Το μήνυμα Κατρούγκαλου, Αποστόλου και Αλεξιάδη προς τους αγρότες

22.1.2016

«Το μήνυμά μας είναι ότι αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας, για να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που να μην καταρρεύσει. Δεν είναι προς όφελος των αγροτών να διατηρηθεί η κατάσταση ως έχει».

Αυτή ήταν η δήλωση, μεταξύ άλλων, του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, κ. Γ. Κατρούγκαλου, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροφίμων και τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας.

«Οι βασικοί κανόνες της ισονομίας θα εφαρμόζονται και στους αγρότες που δικαιούνται να έχουν ένα υγιές Ταμείο», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος και συνέχισε επισημαίνοντας πως οι αγρότες θέλουν ο ΟΓΑ και οι ασφαλιστικές κλάσεις να μείνουν όπως είναι, όμως όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε ένα ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με τις ίδιες εισφορές και τις ίδιες αποδοχές.

«Δεν θέλουμε οι αγρότες να είναι πολίτες Β’ κατηγορίας. Θέλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν ίδια μεταχείριση», είπε, διευκρινίζοντας ότι «δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές των οικογενειών των αγροτών».

Επίσης ανέφερε ότι «Οικογένειες αγροτών μπορούν να ενταχθούν στην κατώτατη ασφαλιστική υποχρέωση», και σημείωσε πως «εργαζόμενους και μέλη της οικογένειάς τους μπορούν να τους ασφαλίζουν με εργόσημο»

Ο Β. Αποστόλου τόνισε ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος και κάλεσε «τους Ελληνες αγρότες να δουν την επόμενη ημέρα. Είναι ανάγκη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να το εξειδικεύσουμε και να το συζητήσουμε με τους αγρότες. Ο διάλογος είναι μονόδρομος».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, οι αγροτικές επιδοτήσεις έως του ποσού των 12.000 ευρώ δεν υπολογίζονται ως φορολογητέα ύλη και εξήγησε πως με τον τρόπο αυτό, από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. € μένουν αφορολόγητα.

Ο κ. Τρ. Αλέξιάδης από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι «Δεν έρχεται φοροκαταιγίδα για τους αγρότες. Το σύστημα προσπαθούμε να το κάνουμε πιο δίκαιο και πιο αναλογικό».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού των Οικονομικών, οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα του κλάδου βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία.