Το γράμμα μιας 27χρονης ετοιμοθάνατης καρκινοπαθούς θα σας αλλάξει για πάντα

Η 27χρονη Holly πέθανε την περασμένη Πέμπτη από μια σπάνια μορφή καρκίνου των οστών που ονομάζεται Σαρκώμα του Ewing (Ewing Sarcoma). Τότε ήταν που, ένα post της στο Facebook έκανε τον γύρο του διαδικτύου, αφού το είχε γράψει λίγο πριν πεθάνει.

Τι είναι το Σάκρωμα του Ewing

Σύμφωνα με τον Cancer.Gov, “το σάρκωμα του Ewing είναι ένας τύπος όγκου που σχηματίζεται από ένα συγκεκριμένο είδος οστού, ή μαλακού ιστού. Το σάρκωμα Ewing μπορεί να βρεθεί στα οστά των ποδιών, των χεριών, των ποδιών, των χεριών, του θώρακα, της λεκάνης, της σπονδυλικής στήλης, ή του κρανίου. Το σάρκωμα Ewing μπορεί επίσης να βρεθεί στον μαλακό ιστό του κορμού, των βραχιόνων, των ποδιών, της κεφαλής και του λαιμού, της κοιλιακής κοιλότητας ή άλλων περιοχών”.

Μερικά από τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πόνο ή/κα πρήξιμο, συνήθως στα χέρια, τα πόδια, το στήθος, την πλάτη ή τη λεκάνη, εξογκώματα στα χέρια, τα πόδια, το στήθος ή τη λεκάνη, πυρετό και ξαφνικά κατάγματα των οστών.

Αυτός ο τύπος καρκίνου παρατηρείται κυρίως σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Πέντε κύριοι τύποι θεραπείας για τον καρκίνο είναι η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία, η χειρουργική επέμβαση, η στοχευμένη θεραπεία και η χημειοθεραπεία υψηλής δόσης με τη διάσωση βλαστικών κυττάρων.

Διαβάστε το εκπληκτικό “γράμμα” της Holy με αποδέκτες ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ…

Λίγες συμβουλές ζωής από την Holy:

Είναι παράξενο να συνειδητοποιείς και να αποδέχεσαι την θνησιμότητα σου σε ηλικία 26 ετών. Είναι ένα από τα πράγματα που αγνοείς. Οι μέρες περνούν και απλά περιμένεις ότι θα συνεχίσουν να έρχονται. Μέχρι να συμβεί το απροσδόκητο. Πάντα φανταζόμουν τον εαυτό μου να μεγαλώνει, να κάνει ρυτίδες και να γκριζάρει -πιθανότατα αυτό προκλήθηκε από την όμορφη οικογένεια (με πολλά παιδιά) που σχεδίαζα να κάνω με την αγάπη της ζωής μου. Το θέλω τόσο πολύ αυτό, που με κάνει να πονάω.

Αυτό είναι το θέμα με την ζωή. Είναι εύθραυστη, πολύτιμη και απρόβλεπτη και κάθε μέρα είναι δώρο, όχι δεδομένο δικαίωμα.

Είμαι 27 τώρα. Δεν θέλω να φύγω. Αγαπώ την ζωή μου. Είμαι χαρούμενη.. Το χρωστάω αυτό στους αγαπημένους μου. Αλλά ο έλεγχος είναι πλέον πέρα από τα χέρια μου.

Δεν έχω ξεκινήσει αυτό το «σημείωμα πριν πεθάνω» για να κάνω τον θάνατο φοβιστικό – μου αρέσει το γεγονός ότι τελούμε κυρίως εν αγνοία για το ότι είναι αναπόφευκτος.. Εκτός από όταν θέλω να μιλήσω γι’ αυτόν και αντιμετωπίζεται σαν ένα θέμα «ταμπού» που ποτέ δεν θα συμβεί σε κανέναν από εμάς.. Αυτό ήταν λίγο δύσκολο. Απλώς θέλω να σταματήσουν οι άνθρωποι να ανησυχούν τόσο πολύ για τις μικρές, άσχετες πιέσεις στη ζωή και να προσπαθήσουν να θυμούνται ότι όλοι έχουμε την ίδια μοίρα στην τελική, οπότε κάντε ό,τι μπορείτε για να κάνετε τον χρόνο σας άξιο και σπουδαίος, μείον τις μ***κίες.

Έχω αποθέσει πολλές σκέψεις μου παρακάτω, καθώς είχα πολύ χρόνο να σκεφτώ τη ζωή τους τελευταίους μήνες. Φυσικά είναι πάντα η μέση της νύχτας όταν αυτά τα τυχαία πράγματα μπαίνουν στο μυαλό μου!

Όλες εκείνες τις φορές που γκρινιάζετε για γελοία πράγματα (κάτι που έχω παρατηρήσει τόσο πολύ τους τελευταίους μήνες), σκεφτείτε κάποιον που αντιμετωπίζει ένα πραγματικό πρόβλημα. Να είστε ευγνώμονες για το μικρό σας πρόβλημα και να το ξεπεράσετε. Είναι εντάξει να αναγνωρίσετε ότι κάτι είναι ενοχλητικό, αλλά προσπαθήστε να μην το συνεχίσετε και να επηρεάζετε αρνητικά τις ημέρες των άλλων ανθρώπων.

Μόλις το κάνετε αυτό, βγείτε εκεί έξω και πάρτε μια βαθιά εισπνοή φρέσκου αέρα βαθιά στους πνεύμονές σας, κοιτάξτε πόσο μπλε είναι ο ουρανός και πόσο πράσινα είναι τα δέντρα. Είναι τόσο όμορφα. Σκεφτείτε πόσο τυχεροί είστε για να μπορείτε να κάνετε ακριβώς αυτό – να αναπνεύσετε.

Μπορεί να πέσατε σε τρομερή κίνηση στον δρόμο σήμερα, ή να μην κοιμηθήκατε σχεδόν καθόλου, επειδή το όμορφο μωρό σας, σας κρατούσε ξύπνιους, ή μπορεί ο κομμωτής σας να έκοψε τα μαλλιά σας πολύ κοντά. Τα νέα ψεύτικα νύχια σας θα μπορούσαν να έχουν ένα σημάδι, τα βυζιά σας είναι πολύ μικρά, ή μπορεί να έχετε κυτταρίτιδα στον κώλο σας και η κοιλιά σας να είναι πλαδαρή.

Αφήστε όλα αυτά τα σκατά να φύγουν.. Ορκίζομαι ότι δεν θα σκέφτεστε αυτά τα πράγματα όταν είναι η σειρά σας να φύγετε. Όλα είναι τόσο ασήμαντα όταν κοιτάζεις τη ζωή στο σύνολό της. Παρακολουθώ το σώμα μου να διαλύεται μπροστά στα μάτια μου χωρίς να υπάρχει τίποτα που να μπορώ να κάνω γι’ αυτό και το μόνο που θέλω για τώρα είναι ότι θα μπορούσα να περάσω ακόμα μία ημέρα γενεθλίων ή τα Χριστούγεννα με την οικογένειά μου, ή μόνο μια ακόμη μέρα με το σύντροφό μου και το σκυλί μου. Μόνο μια ακόμη.

Ακούω τους ανθρώπους να διαμαρτύρονται για το πόσο χάλια είναι η δουλειά τους, ή για το πόσο δύσκολο είναι να κάνουν γυμναστική – Να είσαι ευγνώμων που μπορείς να γυμναστείς. Η δουλειά και η άσκηση μπορεί να φαίνονται σαν τέτοια ασήμαντα πράγματα… μέχρι το σώμα σας να μην σας επιτρέπει να κάνετε κάτι από αυτά.

Προσπάθησα να ζήσω μια υγιή ζωή, μάλιστα αυτό ήταν ίσως το μεγαλύτερο πάθος μου. Εκτιμήστε την καλή υγεία και το λειτουργικό σας σώμα – ακόμα κι αν δεν είναι στο ιδανικό μέγεθος που θα θέλατε. Προσέξτε και αγκαλιάστε το πόσο καταπληκτικό είναι. Κουνήστε το θρέψτε το με φρέσκο φαγητό. Μην γίνεστε εμμονικοί μαζί του.

Θυμηθείτε ότι υπάρχουν περισσότερες πτυχές για την καλή υγεία από το ωραίο σώμα.. ασκηθείτε εξίσου σκληρά για την εύρεση της πνευματικής, συναισθηματικής και πνευματικής σας ευτυχίας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να συνειδητοποιήσετε πόσο ασήμαντο είναι στην πραγματικότητα αυτό το τέλειο σώμα που βλέπετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.. Και μιας και μιλάμε γι’ αυτό, διαγράψτε κάθε λογαριασμό που εμφανίζεται στις ειδήσεις σας στο Facebook και το οποίο σας κάνει να αισθάνεστε σκατά για τον εαυτό σας. Φίλος ή όχι.. Να είστε αμείλικτοι για τη δική σας ευημερία.

