Το μετέωρο βήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  Γράφει ο Χρήστος Ξενοκώστας, Συγγραφέας-Αρθρογράφος

Αποτελεί ακλόνητη προσωπική εκτίμηση ότι ο χρόνος κυλάει πλέον αντίστροφα για την Ε.Ε. και το δίλλημα της μετεξέλιξης  ή της αποσύνθεσης τα επόμενα χρόνια θα είναι κυρίαρχο.

Η μεταπολεμική Ευρώπη ανοικοδομήθηκε στις στάχτες του 2ου  παγκοσμίου πολέμου με βάση το όραμα των μεγάλων ηγετών της εποχής για να υπηρετήσει τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας, δημιουργώντας ισχυρό μοντέλο κοινωνικής ευημερίας και ανάπτυξης.

Η μετεξέλιξη της  Ευρώπης των λαών σε μια Γερμανοκρατούμενη Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες είναι αναμφισβήτητη. Η Ελλάδα το γνωρίζει από πρώτο χέρι.

Το κοινό νόμισμα χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική η οποία θα αμβλύνει τις ανισότητες και θα αναδιανέμει το οικονομικό πλεόνασμα δίκαια σε όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης  αποτελεί  ξεκάθαρα εργαλείο επιβολής!

Και το εργαλείο αυτό επιβολής εθνικών πολιτικών εις βάρος των υπολοίπων κρατών και των λαών   το μετέρχεται κυρίως η Γερμανία. Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα πλήρως ελεγχόμενο από το γερμανικό τραπεζικό σύστημα έχει επιβάλλει πολιτικές οι οποίες ευνοούν τις μεγάλες βιομηχανίες του βορρά εις βάρος των εθνικών επιχειρήσεων.

Δεν ευθύνεται όμως αυτό καθαυτό το κοινό νόμισμα αλλά η ασκούμενη πολιτική και οι διαχρονικές εθνικές πολιτικές ηγεσίες οι οποίες έχουν αποδεχθεί αυτήν την κατάσταση τόσα πολλά χρόνια, εγείροντας τεράστια ερωτηματικά για τους λόγους της παθητικής αποδοχής εις βάρος των λαών τους.

Έχουν περάσει δύο δεκαετίες από την λειτουργία του κοινού νομίσματος  και δεν έχουν ακόμη θεσπιστεί κοινοί ευρωπαϊκοί προϋπολογισμοί εσόδων-δαπανών, οι οποίοι θα αναδιανέμουν δίκαια τα οφέλη της κοινής ευρωπαϊκής ανάπτυξης και  θα συνιστούν εργαλείο επενδυτικών πολιτικών δίκαιης και ίσης ανάπτυξης υπηρετώντας τους λαούς και την ευημερία τους.

Η ασύλληπτη μεταφορά πλούτου προς όφελος κυρίως της γερμανικής επιχειρηματικής ελίτ, ισοπέδωσε τις  μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κατ΄ επέκτασιν τις κοινωνίες όλων των κρατών –και της γερμανικής-, δημιουργώντας οικονομική και νομισματική ασφυξία, γεγονός εξόφθαλμο ιδιαίτερα στην χώρα μας.

Συνιστά πλέον κοινό τόπο ότι απαιτείται κοινός πολιτικός συνασπισμός όλων των πολιτικών δυνάμεων στην πατρίδα μας, στην βάση της δημοκρατικής  μετεξέλιξης της  Ευρώπης. Απαιτείται να έχουμε κοινή, ξεκάθαρη και ισχυρή φωνή, η οποία θα αφυπνίσει τους λαούς και θα συγκροτήσει συμμαχίες με όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις οι οποίες πιστεύουν στην Ευρώπη. Όσοι φυγοπονήσουν ας απολογηθούν στον ελληνικό λαό για την στάση τους.