21.3.2016
Έριξαν τη βόμβα για μείωση του αφορολόγητου στις 4500 και έφυγαν για διακοπές λόγων του Πάσχα των Καθολικών οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Οι δανειστές συνεχίζουν να κρατούν σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος καταθέτοντας πρόταση για μείωση του αφορολογήτου ορίου των μισθών και των συντάξεων από τα 9.545 στα 4.500 ευρώ .
Πρόκειται για πρόταση την οποία κατέθεσε η εκπρόσωπος του ζήτησε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών.
Σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο”, η απαίτηση αυτή από την πλευρά του ΔΝΤ ήταν και η αιτία για την οποία η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αντέδρασε έντονα την περασμένη Παρασκευή, φθάνοντας στο σημείο να επιτεθεί φραστικά στο Ταμείο με την επισήμανση ότι «οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική» και ότι «ο… παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!».
Τυχόν εφαρμογή της πρότασης αυτής του ΔΝΤ θα είχε ως συνέπεια ακόμη και εργαζόμενοι με μισθούς πείνας της τάξεως των 350-400 ευρώ να πληρώνουν φόρο εισοδήματος.
Οι ασφυκτικές πιέσεις του ΔΝΤ για υπερφορολόγηση ακόμη και πάμφτωχων Ελλήνων πολιτών εξανάγκασαν πάντως την κυβέρνηση να ξεχάσει άρον άρον, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους δανειστές, ακόμη και πρόσφατες εξαγγελίες της για ανακατανομή φορολογικών βαρών υπέρ των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, ώστε να επιβαρυνθούν οι έχοντες και κατέχοντες.
Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε χθες αυτή τη φάση των συζητήσεων, δεσμευόμενη ότι θα προσθέσει νέα δυσβάστακτα φορολογικά βάρη στις πλάτες εκατομμυρίων ήδη υπερχρεωμένων και οικονομικά εξαντλημένων Ελλήνων πολιτών. Οι επικεφαλής των ελεγκτών των τεσσάρων «θεσμών»-πιστωτών της χώρας μας αναχώρησαν χθες για το Καθολικό Πάσχα (27 Μαρτίου), ύστερα από συνάντηση μίας μόνο ώρας με τους υπουργούς Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο και Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, κατά την οποία έγινε μια σύντομη επισκόπηση των μέχρι τώρα συζητήσεων