Τραγικός ο απολογισμός των δύο ναυαγίων με πρόσφυγες σήμερα στο Αιγαίο

22.1.2016

Τραγικός είναι ο απολογισμός των δύο ναυαγίων που σημειώθηκαν με θύματα πρόσφυγες, ανάμεσά τους και παιδιά, στο Αιγαίο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Σε ναυάγιο βορειοανατολικά της Καλολίμνου, μετά τη βύθιση -πιθανόν λόγω υπερφόρτωσης- ξύλινου ιστιοφόρου σκάφους με άγνωστο αριθμό επιβαινόντων, έχουν ανασυρθεί 35 σοροί, 17 γυναίκες, 11 παιδιά και επτά άνδρες.

Διασώθηκαν 26 άτομα, 22 άνδρες και τέσσερις γυναίκες, που έχουν μεταφερθεί στην Κάλυμνο, καλά στην υγεία τους.

Στην ευρείας κλίμακας επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετείχαν πλωτά του Λιμενικού, ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας και ιδιωτικά σκάφη.

Προς υποβοήθηση των ερευνών, πενταμελές κλιμάκιο της Ομάδας Ειδικών Καταδύσεων της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Αρχηγείου του Λιμενικού, με εντολή του Αρχηγού του Σώματος, έφτασε στην Κάλυμνο με ελικόπτερο που διατέθηκε από το ΓΕΕΘΑ και θα μεταβεί στο σημείο του ναυαγίου προκειμένου να συνδράμει στις προσπάθειες εντοπισμού τυχόν αγνοουμένων.

Επίσης το πρωί της Παρασκευής, άλλοι οκτώ πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στο Φαρμακονήσι.

Επέβαιναν σε ξύλινη λέμβο που μετέφερε συνολικά 49 πρόσφυγες και προσάραξε τις πρώτες πρωινές ώρες σε βραχώδες σημείο ανατολικά των ακτών της νησίδας.

Σαράντα από αυτούς κατάφεραν να αποβιβαστούν στην ξηρά. Αντιθέτως, πλωτό του Λιμενικού, σκάφος του Ηνωμένου Βασιλείου και λοιπά βοηθητικά σκάφη εντόπισαν και ανέσυραν οκτώ σορούς, έξι παιδιά και δύο γυναίκες, ενώ περισυνέλεξαν σώο ένα κορίτσι.

Κατά δήλωση των διασωθέντων, δεν υπάρχουν άλλοι αγνοούμενοι. Σημειώνεται πως και στις δυο περιοχές που έγιναν τα ναυάγια ο καιρός είναι καλός.

«Για ακόμη μία φορά χτες βράδυ τα αδίστακτα δουλεμπορικά κυκλώματα στοίβαξαν στα τουρκικά παράλια σε εντελώς επισφαλή και αναξιόπλοα σκάφη δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες και οδήγησαν στον άδικο χαμό αθώους συνανθρώπους μας, ακόμη και μικρά παιδιά» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό.

 

In.gr