Το χωριό που θα ξαναγίνει ορατό μετά από 27 χρόνια

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι εταιρείες θέλησαν να φέρουν την ενέργεια σε όσες περισσότερες περιοχές της Ευρώπης μπορούσαν. Κάποιες περιοχές δεν είχαν πρόσβαση σε νερό οπότε η επιλογή τους ήταν μια. Να στήσουν φράγματα.Εκείνη την περίοδο έγινε μια έκρηξη στην κατασκευή φραγμάτων σε ποτάμια και λίμνες ώστε οι κάτοικοι να εξυπηρετηθούν και να αποκτήσουν πρόσβαση κι αυτοί στην ενέργεια. Σήμερα, τα φράγματα δεν συνηθίζονται αφού η οικολογική καταστροφή που τα ακολούθησε ήταν μεγάλη. Ωστόσο τότε, η επιλογή ήταν το φράγμα με το νερό να ταξιδεύει σε διαφορές κατευθύνσεις, εκεί που το ήθελε ο άνθρωπος και όχι η φύση.

Το 1953, ένα τέτοιο φράγμα κατασκευάστηκε στην Τοσκάνη της Ιταλίας και δημιούργησε την λίμνη Vagli. Η κατασκευή του έφερε ηλεκτρική ενέργεια αλλά και τουρίστες στην περιοχή. Ωστόσο, χωρίς λογικά να το προβλέψει κανείς, σκέπασε ένα πανέμορφο μεσαιωνικό χωριό που ονομαζόταν Fabbriche di Careggine. Το χωριό ξαφνικά έγινε κατά κάποιον τρόπο «αόρατο για όποιον επισκεπτόταν την περιοχή.

Τα φράγματα χρειάζονται συντήρηση, το ίδιο και η λίμνη Vagli. Η λίμνη αποστραγγίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία όμως έχουν ένα κενό δεκαετιών. Κάθε φορά που η λίμνη Vagli αποστραγγίζεται το χωριό βγαίνει στην επιφάνεια, με τελευταία φορά να είναι το 1994. Φέτος και του χρόνου είναι προγραμματισμένη η επόμενη αποστράγγιση, με το 2021 να είναι η επόμενη χρονιά που το χωριό θα ξαναγίνει ορατό, προς τέρψιν των επισκεπτών.

Η πανδημία χάλασε τα σχέδια των τοπικών αρχών, που θα πρέπει να προσέξουν τον ενθουσιασμό του κόσμου τον επόμενο χρόνο. Η περιοχή άλλωστε είναι πολύ δημοφιλής ακόμα κι όταν το χωριό δεν είναι στην επιφάνεια, οπότε φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί. Η αποστράγγιση της λίμνης φέτος μπορεί να είναι και καλή ιδέα όσο ισχύουν οι περιορισμοί και ο κόσμος διστάζει να ταξιδέψει. Αλλά όταν το μεσαιωνικό χωρίο γίνει ορατό, θα είναι δύσκολο να κρατήσει κάποιος μακριά τουρίστες και ντόπιους, αφού πρόκειται πως πρόκειται για ένα θέαμα που προκύπτει μια φορά στα 27 χρόνια και είναι μέρος της ιστορίας της χώρας.