Το πρώτο φιλί μετά τον “αποκλεισμό” της Ντόρας από τον Κυριάκο

Δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του προέδρου της ΝΔ να αποκλείσει συγγενείς του από μια μελλοντική κυβέρνησή του, συναντήθηκαν τα δύο αδέλφια. Υπό τη σκέπη του ιδρύματος που φέρει το όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Πολλοί περίμεναν με ξεχωριστό ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή. Την πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ στην οποία ανακοίνωσε, την περασμένη Κυριακή, την απόφασή του να αποκλείσει συγγενείς του -άρα και την αδελφή του- από το υπουργικό συμβούλιό του, όταν γίνει Πρωθυπουργός. Θα ήταν, εκτιμούσαν αναλυτές, ένα πρώτο δείγμα για τις σχέσεις τους.

Η συνάντηση έγινε την Τρίτη το μεσημέρι, δύο 24ωρα μετά τη δημοσιοποίηση της συνέντευξης στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Δεν ήταν ένα πολιτικό ραντεβού. Ηταν μια συνάντηση στη μνήμη του πατέρα τους, κατά την οποία τα δύο αδέλφια φιλήθηκαν σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Ολα τα παιδιά του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη παραβρέθηκαν στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» στον χώρο της Αρχαιολογικής Εταιρείας για τη δενδροφύτευση των Λευκών Ορέων της Κρήτης. Και ήταν μια εκδήλωση γεμάτη χαμόγελα.

Ως γνωστόν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάιο, είχε ζητήσει ως τελευταία επιθυμία αντί στεφάνων να δοθούν χρήματα για τη δενδροφύτευση στα όρη της γενέτειράς του. Και στην εκδήλωση του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του ήταν μεταξύ πολλών άλλων, η Ντόρα Μπακογιάνη, η Αλεξία Μητσοτάκη, η Κατερίνα Μητσοτάκη και ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η Κατερίνα Μητσοτάκη η οποία είναι πρόεδρος του Ιδρύματος, αφού ευχαρίστησε θερμά, μεταξύ άλλων, τις τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, WWF Ελλάς, που συμμετέχουν στην δράση, εξήγησε τη σχέση του πρώην Πρωθυπουργού με το περιβάλλον, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Τον ενδιέφερε, τον πονούσε. Δεν άντεχε να βλέπει να καίγονται τα δάση. Απ΄ τις αρχές τις δεκαετίες του ’50 αγωνίστηκε για το φαράγγι της Σαμαριάς, προκειμένου αυτό να αναγνωριστεί ως εθνικός δρυμός». Οπως έκανε γνωστό η Κατερίνα Μητσοτάκη, για την αναγέννηση των Λευκών Ορέων, συγκεντρώθηκαν συνολικά 215.000 ευρώ, καθώς στην κηδεία του πρώην Πρωθυπουργού, επιθυμία της οικογένειας ήταν να γίνουν δωρεές στις τρεις οικολογικές οργανώσεις.

Ο Κωνσταντίνος Λούλης ταμίας του ιδρύματος, «σκοπός μας είναι να αναγεννηθούν τα Λευκά Όρη, τα οποία είναι αντιμέτωπα με περιβαλλοντική υποβάθμιση». Όπως είπε, βασικές αιτίες είναι: η έντονη και ανεξέλεγκτη βόσκηση, οι διαδοχικές πυρκαγιές και οι κλιματολογικοί παράγοντες, ενώ χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως μία «πολύτιμη παρακαταθήκη για την Κρήτη».  

«Πραγματοποιούμε την τελευταία επιθυμία ενός ανθρώπου που είχε τόσο βαθιά στην ψυχή του το περιβάλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λούλης, συμπληρώνοντας, ότι «το έργο αποτελεί μία ολιστική προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος».