Το Brexit επιλέγουν οι Βρετανοί!

7.6.2016

Την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το “Brexit”  θα ψήφιζε η   πλειοψηφία των Βρετανών, που φαίνεται να έχουν οριστική θέση απέναντι στο επικείμενο δημοψήφισμα για την παραμονή της ή όχι, σύμφωνα με μια σφυγμομέτρηση της εταιρείας ORB που δημοσιεύθηκε.

Το δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί το νωρίτερο τον Ιούνιο, με τον Πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, προωθεί νωρίτερα μια συμφωνία με τους άλλους ηγέτες των 28 χωρών για αλλαγές στην ΕΕ, αλλά τους πολίτες της χώρας να εκφράζουν την αντίθεση τους, όπως αποκαλύπτει η έρευνα.

Συγκεκριμένα η σφυγμομέτρηση έδειξε ότι το 43% των Βρετανών ψηφοφόρων ήθελαν να φύγει η χώρα από την ΕΕ, ενώ 36% ήθελαν να παραμείνει. Ένα ποσοστό της τάξεως του 21% των ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο.

Εάν αφαιρεθούν οι αναποφάσιστοι, το ποσοστό των Βρετανών ψηφοφόρων που επιθυμούν το “Brexit”  ανεβαίνει στο 54% και όσων θέλουν την παραμονή στο 46%, από τα αντίστοιχα ποσοστά 51% και 49% πριν από ένα χρόνο.

Ο διευθυντής της εταιρείας ORB International, Τζόνι Χέλντ, είπε στο Reuters ότι “παρά το επικείμενο δημοψήφισμα του Κάμερον, σημαντικά ψηλότερο ποσοστό ατόμων είπαν ότι ένιωσαν πιο απομακρυσμένοι από την Ευρώπη τους τελευταίους δώδεκα μήνες από ότι πλησιέστερα. Αν ο Πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει μια καταστροφή κατά τη θητεία του, κάποιος χρειάζεται να αρχίσει να πείθει το κοινό πολύ γρήγορα για το γιατί θα έπρεπε να παραμείνουμε τμήμα της ΕΕ”.

Το πιθανό ενδεχόμενο της εξόδου της Μ. Βρετανίας αναμένεται να συγκλονίσει την ΕΕ σε βάθος, καθώς θα σημάνει την απόσχιση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας και μιας από τις δύο κορυφαίες στρατιωτικές δυνάμεις της Ένωσης.

Όσοι υποστηρίζουν την ΕΕ προειδοποιούν ότι μια πιθανή έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ θα ζημιώσει την οικονομία της χώρας και θα μπορούσε να πυροδοτήσει την διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου, ενεργοποιώντας μια επαναληπτική ψηφοφορία για την αυτονομία της Σκωτίας. Στον αντίποδα, όσοι αντιτίθενται με την ΕΕ δηλώνουν ότι η Μ. Βρετανία, εκτός της Ένωσης, θα αποκτήσει ευημερία.

Παρόμοιες σφυγμομετρήσεις διενεργήθηκαν σε 14 συνολικά χώρες, σε δείγμα 15.500 ατόμων στην Ευρώπη, που κλήθηκαν να απαντήσουν αν επιθυμούν την παραμονή τους στην Ε.Ε.

Εκείνες με τα ψηλότερα ποσοστά πολιτών που τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ ήταν η Ρουμανία (85%), η Γερμανία (72%), τη Φιλανδία (71%) και η Ισπανία (68%).

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που θέλει την παραμονή στην ΕΕ και στις 14 χώρες συνολικά, φτάνει το 64% -ίδιο με πέρσι- παρά το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση της αντίθεσης στην παραμονή σε χώρες όπως η Ιταλία, που το 42% θέλει να φύγει σε σχέση με το 25% πριν από ένα χρόνο.

Πτώση του ποσοστού από 55% πέρσι σε 44% φέτος, εμφανίζεται στην Ελλάδα και αφορά όσους προτιμούν να είχε η χώρα τους το δικό της νόμισμα άνοδος παρατηρείται στο 43%, όσων απάντησαν ότι ήθελαν να μείνουν στην ευρωζώνη, από το περσινό ποσοστό του 33%. Ιδιαίτερη προτίμηση για ευρώ ή δραχμή δεν υπάρχει στο 12% των Ελλήνων.