Το χάσμα στον ΣΥΡΙΖΑ θεριεύει

 

Ολοκληρώθηκε χθες βράδυ η ψηφοφορία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σχετικά με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων επισφραγίζοντας το μεγάλο ρήγμα στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Οι «σκληροπυρηνική» αριστερή πλευρά φαίνεται να σταθεροποιείται σε μια ομάδα άνω των 30 βουλευτών, με ισχυρότερους ή ασθενέστερους δεσμούς προς τον ηγετικό της πύρινα, που περιστρέφεται γύρω από την Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

 

 

Επίσημα πλέον η Αριστερή Πλατφόρμα κινείται σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με την ηγεσία του κόμματος. Σταθερή στις αντιμνημονιακές της θέσεις παρουσιάζεται αποφασισμένη να διεκδικήσει το κόμμα από τη στιγμή που θα ανοίξουν οι εσωκομματικές διεργασίες, γεγονός που της δίνει το προβάδισμα καθώς έχει την πλειοψηφία στην Κεντρική Ευρώπη και στις οργανώσεις μελών.

 

 

Ενώ κάτω από άλλες συνθήκες εντύπωση θα έκανε το «ναι» του Γιάννη Βαρουφάκη, που σηματοδοτεί την μεταστροφή του μετά το τελευταίο «όχι», η στάση του ήταν αναμενόμενη καθώς υποκινείται από την πολιτική φιλαρέσκεια και την τάση προσωπικής προβολής που τον διακατέχει. Η σταθερή θέση της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου στο «όχι» επιβεβαιώνει τον ηγετικό ρόλο που θα διαδραματίσει σε περίπτωση εσωκομματικών εξελίξεων.

 

 

Όσο για την δήλωση του κ. Λαφαζάνη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος με τις διαφορετικότητες του. Οι διαφορές είναι δύναμη, δεν είναι η αχίλλειος πτέρνα μας» δεν είναι τίποτα άλλο παρά κίνηση τακτικής που επιθυμεί να δείχνει ότι η Αριστερή Πλατφόρμα, ενώ παραμένει σταθερή στις πολιτικές και ιδεολογικές αρχές που βασίζονται στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγει να εξωθήσει στα άκρα και στην διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας από την άλλη πλευρά φαίνεται να έχει πάρει τις αποφάσεις του αποφεύγοντας τις εσωκομματικές κινήσεις, έως ότου κλείσει την διαπραγμάτευση, αφού το πολιτικό σκηνικό είναι ήδη περίπλοκο επηρεασμένο και από τη στάση των άλλων κομμάτων που προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στη στήριξη της συμφωνίας και στην πολιτική επιβίωση. Στις αρχές Σεπτέμβρη, που θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και θα κλείσουν οι εκκρεμότητες με τους δανειστές, ο κ. Τσίπρας θα συγκαλέσει Συνέδριο στο οποίο θα ανοίξει το εσωκομματικό παιχνίδι και εκεί θα φανεί ποιοι έχουν τους άσσους και  πως θα τους παίξουν στις εκλογές που θα ακολουθήσουν.