Το διάγγελμα Τσίπρα για την έξοδο από τα Μνημόνια και τα σενάρια ανασχηματισμού

Ζήτημα ωρών είναι το διάγγελμα στο οποίο αναμένεται να προχωρήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διάγγελμα θα γίνει την Τρίτη 21 Αυγούστου στην Ιθάκη. Ο πρωθυπουργός φαίνεται να επέλεξε συμβολικά τη συγκεκριμένη τοποθεσία, καθώς ο Οδυσσέας κατάφερε να επιστρέψει στην Ιθάκη μετά από χρόνια σκληρού αγώνα.

Μπορεί όλοι να μιλούν για την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια αλλά υπάρχει ένας πονοκέφαλος για τον πρωθυπουργό και αυτός λέγεται ανασχηματισμός. Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά το διάγγελμα που άλλοι το τοποθετούν στο Καστελόριζο και άλλοι στην Ιθάκη ο πρωθυπουργός στα μέσα της εβδομάδας θα ανακοινώσει αλλαγές στην κυβέρνηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει εγκαταλείψει έτσι κι αλλιώς τα μεγαλεπήβολα σχέδια για γιορτές και πανηγύρια και προσπαθεί με πολιτικές πρωτοβουλίες, που δεν θα προκαλέσουν αρνητικές αντιδράσεις, να σηματοδοτήσει τον τερματισμό, στις 21 Αυγούστου, του τριετούς επώδυνου κύκλου και την έναρξη μιας νέας περιόδου «ελπίδας». Αναγκαστικά όμως τα περιθώρια των κινήσεων είναι στενά: ένα διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα στηριγμένο στην όποια επικοινωνιακή ικανότητα διαθέτει ακόμα, ένας ανασχηματισμός που θα δώσει το εκλογικό κυβερνητικό σχήμα και η υπόσχεση για ένα πακέτο κοινωνικών μέτρων, που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης είναι ουσιαστικά οι πρωτοβουλίες που αναμένονται από το Μαξίμου το οποίο αναζητά σωσίβιο στο «Αλέξη, δώσ’ τα όλα». Ειδικά, δε, για το διάγγελμα πληροφορίες αναφέρουν ότι, αν και αρχικά πρόθεσή ήταν να γίνει από το Μαξίμου, εξετάζεται και το ενδεχόμενο αυτό να εκφωνηθεί από κάποια άλλο σημείο της επικράτειας. Μια εκδοχή που φέρεται να εξετάζεται είναι το διάγγελμα να γίνει από την Ιθάκη αν και ο δήμαρχος του νησιού με τον οποίο επικοινώνησε το protothema.gr δήλωσε ότι δεν έχει καμία τέτοια ενημέρωση προκειμένου να προχωρήσει σε προετοιμασίες.

Οι πρώτες επαφές του πρωθυπουργού με κορυφαίους υπουργούς φαίνεται να έχουν γίνει όχι τόσο για μετακινήσεις από τα υπουργεία τους αλλά περισσότερο για το περίφημο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά με υπουργοποιήσεις στελεχών από άλλους χώρους, ακόμα και από την κεντροδεξιά!

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, δεν αποκλείεται να δούμε να υπουργοποιούνται στελέχη όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης. Ειδικά ο τελευταίος με τοποθετήσεις του έχει ακολουθήσει άλλη γραμμή από αυτή του κόμματός του.

Οι αμετακίνητοι, αυτοί που έρχονται και αυτοί που φεύγουν

Την πόρτα της εισόδου στην κυβέρνηση αναμένεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να δουν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας και ο διευθυντής της Κ.Ο. Κώστας Ζαχαριάδης. Στους αμετακίνητους εμφανίζονται οι Νίκος Κοτζιάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πάνος Καμμένος. Ειδικά ο τελευταίος μένει μέχρι να έρθει στην Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών ή οι εκλογές.

Πληροφορίες θέλουν τον Πάνο Σκουρλέτη ο οποίος μετά την τραγωδία στο Μάτι έγινε υπερυπουργός να μετακινείται στο κόμμα και την θέση του να καταλαμβάνει ο Χρήστος Σπίρτζης. Εκτός κυβέρνησης, σύμφωνα πάντα με ΤΑ ΝΕΑ, μένουν η Λυδία Κονιόρδου – παρά τις εγκωμιαστικές δηλώσεις για τον πρωθυπουργό, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Δημήτρης Αποστόλου. Κοντονής και Παππάς παραμένουν όπως όλα δείχνουν στις θέσεις τους, εκτός απροόπτου, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Εφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξανδρος Χαρίτσης θα μείνουν στην ίδια υπουργική καρέκλα.

Όπως και να έχει, το γεγονός ότι το Μαξίμου στρέφει το βλέμμα του και σε άλλους χώρους εκτός του δικού του, δείχνει ότι η κυβέρνηση, όπως λένε και στο ποδόσφαιρο, «δεν έχει πάγκο».

 Τα πρόσωπα του ανασχηματισμού 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανασχηματισμός αναμένεται να γίνει αυτή την εβδομάδα, με τον κ. Τσίπρα να θέλει να συνδυάσει το νέο κυβερνητικό σχήμα με το γεγονός της εξόδου από το τρίτο μνημόνιο, με προφανείς πολιτικές και επικοινωνιακές στοχεύσεις. Ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε την αναδόμηση του Υπουργικού Συμβουλίου πιο κοντά στη ΔΕΘ, αλλά η αδυναμία ανάληψης άλλων πολιτικών πρωτοβουλιών, που θα επηρεάσουν το πολιτικό σκηνικό, αναγκάζει τον πρωθυπουργό να ενισχύσει το μήνυμα των αλλαγών.

Σαφής εικόνα για τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα δεν υπάρχει, καθώς θέλει να διατηρήσει το στοιχείο της έκπληξης και να φιλοτεχνήσει την εικόνα του αρχηγού που κάνει ανατροπές. Φαίνεται πάντως να δέχεται εισηγήσεις ακόμη και για σαρωτικές αλλαγές, που θα αγγίζουν τα περισσότερα υπουργεία.

Καθοριστικό ρόλο δείχνουν να διαδραματίζουν οι εσωτερικές συγκρούσεις και οι προσωπικοί ανταγωνισμοί μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, καθώς το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι αυτό που θα φτάσει μέχρι τις εκλογές, με ό,τι σημαίνει αυτό για τη μάχη της εκλογής ή επανεκλογής τους στη Βουλή.

Σαφής εικόνα για τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα δεν υπάρχει, καθώς θέλει να διατηρήσει το στοιχείο της έκπληξης και να φιλοτεχνήσει την εικόνα του αρχηγού που κάνει ανατροπές

Εξι θα είναι -κατά τα φαινόμενα- τα πεδία των παρεμβάσεων του πρωθυπουργού. Στο επικοινωνιακό επιτελείο, που αποδείχθηκε προβληματικό κατά τη διαχείριση της κρίσης με την τραγωδία στο Μάτι. Στο υπουργείο Εσωτερικών (ανήκει και το Προστασίας του Πολίτη σε αυτό), όπου παραμένει σε εκκρεμότητα η διαμόρφωση του νέου σχήματος μετά την προσωρινή ανάληψη των καθηκόντων του Νίκου Τόσκα από τον Πάνο Σκουρλέτη. Στο πεδίο της οικονομίας, με επίκεντρο το υπουργείο Ανάπτυξης, για τη σηματοδότηση του υποτιθέμενου «ενάρετου» μεταμνημονιακού κύκλου.

Στη διόρθωση αδυναμιών και δυσλειτουργιών σε σειρά υπουργείων, με την απομάκρυνση ή μετακίνηση προβληματικών περιπτώσεων. Στην ανάδειξη στελεχών της νέας γενιάς και, τέλος, στην αξιοποίηση παραγόντων εκτός ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να ανατραπεί η εικόνα της πολιτικής απομόνωσης που βιώνει το κυβερνών κόμμα.

Στον τομέα της επικοινωνιακής πολιτικής ο κ. Τσίπρας εξετάζει με βαριά καρδιά, είναι αλήθεια, το σενάριο παύσης του Δημήτρη Τζανακόπουλου από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά τις γκάφες στη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Ο κ. Τζανακόπουλος φάνηκε αλαζόνας και κυνικός με την τραγωδία και αυτό ουσιαστικά τον έκαψε πολιτικά, αφού έδειξε μία κυβέρνηση χωρίς ενσυναίσθηση ή κάποιο είδος συναισθηματικής νοημοσύνης.

Ο κ. Τζανακόπουλος θεωρείται υποψήφιος για το υπουργείο Δικαιοσύνης, ωστόσο ο Σταύρος Κοντονής απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και θα φύγει από το πόστο του μόνο για μία πιο σημαντική κυβερνητική θέση.

Λέγεται ότι εξετάζονται περιπτώσεις άφθαρτων ή νέων στελεχών που θα αναλάβουν το πόστο του εκπροσώπου. Σε αυτά περιλαμβάνονται o Σωκράτης Φάμελλος, ο Κώστας Ζαχαριάδης ή η Ράνια Σβίγκου. Οι πιο μυημένοι στις ισορροπίες του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος μιλούν για επιστροφή στο κεντρικό (ήτοι εκλογικό) επιτελείο του Νίκου Παππά, παράλληλα όμως με την παραμονή του στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει στο υπουργείο Εσωτερικών. Πληροφορίες λένε ότι παίζεται η παραμονή του Πάνου Σκουρλέτη, ο κύκλος του οποίου στον συγκεκριμένο τομέα δείχνει να έκλεισε. Κάποιοι λένε ότι το Μαξίμου θα τον ήθελε στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει εκλογών, αλλά είναι μάλλον δύσκολο εκείνος να δεχθεί κάτι τέτοιο. Ούτε όμως είναι και εύκολο να βρεθεί άλλο (το τέταρτο κατά σειρά σε τρία χρόνια) υπουργείο στο οποίο να πάει. Στην περίπτωση πάντως που μετακινηθεί, τα ονόματα των Χρήστου Σπίρτζη, λόγω της επιρροής του στον πασοκογενή κρατικό και αυτοδιοικητικό μηχανισμό, και Δημήτρη Βίτσα είναι πρώτα στο τραπέζι.

Για το υπουργείο Οικονομίας κυκλοφορεί έντονα το σενάριο να αναβαθμιστεί σε ρόλο υπουργού ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Γιάννης Δραγασάκης να περιοριστεί στον ρόλο του αντιπροέδρου, όπως ήταν πριν από τον τελευταίο ανασχηματισμό.

Ευκαιρίες σε νέα στελέχη

Υπουργοί που αναμένεται να κινδυνεύσουν στη ρουλέτα των αλλαγών είναι πρωτίστως η Λυδία Κονιόρδου, που θεωρείται ήδη παροπλισμένη στο υπουργείο Πολιτισμού, ο Κώστας Γαβρόγλου στο υπουργείο Παιδείας, ίσως και ο Βαγγέλης Αποστόλου στο υπουργείο Γεωργίας – κυρίως από τις καραμπόλες που μοιραία θα υπάρξουν. Το πιθανότερο είναι επίσης να αλλάξουν πολλοί υφυπουργοί, όπως η Κατερίνα Παπανάτσιου, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης και ο Κώστας Φωτάκης κ.ά.

Ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει ευκαιρίες σε νέα στελέχη και βουλευτές, αλλά και να αναβαθμίσει κάποιους αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς που έχουν δείξει δυνατότητες ανέλιξης. Μεταξύ αυτών και πέραν του κ. Χαρίτση είναι οι Στέργιος Πιτσιόρλας, Νεκτάριος Σαντορινιός, Θάνος Ηλιόπουλος κ.ά.

Επίσης, εκτός του κ. Ζαχαριάδη και της κυρίας Σβίγκου, υποψήφιοι για το νέο σχήμα είναι βουλευτές όπως ο Θέμης Μουμουλίδης (για το υπουργείο Πολιτισμού), ο Κώστας Δουζίνας, αλλά και στελέχη όπως ο Χρήστος Στάικος (για θέση στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης), ενώ σε περίπτωση που προκύψει κενό στο υπουργείο Δικαιοσύνης υποψηφιότητα θέτει και ο Μιχάλης Καλογήρου. Κανείς δεν ξέρει ακόμη αν θα επιστρέψουν στην κυβέρνηση επιφανή στελέχη όπως οι κύριοι Νίκος Φίλης, Νίκος Ξυδάκης κ.ά.

Αμετακίνητοι πρέπει να θεωρούνται, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον αναπληρωτή του Γιώργο Κατρούγκαλο, Αμυνας Πάνος Καμμένος, όπως και ο αναπληρωτής Φώτης Κουβέλης, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου με την αναπληρώτριά της Θεανώ Φωτίου (όχι όμως και ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος), αλλά και οι υπουργοί Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, Ναυτιλίας Πάνος Κουρουμπλής, Υγείας Ανδρέας Ξανθός και Τουρισμού Ελενα Κουντουρά. Και φυσικά, το δίδυμο του υπουργείου Οικονομικών, οι κύριοι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης.