Το σχέδιο της Αστυνομίας για την Πρωτοχρονιά. Τα κορονο-ρεβεγιόν ανησυχούν γιατρούς

Η Αστυνομία μπορεί να μπει σε σπίτια με την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού μετά από καταγγελία, ενώ για  παράβαση το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ.

Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους όλης της χώρας την Πρωτοχρονιά, στο πλαίσιο των ελέγχων για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού με την προτροπή κυβέρνησης και ειδικών να είναι η εξής: Ρεβεγιόν το μεσημέρι…
Αποφασισμένη να μην επιτρέψει στον κορονοϊό να γιορτάσει αυτή την Πρωτοχρονιά είναι η κυβέρνηση. Τα κρούσματα παρουσιάζουν αυξητική τάση μετά την διαφαινόμενη χαλάρωση των Χριστουγέννων και γι αυτό η Πολιτεία τρέχει να προλάβει το κακό έτσι ώστε να μην πάει ακόμα πιο πίσω το άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων, αλλά πολύ περισσότερο για να μην χαθούν άλλοι συμπολίτες μας την ώρα μάλιστα που έχει ξεκινήσει ήδη ο εμβολιασμός.

Τα περιοριστικά μέτρα θα είναι ανάλογα με αυτά των Χριστουγέννων, αλλά οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται θα είναι εντατικότεροι.

Τα μέτρα

Από σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, στις 22:00 έως τις 05:00 το πρωί, απαγορεύεται η κυκλοφορία, με εξαιρέσεις για λόγους υγείας, εργασίας και βόλτας οικόσιτου ζώου, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Στο διάστημα αυτό μπορεί να υπάρξει και διακοπή της κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και άλλων μεγάλων πόλεων, προκειμένου να ελεγχθούν όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα που κινούνται.

Σημειώνεται ότι για τη μετάβασή τους σε ρεβεγιόν οι πολίτες πρέπει να στέλνουν sms με τον κωδικό 6 στο 13033 και αντίστοιχο για την επιστροφή.  

Η ΕΛ.ΑΣ. θα ρίξει ιδιαίτερο βάρος σε ελέγχους που θα διενεργηθούν σε πλατείες, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε κεντρικούς οδικούς άξονες. Όσον αφορά σε συγκεντρώσεις σε σπίτια, υπενθυμίζεται ότι επιτρέπονται μέχρι εννέα άτομα.

Σχετικά με την προσέλευση των πιστών στους ναούς, σημειώνεται, ότι οι επικεφαλής των τοπικών αστυνομικών Υπηρεσιών είναι σε επικοινωνία με τους μητροπολίτες και τους ιερείς των ενοριών, προκειμένου να τηρηθούν οι περιορισμοί, που είναι οι εξής: Ενα άτομο ανά δεκαπέντε τετραγωνικά, δύο μέτρα απόσταση και μέχρι είκοσι πέντε άτομα μέσα στην εκκλησία ή έως πενήντα άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς και πάντα με μάσκες. Διευκρινίζεται, ότι η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS και κωδικό 6 στο 13033.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., το διήμερο των Χριστουγέννων (24-25/12) πραγματοποιήθηκαν συνολικά 140.000 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 3.300 παραβάσεις και συνελήφθησαν δέκα άτομα.

 Την έντονη ανησυχία του για τις συγκεντρώσεις πολιτών σε σπίτια για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως η κινητικότητα οδηγεί σε μικρή ή μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορoνοϊού.

«Το πόσο μεγάλη θα είναι εξαρτάται από το πώς θα συμπεριφερθούμε κατά τη διάρκεια της κινητικότητας» υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος, ενώ συμπλήρωσε πως τα κρούσματα μετά τις γιορτές θα είναι αυξημένα, φέρνοντας το παράδειγμα της Βρετανίας και των αποτελεσμάτων που είχε ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Παράλληλα, ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε πως έχει βοηθήσει πως το κρύο στη χώρα μας δεν είναι αρκετά τσουχτερό ακόμα. «Όμως Ιανουάριος και Φεβρουάριος είναι οι μήνες του χειμώνα που όλες οι ιώσεις γίνονται πιο μεταδοτικές, οπότε τότε θα έχουμε δύο αντιπάλους: το αποτύπωμα της χαλαρότητας των γιορτών και το κρύο. Αν ανοίξουμε και ταυτόχρονα δραστηριότητες όπως τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, τότε δεν θα ξέρουμε που θα πρέπει να αποδώσουμε την αύξηση που θα έχουμε μετά» πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ.

Μιλώντας για τα κορωνο-πάρτι και τις συγκεντρώσεις του ρεβεγιόν, ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε πως «η συγκέντρωση είναι μέχρι 9 άτομα για να μπορεί να περιλαμβάνει δύο οικογένειες ή ανθρώπους από δύο σπίτια. Αν είναι 9 άνθρωποι από 9 διαφορετικά σπίτια, τότε το πράγμα αλλάζει».

«Όλοι πρέπει να δείχνουμε το καλό παράδειγμα, ώστε να έρθουν τα επόμενα Χριστούγεννα που θα είναι πολύ καλύτερα» συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας ειδικών φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος σημείωσε ότι 5.000 αστυνομικοί θα βρεθούν πάλι στους δρόμους για να ελέγξουν την κυκλοφορία των πολιτών και να φροντίσουν να μην κυκλοφορεί κανείς χωρίς άδεια. «Να ζητήσω από τους πολίτες να μην κυκλοφορούν μετά τις 10 το βράδυ, υπάρχει απαγόρευση. Ας μας βοηθήσουν να πάμε καλά όπως τα Χριστούγεννα» πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολείων, σημειώνοντας πως «υπάρχουν ακόμα δύο προβλήματα: δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα το αποτέλεσμα της χαλάρωσης των γιορτών και δεν έχει φύγει ακόμα το β’ κύμα της πανδημίας, είναι ακόμα εδώ έστω και σε ύφεση».

Τέλος, ο κ. Μαυροειδάκος ανέφερε πως θα πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και οι αστυνομικοί, που βρίσκονται συνέχεια στην πρώτη γραμμή.