος, κατά την περίοδο του Εθνικού Πένθους μέχρι και την ταφή, θα είναι προσβάσιμος σε επισκέπτες.

Αλέξανδρος Γαλανόπουλος

Διευθυντής ΓΕΛ Σκάλας Ωρωπού «Μίκης Θεοδωράκης»