Να είστε ευγνώμονες για κάθε μέρα που δεν πονάτε και ακόμα και τις ημέρες που δεν είστε καλά με μια γρίπη, μια πληγή, ή ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο, δεχτείτε μεν ότι είναι σκατά, αλλά να είστε ευγνώμονες ότι δεν είναι απειλητικό για τη ζωή και θα περάσει.

Λιγότερη γκρίνια άνθρωποι!.. Και βοηθήστε ο ένας τον άλλον περισσότερο.

Δώστε, δώστε, δώστε. Είναι αλήθεια ότι κερδίζετε περισσότερη ευτυχία κάνοντας πράγματα για άλλους από το να τα κάνετε για τον εαυτό σας. Εύχομαι να το έκανα περισσότερο. Επειδή ήμουν άρρωστη, συναντήθηκα με τους πιο απίστευτα χαρισματικούς και ευγενικούς ανθρώπους και δέχθηκα τα πιο προσεκτικά και αγαπητά λόγια και την υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους και τους ξένους. Περισσότερο από ό,τι θα μπορούσα να δώσω σε αντάλλαγμα. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό και θα είμαι για πάντα ευγνώμων σε όλους αυτούς τους ανθρώπους.

Είναι ένα παράξενο πράγμα που στο τέλος έχεις χρήματα να ξοδέψεις.. όταν πεθαίνεις. Δεν είναι ακριβώς η φάση που θα βγεις έξω και να αγοράσεις υλικά πράγματα που συνήθως κάνατε πριν, όπως ένα νέο φόρεμα. Σε κάνει να σκεφτείς πόσο ανόητο είναι ότι νομίζεις ότι αξίζει να ξοδεύεις τόσο πολλά χρήματα για νέα ρούχα και «πράγματα» στη ζωή σου.

Αγοράστε στους φίλους σας κάτι καλό αντί για ακόμα ένα φόρεμα, προϊόν ομορφιάς ή κοσμήματα για τον επόμενο γάμο. 1. Κανένας δεν νοιάζεται αν φοράτε το ίδιο πράγμα δύο φορές 2. Θα νιώσετε καλά. Βγάλτε τους για ένα γεύμα, ή ακόμα καλύτερα, μαγειρέψτε τους ένα γεύμα. Καλέστε τους για καφέ. Δώστε/αγοράστε τους ένα φυτό, ένα μασάζ ή μια αποτρίχωση και πείτε τους ότι τους αγαπάτε, όταν τους δίνετε αυτό το δώρο.

Εκτιμήστε τον χρόνο των άλλων ανθρώπων. Μην τους κρατάτε σε αναμονή, επειδή είστε κακοί στο να βρίσκεται χρόνο. Ετοιμαστείτε νωρίτερα εάν είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους και εκτιμούν ότι οι φίλοι σας θέλουν να μοιραστούν το χρόνο τους μαζί σας, να μην καθίσουν μόνοι τους, να σας περιμένουν. Θα κερδίσετε και τον σεβασμό τους! Επιτέλους δικέ μου!

Φέτος, η οικογένειά μας συμφώνησε να μην κάνει δώρα και παρά το γεγονός ότι το δέντρο μοιάζει μάλλον λυπηρό και άδειο (σχεδόν έσπασε την Παραμονή των Χριστουγέννων!), ήταν τόσο ωραίο γιατί οι άνθρωποι δεν είχαν την πίεση των αγορών και η προσπάθεια πήγε στο να γράψει μια ωραία κάρτα για ένας για τον άλλον. Επίσης, φαντάζεστε την οικογένειά μου να προσπαθεί να μου αγοράσει ένα δώρο γνωρίζοντας ότι πιθανότατα θα κατέληγε… στους ίδους;.. Παράξενο! Μπορεί να φαίνεται κουραστικό, αλλά αυτές οι κάρτες σημαίνουν περισσότερο για μένα από ό,τι οποιοδήποτε δώρο της στιγμής. Άσε που ήταν ευκολότερο να το κάνουμε όλο αυτό στο σπίτι μας, επειδή δεν είχαμε μικρά παιδιά εκεί να τρέχουν παντού. Τέλος πάντων, το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας δεν είναι απαραίτητα η σημασία των Χριστουγέννων. Προχωράω.

Χρησιμοποιήστε τα χρήματά σας για εμπειρίες.. Ή τουλάχιστον μην χάσετε τις εμπειρίες επειδή ξοδέψατε όλα τα χρήματά σας σε υλικά σκατά.

Προσπαθήστε να κάνετε εκείνο το ταξίδι που θέλατε σε κάποια παραλία. Βάλτε τα πόδια σας στο νερό και σκάψτε με τα δάχτυλα των ποδιών σας την άμμο. Βρέξτε το πρόσωπό σας με θαλασσινό νερό.

Βρεθείτε μέσα στην Φύση.

Δοκιμάστε απλά να απολαμβάνετε και να είστε παρών στις στιγμές και όχι να τις καταγράφετε μέσω της οθόνης του τηλεφώνου σας. Η ζωή δεν προορίζεται να την ζείτε μέσα από μια οθόνη ούτε είναι για να βγάλετε την τέλεια φωτογραφία.. απόλαυσε την γαμ**έμνη την στιγμή ρε άνθρωπε! Σταματήστε να τις καταγράφετε για όλους τους άλλους.

Τυχαία ρητορική ερώτηση. Όλες εκείνες οι ώρες που ξοδεύεις για να κάνεις τα μαλλιά σου και να φτιάχνεσαι κάθε μέρα ή για να βγεις για μια νύχτα, αξίζουν πραγματικά τον κόπο; Δεν το έχω καταλάβει ποτέ αυτό για τις γυναίκες.

Σηκωθείτε νωρίς μερικές φορές και ακούστε τα πουλιά ενώ βλέπετε τα όμορφα χρώματα που κάνει ο ήλιος καθώς ανατέλλει.

Ακούστε μουσική.. ακούστε την όμως πραγματικά. Η μουσική είναι θεραπεία. Το παλιό είναι και καλύτερο.

Αγκαλιάστε το σκυλί σας. Αυτό θα μου λείψει πάρα πολύ.

Συζητήστε με τους φίλους σας. Αφήστε το τηλέφωνό σας. Ρωτήστε τους, είναι πραγματικά καλά;

Ταξιδέψτε εάν είναι η επιθυμία σας, ή μην το κάνετε αν δεν είναι.

Να εργάζεστε για να ζείτε, μην ζείτε για να εργάζεστε.

Σοβαρά, κάνε αυτό που κάνει την καρδιά σου να αισθάνεται ευτυχισμένη.

Φάε το κέικ. Μηδενική ενοχή.

Πείτε όχι σε πράγματα που πραγματικά δεν θέλετε να κάνετε.

Μην αισθάνεστε πιεσμένοι να κάνετε αυτό που οι άλλοι θεωρούν ότι είναι μια εκπληκτική ζωή.. ίσως θέλετε μια μέτρια ζωή και αυτό είναι εντάξει.

Πείτε στους αγαπημένους σας ότι τους αγαπάτε κάθε φορά που έχετε την ευκαιρία και να τους αγαπάτε με όλο σας το είναι.

Επίσης, να θυμάστε, αν κάτι σας κάνει κακό, έχετε τη δύναμη να το αλλάξετε – στην δουλειά ή στην αγάπη ή σε οτιδήποτε άλλο μπορεί να είναι αυτό. Έχετε τα κότσια να αλλάξετε. Δεν ξέρετε πόσο χρόνο έχετε στη γη, γι ‘αυτό μην τον σπαταλάτε με το να είστε σε κατάθλιψη. Ξέρω ότι αυτό λέγεται όλη την ώρα, αλλά δεν θα μπορούσε να είναι πιο αληθινό.

Εν πάση περιπτώσει, αυτή είναι μόνο μια νεαρή κοπέλα που δίνει συμβουλές ζωής. Πάρτε τις, ή αφήστε τις, δεν με πειράζει!

Α, και κάτι τελευταίο, αν μπορείτε να κάνετε μια καλή πράξη για την ανθρωπότητα (και για μένα) και αρχίσετε τακτικά να δίνετε αίμα. Θα σας κάνει να αισθάνεστε καλά με το πρόσθετο πλεονέκτημα της σωτηρίας των ζωών. Νιώθω ότι είναι κάτι που παραβλέπεται, δεδομένου ότι κάθε δωρεά μπορεί να σώσει 3 ζωές! Αυτό είναι ένα τεράστιο αντίκτυπο που μπορεί να έχει κάθε άτομο και η διαδικασία είναι πραγματικά τόσο απλή.

Η δωρεά αίματος (περισσότερες σακούλες από ό,τι μπορούσα να μετρήσω) με βοήθησε να με μείνω ζωντανή για ένα επιπλέον έτος – ένα χρόνο για τον οποιο θα είμαι για πάντα ευγνώμων που μπόρεσα να τον περάσω εδώ στη Γη με την οικογένεια, τους φίλους και τον σκύλο μου. Έναν χρόνο όπου είχα μερικές από τις καλύτερες στιγμές της ζωής μου.

..Μέχρι να συναντηθούμε και πάλι.

Hol

Xoxo