Το Μαρτυρικό Χωριό του Αγίου Θωμά Οινοφύτων τίμησε τους πεσόντες ήρωές του

Τους τοπικούς ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους, τίμησε η Ταναγραϊκη γη, την Πέμπτη 27 Οκτώβρη, στο Μαρτυρικό Χωριό του Αγίου Θωμά της Δ.Ε. Οινοφύτων, σε ειδική εκδήλωση Τιμής και Μνήμης.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης τελέστηκε Επιμνημόσυνη  Δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεωργίου και του τοπικού κλήρου.

Ο Σεβασμιότατος κ.κ. Γεώργιος, στο σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στον ηρωικό αγώνα των πεσόντων που έχυσαν το αίμα τους για την πατρίδα διαχρονικά στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποδίδουμε τις πρέπουσες τιμές σε εκείνους που με τη θυσία τους  μας χάρισαν την ελευθερία μας, ιδιαίτερα στην εποχή μας,  όπου επιχειρείται η αλλοτρίωση από τις αρχές και τις αξίες του Έθνους μας.

Η Πρόεδρος της Κοινότητας του Αγίου Θωμά κα Βασιλική Καββά καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους.

Ακολούθησε ομιλία από την συγγραφέα κα Γεωργία Βουγέση, η οποία το 2019 κατέθεσε πρόταση προς τον Δήμαρχο Τανάγρας  Βασίλη Περγάλια να αναγνωριστεί το χωριό του Αγίου Θωμά ως Μαρτυρικό,  καθώς  την 26η και 27η Ιουλίου 1944,  οι κατοχικές ναζιστικές δυνάμεις έκαψαν το χωριό και εκτέλεσαν τους κατοίκους του.

Η κα Βουγέση είναι η συγγραφέας η οποία, μετά από χρόνια ερευνών στα σωζόμενα αρχεία, κατέγραψε στο βιβλίο της «Ωδές ηρώων» τα θύματα της Ναζιστικής κατοχής όταν  ξεκληρίστηκε το χωριό.

Ο Δήμαρχος Τανάγρας  Β. Περγάλιας στην ομιλία του αναφέρθηκε στις ενέργειες που έκανε ο Δήμος, μετά την πρόταση της κας Βουγέση, ώστε ο  Άγιος Θωμάς να αναγνωριστεί  ως Μαρτυρικό Χωριό.

Επίσης τόνισε ότι: «Μεταξύ δύο ιωβηλαίων, την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και 100 από την Μικρασιατική καταστροφή,  τιμούμε, σήμερα,  ένα ακόμη κομβικό σημείο  της τοπικής και εθνικής ιστορίας μας. Το Μαρτυρικό Χωριό του Αγίου Θωμά.

Η ιστορική έρευνα αποκαλύπτει και ερμηνεύει  τα γεγονότα σε διαρκή διάλογο με το χθες, το σήμερα και το αύριο. Με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική έρευνα της αξιότιμης παιδαγωγού κας Γεωργίας Βουγέση, ο δήμος Τανάγρας,  δια των αρμοδίων οργάνων του το Τοπικό Συμβούλιο και το Δημοτικό Συμβούλιο  ενήργησε άμεσα από το Μάρτιο του 2019  για την αναγνώριση της Κοινότητας του Αγίου Θωμά,  ως Μαρτυρικού Χωριού.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις διατάξεις του Νόμου 2503 του 1997 το ΠΔ του 32 του 2020 το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ αρθρ. 59 ο Άγιος Θωμάς πήρε την θέση του ανάμεσα στα χωριά που μαρτύρησαν, πληρώνοντας πολύ ακριβά την αντίστασή τους στη ναζιστική θηριωδία.

Επί δύο μέρες 26 και 27 Ιουλίου του ΄44 ο Άγιος Θωμάς καίγεται. Κάτοικοι εκτελούνται.  Το ολοκαύτωμα αφήνει πίσω του καπνούς και θάνατο. Όμως τα συντρίμμια δεν μπορούν να σκεπάσουν την υπερηφάνεια, την αυτοθυσία, την αποφασιστικότητα και τον ηρωισμό. Τα συντρίμμια δεν μπορούν να σκεπάσουν την ελευθερία που σαν ασυγκράτητος χείμαρρος συναντά την ιστορία.

Η ιστορία μας είναι  την ταυτότητά μας. Η ιστορία μας σημαίνει μνήμη και η μνήμη είναι ζωντανή Μέσα της ρέουν η γνώση και η επίγνωση πως αν  αφήσουμε την μνήμη να αδρανήσει θα περάσουμε στην ανυπαρξία.

Συγκεντρωθήκαμε, λοιπόν, σήμερα εδώ, όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια, για να μεταγγίσουμε όλοι μαζί,  σχολείο,  Εκκλησία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενεργοί πολίτες  στη νέα γενιά,  την ιστορική αλήθεια.  Για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη  μας σε κείνους των οποίων τα ονόματα έγιναν πένα της ιστορία  χαρίζοντάς μας δύναμη και θάρρος, για τους όμορφους αλλά και δύσκολους  καιρούς που περνάμε

Θα τους τιμούμε κάθε χρόνο εδώ στις 26η  Ιουλίου».

Ενώ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός ανέφερε «Βρίσκομαι με ιδιαίτερη συγκίνηση στη σημερινή τελετή.  Κι αναρωτιέται κανείς,  καμιά φορά, αν αυτές οι  πράξεις, αυτές οι αναφορές, αυτές οι ενέργειες έχουν αντίκρισμα στο σήμερα.  Η εάν πρέπει να χαθούν στη λήθη. Εάν μας κάνουν λιγότερο φιλικούς  προς τα άλλα κράτη. Μας κρατάνε πίσω,  μας στεναχωρούν.  Νομίζω ότι και σ αυτές τις τρεις ερωτήσεις η απάντηση είναι τρία ισάριθμα, μεγάλα Όχι. Το απολύτως αντίθετο.

Στον  αιώνα όπου η Ευρωπαϊκή  ολοκλήρωση  έχει φέρει κράτη,  τα οποία αντιμάχονταν και αιματοκυλίστηκαν  μεταξύ τους,  είναι, πια.  αδελφά και  συνοδοιπορούν σε κάθε πρόκληση.

Στη χρονιά όπου, ταυτοχρόνως, και όχι αντιφατικά, από την Ευρωπαϊκή ένωση,  είδαμε ότι η ειρήνη στην Ευρώπη δεν είναι, καθόλου, αυτονόητη. Την ημέρα όπου, σήμερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός,  στην ομιλία του κατά την επίσημη επίσκεψη  του  Γερμανού Καγκελάριου, της φίλης Γερμανίας,  παραμονής της 28ης επετείου από το ΟΧΙ των  Ελλήνων του 1940, ανάδειξε το θέμα των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.

Σ αυτές, λοιπόν,  τις συγκυρίες  είναι σημαντικότερο από ποτέ να θυμόμαστε, να τιμούμε, να διδασκόμαστε από την μνήμη των παιδιών και όλων των ανθρώπων του Μαρτυρικού και, επισήμως, πλέον, Χωριού του Αγίου Θωμά. Αλλά και κάθε μαρτυρικής πόλης και χωριού της περιφέρειας μας και όλης μας της πατρίδας. Να παίρνουμε τα σημαντικά διδάγματα και τα εφόδια  για να αγαπάμε την ειρήνη και  να είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε γι αυτήν».

Στην συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια των δύο επιγραφών με τα ονόματα  των πεσόντων και προσκλητήριο νεκρών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την Παραδοσιακή Χορωδία Σχηματαρίου που τραγούδησε επετειακά τραγούδια.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Βουλευτές Ανδρέας Κουτσούμπας (ΝΔ), Γιώτα Πούλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιώργος  Μουλακιώτης (ΠΑΣΟΚ), ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Σπ. Νικολάου, οι Αντιπεριφερειάρχες Φ. Παπαθωμά, Κ. Μπακομήτρος  και Ι. Περγαντάς, οι Δήμαρχοι Φυλής Γ. Παππούς, Διρφύων και Μεσσαπίων Γ. Ψαθάς, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τανάγρας, ο υποψήφιος Δήμαρχος Τανάγρας Νίκος Παπαϊωάννου, Τοπικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.