Το Γενικό Λύκειο Σκάλας Ωρωπού «Μίκης Θεοδωράκης» σε εκπαιδευτική εκδρομή στη Βόρειο Ιταλία

 

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ

 

“Strength lies in differences, not in similarities”

 

To Γενικό Λύκειο Σκάλας Ωρωπού «Μίκης Θεοδωράκης» κατά το σχολικό έτος 2017-2018, υπό την διεύθυνση του κ. Ηρακλή Ψάλτη, στο πλαίσιο του προγράμματος e-twinning με θέμα  “Strength lies in differences not in similarities”, πραγματοποίησε στην περίοδο 5-9 Μαρτίου, 2018 εκπαιδευτική εκδρομή στην Βόρειο Ιταλία.

Στην εν λόγω εκδρομή δόθηκε η ευκαιρία σε  58  παιδιά από όλες τις τάξεις του Λυκείου να επισκεφθούν διάφορα μέρη, υπό την επίβλεψη των συνοδών  καθηγητριών και ιδρυτριών του προγράμματος, Λάκκη Κωνσταντίνας, Παπαδοπούλου Θεοδώρας, Σκορδομπέκη Μαριλένας και του Διευθυντή του σχολείου. Κατά την διάρκεια της εκδρομής οι μαθητές περιηγήθηκαν σε πολλές πόλεις της Βόρειας  Ιταλίας και της Ελβετίας ( Lugano, Brescia,  Sarrezzo, Venecia, Como, Belgamo) στις οποίες ξεναγήθηκαν στα ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η επίσκεψη για τους συμμετέχοντες στο αδελφό σχολείο «Istituto d’ Ιstruzione Secondaria “Primo Levi”». Στην επίσημη τελετή αδελφοποίησης των δύο σχολείων έγινε ανταλλαγή των σημαιών των δύο χωρών και προσφέρθηκαν δώρα! Στην συνέχεια οι Έλληνες και οι Ιταλοί συμμετείχαν από κοινού σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Καθ’ όλη την διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές μπόρεσαν να γνωριστούν καλύτερα με τους Ιταλούς εταίρους τους, και είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στην κουλτούρα και τον πολιτισμό τους. Σε αυτό,  βοήθησε άλλωστε και η ξενάγηση που έγινε από τους Ιταλούς μαθητές στην πόλη Brescia  κατά την διάρκεια της οποίας οι μαθητές αντάλλαξαν απόψεις  για διάφορα θέματα, αλλά και για το εκπαιδευτικό σύστημα των δύο χωρών.

Στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση, τραγούδησαν  Έλληνες και Ιταλοί. Ακολούθησαν αποχαιρετισμοί γεμάτοι συγκίνηση, καθώς τα παιδιά παρόλο που πέρασαν μια μόνο ημέρα μαζί, επιδίωξαν μια σχέση φιλίας. Αυτό που επισημαίνουν όλοι οι μαθητές είναι πως αυτό το ταξίδι θα τους μείνει αξέχαστο, μιας και είχαν την δυνατότητα να γευτούν από πρώτο χέρι την κουλτούρα του γειτονικού μας  λαού και να την συγκρίνουν με τη δική μας, βλέποντας πως δεν υπάρχουν σύνορα στις νοοτροπίες , στα ήθη και τα έθιμα και στον τρόπο ζωής όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

 

                                                                                   Για το ΓΕ.Λ. Σκάλας Ωρωπού

                                                                                           Η. Ψάλτης, Δ/ντής

                                                                                   Οι Υπεύθυνες Καθηγήτριες

                                                                                           Κ. Λάκκη

                                                                                           Θ. Παπαδοπούλου

                                                                                           Ε. Σκορδομέκη