Τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη απέτρεψαν οι αρχές

15.11.2015

Μια «μεγάλη» τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη πιστεύουν οι τουρκικές αρχές πως απέτρεψαν, σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κυβερνητικός αξιωματούχος. Η επίθεση υποτίθεται ότι ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή, την ίδια μέρα που έγινε το μακελειό στο Παρίσι.

Ο αξιωματούχος, που επέλεξε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε πως   «Νομίζουμε ότι σχεδίαζαν μια επίθεση στην Κωνσταντινούπολη την ίδια ημέρα με εκείνες του Παρισιού (…) τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών μας αφήνουν να εννοηθεί ότι αποτρέψαμε μια μεγάλη επίθεση».

Πέντε πρόσωπα συνέλαβε την Παρασκευή η τούρκικη αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη, ανάμεσα στα οποία ήταν και ένας Βρετανός, ο Έιν Λέσλι Ντέιβις. Όπως φαίνεται ήταν στενός συνεργάτης του «Τζιχάντι Τζον», του Βρετανού δήμιου του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος πιθανολογείται ότι σκοτώθηκε την προηγούμενη ημέρα σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Συρία.

Όπως εξήγησε ο Τούρκος αξιωματούχος «Οι πέντε ύποπτοι πέρασαν από τη Συρία στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα για να εξαπολύσουν επίθεση στην Τουρκία».

Μια σειρά από επιθέσεις που εκδηλώθηκαν πρόσφατα στο τουρκικό έδαφος αποδίδονται από τις τουρκικές αρχές στους τζιχαντιστές του ΙΚ, μεταξύ αυτών είναι και η επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα, στις 10 Οκτωβρίου, όπου σκοτώθηκαν 102 άνθρωποι.