Το «πλαστικό χρήμα» έρχεται να «πιάσει» την φοροδιαφυγή των μικρομεσαίων

7.12.2015

Σε περιπέτειες βάζει εκατ. φορολογούμενους η κυβέρνηση με στόχο να πιάσει τη φοροδιαφυγή από τους μικρούς, όταν δηλώνει αδυναμία να δαγκώσει τα μεγάλα κεφάλια θεσπίζοντας το πλαστικό χρήμα σε κάθε συναλλαγή., ώστε να υπάρχει το αφορολόγητο.

Πρόκειται για άλλη μία προσπάθεια για τη χρήση «πλαστικού χρήματος» και όχι μετρητών από τους φορολογούμενους, που προσπαθεί να κάνει το ΥΠΟΙΚ μέσω των αποδείξεων και του αφορολόγητου.

Συγκεκριμένα με διάταξη νόμου που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή θα ορίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016, προκειμένου να χτιστεί το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ (για όσους κερδίζουν το μέγιστο όφελος μείωσης φόρου 2.100 ευρώ) θα απαιτούνται αποδείξεις ίσες με το 10% του συνολικού εισοδήματος, με μέγιστο όριο 10.500 ευρώ. Μετρούν πάσης φύσεως αποδείξεις, αρκεί οι δαπάνες να έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα ή μέσω τράπεζας. Το ίδιο θα ισχύσει και για την έκπτωση των ιατρικών δαπανών.

Ποια θα εξαιρούνται από το μέτρο 

Από το μέτρο θα εξαιρεθούν ηλικιωμένοι άνω των 75 ή 80 ετών, καθώς και οι κάτοικοι δυσπρόσιτων περιοχών.

Με άλλη διάταξη θα ορίζεται η σταδιακή διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τη ΓΓΔΕ, μέτρο το οποίο έχει ψηφιστεί από το 2011 αλλά ουδέποτε μέχρι σήμερα εφαρμόστηκε. Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί σε πιλοτική βάση από τις αρχές του 2016, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να έχει εικόνα σε κάθε απόδειξη η οποία εκδίδεται.