Το ΓΕΛ Ωρωπού υποδέχθηκε το σχολείο «Instituto d’ instruzione secondaria Primo Levi» της Β. Ιταλίας

“Strength lies in differences, not in similarities”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τo Γενικό Λύκειο Σκάλας Ωρωπού «Μίκης Θεοδωράκης», υπό την διεύθυνση του κ. Ηρακλή Ψάλτη στο πλαίσιο του προγράμματος eΤwinning με θέμα “Strength lies in differences not in similarities”, την Τετάρτη στις 28 Μαρτίου 2018, υποδέχτηκε το σχολείο «Instituto d’ instruzione secondaria Primo Levi» που εδρεύει στην πόλη Sarezzo, στη Βόρειο Ιταλία.

Σε αυτή την επίσκεψη, δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά  του Ελληνικού και του Ιταλικού σχολείου να συναντηθούν ξανά και να περάσουν μαζί μια ημέρα της χολικής τους ζωής, υπό την επίβλεψη των καθηγητριών που συντόνιζαν το πρόγραμμα, Λάκκη Κωνσταντίνας, Παπαδοπούλου Θεοδώρας, Σκορδομπέκη Μαριλένας ,του Διευθυντή του σχολείου και των Ιταλών καθηγητών. Οι  Έλληνες μαθητές ανυπομονούσαν να ανταμώσουν τους εταίρους τους και να ανταποδώσουν την φιλοξενία καθώς είχαν συνάψει πολύ καλές σχέσεις από την προηγούμενη συνάντηση τους στο Ιταλικό σχολείο. Για αυτόν τον λόγο, είχαν προετοιμαστεί  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με πολλή προσωπική εργασία, κόπο και μεράκι. Επιμελήθηκαν της καθαριότητας του σχολείου και συνέδραμαν ουσιαστικά στις δραστηριότητες της τελετής υποδοχής των Ιταλών φίλων τους.

Η ημέρα ξεκίνησε με την τελετή αδελφοποίησης, την ανταλλαγή των σημαιών των δύο χωρών και την προσφορά δώρων. Έπειτα, έγινε παρουσίαση του έργου eTwinning και προβλήθηκαν  διάφορα βίντεο σχετικά με την επίσκεψη των Ελλήνων μαθητών στο Ιταλικό σχολείο.  Στην συνέχεια, όλοι οι μαθητές έλαβαν μέρος σε δραστηριότητες, είτε αθλητικές είτε εκπαιδευτικές, όπως ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση υπό την επίβλεψη του Γυμναστή κ. Βάϊου Αργύρη, παραδοσιακούς χορούς από την κα Ψαρού Πολυξένη, Βιολογίας από την κα Κουρή Γεωργία, Χημείας από τον κ. Μπράιλα Εμμανουήλ και εργαστήριο επιτραπέζιων δραστηριοτήτων (σκάκι, puzzles). Μετά τη λήξη των μαθημάτων, παρατέθηκε σε όλους τους μαθητές και καθηγητές πλούσιο γεύμα, στο οποίο είχε μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών  φαγητών και γλυκών,  τα οποία τα είχαν ετοιμάσει οι μητέρες των μαθητών. Ταυτόχρονα οι Ιταλοί φιλοξενούμενοι γεύτηκαν τα φημισμένα Ελληνικά ψητά σουβλάκια, τα οποία τα έψηναν οι μαθητές της Α’ Λυκείου. Ακολούθησε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση, στην οποία τραγούδησαν οι μαθητές και έτσι δόθηκε οι ευκαιρία σε όλους να ψυχαγωγηθούν χορεύοντας και τραγουδώντας.

  

Σε αυτήν την εκδήλωση δόθηκε η ευκαιρία  σε όλα τα μέλη της σχολικής μας κοινότητας να ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις αλλά και να συζητήσουν ανταλλάσσοντας απόψεις,  τις κουλτούρες τους και στοιχεία από τον πολιτισμό τους. Σε αυτό  βοήθησε άλλωστε και η ξενάγηση που έγινε στην περιοχή του Ωρωπού, συγκεκριμένα στην Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων Παλατίων και στη παραλία του Ωρωπού. Στην συνάντηση αυτή, οι eΤwinners κατάφεραν να ενδυναμώσουν τις σχέσεις φιλίας τους και να ξεπεράσουν τα πολιτισμικά σύνορα, αποδεικνύοντας δια ζώσης  πως στην Ευρώπη είμαστε όλοι μέλη μιας μεγάλης οικογένειας όπου οι διαφορές ενώνουν τα έθνη.