Το πρώτο πανευρωπαϊκό βραβείο κέρδισε το παραδεισένιο άλσος της Ελλάδας

Το άλσος του Αγίου Νικολάου, ο Άγιος Νικόλαος όπως λέγεται από τους Ναουσαίους, είναι ένας επίγειος παράδεισος στην καρδιά της Ημαθίας.

Ένα άλσος γεμάτο με υπεραιωνόβια πλατάνια, ρυάκια, ξύλινα γεφυράκια και μια τεχνητή λίμνη ψαρέματος, ενώ υπέροχος είναι ο χωολογικός κήπος και ο χώρος αθλοπαιδιών το καθιστούν με βεβαιότητα ως το πιο φημισμένο αξιοθέατο της Νάουσας.

Πρόκειται για ένα Πανελλήνιο τουριστικό κέντρο αναψυχής και διημέρευσης μόλις 3 χιλ. νοτιοδυτικά της Νάουσας. Εξήντα στρέμματα πανέμορφης γης παίρνουν ζωή από τις πηγές του ιστορικού και πολλαπλά πολύτιμου ποταμού της Αραπίτσας.

Το υπεραιωνόβιο άλσος πλατάνων, μοναδικό στην Ελλάδα, εντυπωσιάζει τους επισκέπτες, που ανέρχονται σε 1.000.000 απ’ όλη την Ελλάδα, όλες τις εποχές για τη μεγαλοπρέπεια και τον όγκο του.

Στη σκιά του αναπαύεται το απέραντο πράσινο του φυσικού χλοοτάπητα που συνυπάρχει με το άγριο αυτοφυές πυξάρι, τη φλαμουριά, τη βελανιδιά και το άφθονο νερό σε μια σπάνια συμφωνία χρωμάτων.

Τον πανέμορφο αυτό τόπο χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE αφενός για να τον προστατεύσει και αναδείξει και αφετέρου για να βάλει τις βάσεις για μια ορθολογικά οικολογική διαχείριση ώστε το πολυποίκιλο πλέγμα χρήσεων και δραστηριοτήτων που φιλοξενούνται στο χώρο να επιτρέπουν την αειφορία.

Αποτέλεσμα της αξιόλογης αυτής προσπάθειας υπήρξε το πρώτο πανευρωπαϊκό βραβείο ανάπλασης, μια σημαντική διάκριση στο πλαίσιο του θεσμού των Ευρωπαϊκών Βραβείων αστικού και περιφερειακού σχεδιασμού.

ΑΛΣΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΑΟΥΣΑ

ΑΛΣΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΑΟΥΣΑ

ΑΛΣΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΑΟΥΣΑ

ΑΛΣΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΑΟΥΣΑ

ΑΛΣΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΑΟΥΣΑ