Το Φθινόπωρο το τμήμα Ισλαμικών σπουδών στο ΑΠΘ

25.1.2016

Ανοιχτό για εγγραφές το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα είναι το τμήμα Ισλαμικών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, που έχει ως μέγα πολέμιό του τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.

Το τμήμα θα ονομάζεται «Εισαγωγική Κατεύθυνση Ισλαμικών Σπουδών», θα είναι τετραετούς φοίτησης και θα δέχεται 30-50 φοιτητές ανά έτος. Η δημιουργία του τμήματος έχει ήδη εγκριθεί από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ, ενώ έχει πάρει το πράσινο φως και από το υπουργείο Παιδείας. Πλέον αναμένεται η έγκριση και από τα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία, κάτι που εκτιμάται πως θα προχωρήσει άμεσα, ούτως ώστε το τμήμα να εισαχθεί στα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Το γνωστικό του αντικείμενο θα είναι η θεωρία γύρω από τη θρησκεία του Ισλάμ, ενώ οι απόφοιτοι του τμήματος θα μπορούν να στελεχώσουν τις 220 κενές μέχρι σήμερα θέσεις καθηγητών σε σχολεία της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, καθώς και τους διαθρησκευτικούς διαλόγους που πραγματοποιεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η δημιουργία του συγκεκριμένου τμήματος στη Θεολογική Σχολή έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία διαμηνύει ότι είναι αδύνατη η συνύπαρξη Χριστιανισμού και Ισλάμ εντός του ΑΠΘ, τονίζοντας πως «το τμήμα δεν θα γίνει».

Απαντώντας στον Μητροπολίτη, ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Χρυσόστομος Σταμούλης, ο οποίος ήταν πρόεδρος μέχρι τον Οκτώβριο και ο άνθρωπος που από το 2012 «έτρεξε» το συγκεκριμένο θέμα, τονίζει, πως «εμείς είμαστε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο και δεν ανήκουμε στην Εκκλησία. Λειτουργούμε στα πλαίσια της εκπαιδευτικής στρατηγικής της ελληνικής Πολιτείας και στα πλαίσια της ανεξαρτησίας που έχει το Πανεπιστήμιο. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τον τόπο μας, και κυρίως τους νέους. Όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν καμία σχέση με το δημόσιο Πανεπιστήμιο και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Η δημιουργία του τμήματος δεν είναι ένα θέμα που αφορά την Εκκλησία».