Το ΙΚΑ ρίχνει πρόστιμα για λουκέτα στα μαγαζιά

31.3.2016

Πρόστιμα που οδηγούν σε εξόντωση και στο κλείσιμο των καταστημάτων επιβάλει το ΙΚΑ με βάση το σχετικό νόμο που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για την πάταξη της ειφοροδιαφυγής  σε όλη τη χώρα. Στα Τρίκαλα όμως ξεπέρασαν κάθε λογική.

Τα πρόστιμα που έπεσαν  από τα κλιμάκια του ΙΚΑ που βγήκαν παγανιά  βάζουν  λουκέτο σε έξι –εφτά επιχειρήσεις.

Το εν λόγω «συνεργείο» βγήκε παγανιά και μοίρασε περίπου 200.000 ευρώ πρόστιμα, σε έξι εφτά περιπτώσεις καταστημάτων φαγητού με ανασφάλιστους εργαζόμενους.

Σε ένα μόνο μαγαζί με ορχήστρα, το πρόστιμο ανήλθε σε… 73.500 ευρώ, καθώς κάθε ανασφάλιστος κοστίζει 10.500 ευρώ κατά  άτομο.

Αναγκαίοι οι έλεγχοι, θεμιτή η τιμωρία, αλλά τα πρόστιμα μοιάζουν εξωπραγματικά και δεν πρόκειται να πληρωθούν διότι τέτοια λεφτά δεν διαθέτει κανένας ταβερνιάρης. Επομένως το κατάστημα θα κλείσει οριστικά ή θα επαναλειτουργήσει σε άλλο όνομα για να μπορέσουν να ζήσουν και εκείνοι που το κατέχουν.

Αν όμως οι ποινές ήταν λογικές, π.χ. 3.000 ευρώ για κάθε έναν ανασφάλιστο, ένα συνολικό ποσό των 21.000 ευρώ στην προκειμένη περίπτωση, θα ήταν ενδεχομένως εφικτό να πληρωθεί.

Τώρα το κράτος θα πληρώσει και τα έξοδα των ελεγκτών.

Κύριε υπουργέ, άλλο πρόστιμα για να συνετιστούν οι παραβάτες επιχειρηματίες κι άλλο να κλείνουν μαγαζιά και μάλιστα στη περιφέρεια. Αλήθεια τα κλιμάκια του ΙΚΑ ελέγχουν τα καταστήματα περιποίησης κυριών κομμωτήρια και ινστιτούτα σε σινιέ συνοικίες όπως το Μαρούσι, την Εκάλη, την Κηφισιά, τον Άγιο Στέφανο, το Κολωνάκι και τα νότια προάστια,  όπου νεαρές κοπέλες δουλεύουν με ασφάλιση τετραώρου για δεκάωρα και δωδεκάωρα χωρίς ρεπό και τις απολύουν πριν το χρόνο για να γλιτώσουν τις αποζημιώσεις; Η εκεί βασιλεύει άλλος θεός κι άλλος νόμος; Κύριε Κατρούγκαλε ως κομμουνιστής θα πρέπει να δείξετε το ίδιο ενδιαφέρον και γι αυτές τις περιπτώσεις δίνοντας τις σχετικές οδηγίες στο Διοικητή του ΙΚΑ.