Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για χαράτσι στις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές

27.12.2015

Έντονα συζητείται το σενάριο του ΥΠΟΙΚ για φορολόγηση όλων των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών, ως λύση για την αποφυγή της μείωσης των κύριων συντάξεων.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» το σενάριο κάνει λόγο για έναν εσωτερικό φόρο Τόμπιν, ένα ειδικό τέλος που σε όλες τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές δεν θα ξεπερνά το ένα τοις χιλίοις.

Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι με αυτό τον τρόπο να γεμίσουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ώστε να μείνουν ικανοποιημένοι οι Θεσμοί και να πειστούν ότι δεν είναι αναγκαία η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών αλλά ούτε και η μείωση των συντάξεων.

Η πρώτη φορά που είχε ακουστεί το σενάριο για την επιβολή τέλους ήταν πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε απορρίψει, για να το επαναφέρει ο ίδιος τον περασμένο Μάιο παρουσιάζοντας δύο περιπτώσεις εφαρμογής.

Η πρώτη αφορούσε όσες συναλλαγές είναι πάνω από 500 ευρώ, είτε γι’ αυτές πάνω από 300 ευρώ, ενώ η δεύτερη περίπτωση έθρεφε ελπίδες στο οικονομικό επιτελείο ότι θα φορολογούνταν υπερδιπλάσιες συναλλαγές με τις τράπεζες και έτσι τα κέρδη του κράτους θα αυξάνονταν.

Τα ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου ανέφεραν ότι ο φόρος που θα επιβαλλόταν στις τραπεζικές συναλλαγές θα ξεκινούσε από το 0,1% και θα έφτανε έως και 0,2% του ποσού της συναλλαγής. Παράλληλα κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν τότε ότι δεν θα ίσχυε ο φόρος για τις χρεωστικές κάρτες, καθώς κάτι τέτοιο θα ακύρωνε το μέτρο για το πλαστικό χρήμα.