Το προσφυγικό ως κεντρικό θέμα στη Σύνοδο της Μάλτας

11.11.2015

Το προσφυγικό και η αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπισή του είναι το κύριο θέμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται σήμερα και αύριο στη Βαλέτα της Μάλτας. Ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας προσέρχεται στη Σύνοδο  με βασική θέση ότι το προσφυγικό είναι θέμα ευρωπαϊκό, κι όχι, μόνο των χωρών υποδοχής κι ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η Ελλάδα προτίθεται να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προβλήματος το  οποίοι έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις  για την Ευρώπη, ενόψει μάλιστα και του επικείμενου ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στη Τουρκία την άλλη εβδομάδα. Ο κ. Τσίπρας θα καταστήσει σαφές ότι η ταυτοποίηση των προσφύγων θα πρέπει να γίνεται εντός της Τουρκίας και η διαδικασία  της επανεγκατάστασης να γίνεται από τις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με όσα δήλωναν κυβερνητικές πηγές στη Σύνοδο κορυφής της Μάλτας δύο θα είναι οι επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς: να γίνει κατανοητό ότι το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων την ΕΕ στο σύνολό της και όχι μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, και να υπάρξει μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης (Ελλάδα, Ιταλία, κ.ά).

Η χώρα μας θα επαναλάβει ότι η βασική αιτία για τη δημιουργία των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών είναι η φτώχεια στις χώρες προέλευσης και οι περιφερειακές κρίσεις, και κάθε προσπάθεια για ριζική διαχείριση του θέματος πρέπει να εστιάζει στις αιτίες αυτές. Επίσης, θα επαναλάβει ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται σε διεθνές επίπεδο.

Τον κ. Τσίπρα συνοδεύουν στην Μάλτα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, με αντικείμενο την προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας σε οικονομικά και φορολογικά θέματα.