Το προσχέδιο για τη Σύνοδο της Πέμπτης ζητά υποχωρήσεις Ελλάδας – Κύπρου

16.3.2016

Παραχωρήσεις έναντι της Τουρκίας πρόκειται να ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Αθήνα και την Λευκωσία προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το προσφυγικό.

Η νέα πρόταση της Κομισιόν θα παρουσιαστεί αύριο Τετάρτη και σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο προβλέπει:

  1. Το άνοιγμα πέντε νέων «κεφαλαίων» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ να γίνει «υπό όρους». Αυτό γίνεται για να κάμψει την απειλή του προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη να μπλοκάρει τη συμφωνία. Ο αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters, δεν διευκρινίζει πάντως τους όρους αυτούς.
  2. Να κηρύξει η Ελλάδα την Τουρκία ως τρίτη ασφαλή χώρα, ώστε να επιταχυνθούν οι επιστροφές προσφύγων-μεταναστών στην Τουρκία. Κάτι που έχει πάντως, ήδη, πράξει δημόσια η κυβέρνηση της Ελλάδα με δηλώσεις αξιωματούχων της. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει το Reuters, στο σχέδιο θα προβλέπεται ότι οι ελληνικές αρχές θα εξακολουθήσουν να εξετάζουν κατά περίπτωση τις αιτήσεις για παροχή ασύλου, όλων των προσφύγων που θα φτάνουν στα νησιά της χώρας, κατ΄ εφαρμογή των διεθνών συνθηκών.
  3. Να απελευθερωθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες εντός ΕΕ μέχρι τον Ιούλιο. Εδώ το εμπόδιο είναι οι σφοδρές αντιδράσεις της γαλλικής πλευρά, η οποία ζητά προηγουμένως να εκπληρωθούν 72 προϋποθέσεις από την Αγκυρα πριν επιτραπεί στα 80 εκατομμύρια Τούρκων να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ. Η Κομισιόν, προτείνει συμβιβαστικά να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμφωνίας ο όρος εφαρμογής μιας «κρίσιμης μάζας» (ενός μεγάλου μέρους) των προϋποθέσεων, όπως στο δικαστικό σύστημα, χωρίς να αναφέρεται ο ακριβής αριθμός.

Όπως αναφέρει το Reutes, οι ηγέτες της ΕΕ ελπίζουν να συμφωνήσουν σε πολιτικό και νομικό επίπεδο, γι’ αυτό το ακανθώδες θέμα, στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Επίσης στη Σύνοδο Κορυφής θα κληθούν να διευκρινίσουν οι ηγέτες των 28 πόσα περισσότερα χρήματα είναι πρόθυμοι να δαπανήσουν για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στην Τουρκία, από το αρχικώς συμφωνηθέν ποσό των 3 δισ. ευρώ.