Το Χορευτικό του ΚΕΔ Οινοφύτων στην ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία

15.9.2016

Επίσκεψη στα ιστορικά μέρη της Κάτω Ιταλίας, που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, κρατούν ζωντανό τον ελληνικό πολιτισμό, διαφυλάττουν  την ελληνική γλώσσα και αποτελούν ξεχωριστό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας πραγματοποίησε, τον Αύγουστο,  το χορευτικό τμήμα ενηλίκων του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων.

Είναι πραγματικά συγκλονιστικό το γεγονός ότι σε ένα μέρος τόσο απομακρυσμένο από την πατρίδα μας, που επί εκατοντάδες χρόνια στερείτο τον γραπτό λόγο, οι κάτοικοι της Κάτω Ιταλίας, παρά τις τόσες δυσκολίες, κρατούν μες τις καρδιές τους  άσβεστη την ελληνική φλόγα κι αγωνιούν  να μην πεθάνει η γλώσσα μας. Γι αυτό  συγκεντρώνουν, για να μην χαθούν, κάθε τι που θυμίζει Ελλάδα,  ποιήματα, παροιμίες, μύθους και τραγούδια.

Πόλεις και χωριά που μυρίζουν άρωμα Ελλάδας. Το ΑΛΜΠΕΡΟ ΜΠΕΛΟ. Το χωριό των τρούλων, όπως είναι γνωστό το προστατευμένο από την UNESKO, που παίρνει το όνομα του από τις κωνικές στέγες (trulli) από πλάκες τοπικού ασβεστόλιθου χωρίς τη χρήση κονιάματος ή λάσπη.

Το ΛΕΤΣΕ,  η Φλωρεντία του Νότου. Το ΜΟΝΤΕΣΑΝΟ, η Grecia Salentina (Ελλάδα του Σαλέντο), ένα προσκύνημα στην περιοχή της Μεγάλης Ελλάδας.

Το ΟΤΡΑΝΤΟ (αρχαία Υδρούς ), όπου ήταν ο πρώτος σταθμός των Ελλήνων  πού βγήκαν εκεί, είκοσι πέντε αιώνες πριν, για να γλιτώσουν  από την ορμή του ρεύματος πού κάνει ή Αδριατική σαν σμίγει με το Ιόνιο  κι έκτισαν στις εκβολές του ποταμού Υδρία, την Υδρούντα.

Η ΣΤΕΡΝΑΤΙΑ, η  ΚΑΛΛΙΠΟΛΗ, το ΚΟΡΙΛΙΑΝΟ ΝΤΙ ΟΤΡΑΝΤΟ (Corigliano dʼ Otranto), όπου έγινε η συνάντηση με τον υπεύθυνο και Πρεσβευτή του Ελληνισμού όλης της Απουλίας, ΑΝΤΟΝΙΟ ΑΝΚΟΡΑ, ο ΤΑΡΑΝΤΑΣ, η αποικία που ίδρυσαν οι Σπαρτιάτες, η ΜΟΛΦΕΤΑ, το
ΜΠΑΡΙ, και το προσκύνημα στην βασιλική του Αγίου Νι­κολάου (τα λείψανα του Αγίου του Μυροβλύτη, φυλάσσονται στην κρύπτη του ναού), ήταν τα μέρη όπου περιόδευσε το χορευτικό του ΚΕΔ.

Το χορευτικό συνόδευε η ορχήστρα με τους μουσικούς: Χρήστος Χάρης κλαρίνο, Θεοδόσης Συκιώτης λάουτο, Νεκτάριος Πάλμος κρουστά και
Αχιλλέας Χαχάμης τραγούδι.

Το ΚΕΔ ευχαριστεί θερμά τις κυρίες Ευαγγελία Πετράκη και Σοφία Βογγλη για τις γυναικείες φορεσιές που διέθεσαν στα μέλη του χορευτικού !!!

ΚΕΔ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ - ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ

ΚΕΔ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ - ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ

ΚΕΔ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ - ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ

8

ΚΕΔ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ - ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ

ΚΕΔ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ - ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ

ΚΕΔ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ - ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ

ΚΕΔ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ - ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ

ΚΕΔ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ - ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ

ΚΕΔ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ - ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