Τροχαίο στη Βουλή: Μιλάνε οι κάμερες-Κατέθεσε ο διανομέας, αναζητείται ο οδηγός ταξί

Στο τροχαίο έξω από τη Βουλή ενεπλάκη το υπηρεσιακό όχημα της ασφάλειας της Ντόρας Μπακογιάννη και όλα όσα έγιναν έχουν καταγραφεί σε βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του κοινοβουλίου.

Το βίντεο αυτό, μάλιστα, έχει ήδη παραδοθεί από τη φρουρά της Βουλής στις ανακριτικές αρχές που ερευνούν το σοβαρό τροχαίο.

Η σύγκρουση έγινε ακριβώς μπροστά στην είσοδο της Βουλής, επί της Βασιλίσσης Σοφίας.

Ο άτυχος 23χρονος Ιάσωνας ήταν σταματημένος με τη μηχανή του στο φανάρι, στην άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας. Από την άλλη πλευρά, στην κάθοδο ήταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο αστυνομικός, κι εκείνος σταματημένος στο φανάρι.

Τα δυο φανάρια άναψαν πράσινο ταυτόχρονα. Ο 23χρονος μοτοσικλετιστής ξεκίνησε κανονικά. Ο αστυνομικός που οδηγούσε το υπηρεσιακό αυτοκίνητο αποφάσισε να στρίψει αριστερά για να μπει στη Βουλή, ενώ κάτι τέτοιο απαγορεύεται. Σημειώνεται ότι τη μοιραία στιγμή, στο σημείο δεν υπήρχε ούτε τροχονόμος να ρυθμίσει την κυκλοφορία και άρα να «καταργήσει» το φανάρι για να δώσει στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο αστυνομικός την ευκαιρία να στρίψει αριστερά.

Όλα αυτά έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγραφεί στο βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας της Βουλής και βρίσκονται στα χέρια των αξιωματικών που κάνουν έρευνα για το τροχαίο.

Χαρακτηριστικό της σφοδρότητας της σύγκρουσης το γεγονός πως ενώ ο άτυχος 23χρονος φορούσε κράνος, αυτό εκσφενδονίστηκε με αποτέλεσμα ο Ιάσωνας να τραυματιστεί πολύ σοβαρά.

Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν κλινικά νεκρός. Σε μια κίνηση ανθρωπιάς, η οικογένειά του ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει τα όργανά του.

«Το παιδί μου τελείωσε», είπε και συνέχισε: «Επειδή ήταν τόσο καλό παιδί, είπαμε να δώσουμε τα όργανα του. Εύχομαι οι άνθρωποι που θα τα πάρουν, να ζήσουν ευτυχισμένα και να πάρουν λίγη από την ευαισθησία του».

Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ για το δυστύχημα έξω από τη Βουλή: Κατέθεσε ο διανομέας – Αναζητείται ο οδηγός ταξί

«Έχει ληφθεί κατάθεση από τον διανομέα που βρέθηκε στο σημείο του τροχαίου στη Βουλή» και με τον οποίο υπήρξε το φραστικό επεισόδιο με τον τροχονόμο, που προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις. Αυτό δήλωσε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Θεόδωρος Χρονόπουλος.

Ενώ καταδίκασε τη συμπεριφορά του τροχονόμου, η οποία προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, διαβεβαιώνοντας ότι θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. «Σίγουρα δεν αποτυπώνει καλή εικόνα για τη συμπεριφορά του συναδέλφου μου.  Όμως υπάρχουν το τελευταίο διάστημα σειρά υποθέσεων οι οποίες ελέγχονται, υπάρχουν ιδιαίτερα ισχυροί εσωτερικοί μηχανισμοί ελέγχου στην αστυνομία και είναι αυστηροί απέναντι σε συμπεριφορές συναδέλφων που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πολίτες», τόνισε ο κ. Χρονόπουλος. «Σίγουρα θα κινητοποιηθεί η διαδικασία και για αυτό το συμβάν. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση συγκάλυψης σε τέτοιου είδους θέματα», υπογράμμισε ακόμη

Πέραν της κατάθεσης του διανομέα έχουν ληφθεί και άλλες καταθέσεις ενώ αναζητείται και ο οδηγός του ταξί που βρισκόταν στο σημείο, προκειμένου να ληφθεί και η δική του κατάθεση, διευκρίνισε ο κ. Χρονόπουλος στον ΘΕΜΑ 104,6.

Για το μεγάλο ζήτημα της καταγραφής του τραγικού συμβάντος από κάμερες ασφαλείας, ο εκπρόσωπος της ΕΛ. ΑΣ επιβεβαίωσε ότι υπάρχει βιντεοληπτικό υλικο λόγω του σημείου, και ότι έγινε αιμοληψία στον αστυνομικό που οδηγούσε και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Ειδικά για το θέμα της συλληψης του εμπλεκόμενου οδηγού του υπηρεσιακού οχήματος της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη που φέρεται να έπεσε πάνω στον άτυχο Ιάσονα, ο κ. Χρονόπουλος διευκρινίζει ότι αυτή δεν πραγματοποιήθηκε διότι κατά την πάγια προβλεπόμενη διαδικασία της τροχαίας, όταν δεν είναι θανατηφόρο το τροχαίο και ανεξαρτήτως ιδιότητας του οδηγού, αν δηλαδή πρόκειται για αστυνομικό ή πολίτη, αν επιπλέον δεν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα αλκοτέστ, ο εμπλεκόμενος οδηγός παραμένει στο σημείο και δεν θεωρείται ύποπτος φυγής, αυτός δεν συλλαμβάνεται.

Στο μεταξύ την ιδιαίτερη ανταπόκριση των χρηστών των κοινωνικών δικτύων, που αναπαρήγαγαν και σχολίασαν μαζικά το συμβάν, ασκώντας πίεση για το ζήτημα, παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ λέγοντας ότι «γι αυτόν τον λόγο έχουμε εκδώσει και ανακοίνωση». Παράλληλα δεν παρέλειψε να εκφράσει την «αμέριστη συμπαράσταση όλης της ελληνικής αστυνομίας στην οικογένεια του Ιάσονα , ευχόμενος «δύναμη και ό, τι καλύτερο για την οικογένεια αυτή». Περαιτέρω ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ προέβη στην καταδίκη της συμπεριφοράς του συναδέλφου του, ο οποίος έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα για τον ξυλοδαρμό την περασμένη Κυριακή στη Νέα Σμύρνη.

«Κατακριτέα και αυτή η αντίδραση του συναδέλφου μας χωρίς ωστόσο να πρέπει να συμψηφίσουμε σε καμία περίπτωση τα γεγονότα της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη ούτε να ακυρώσουμε το έργο όλων των αστυνομικών που κάνουν χιλιάδες ελέγχους καθημερινά και τέτοια περιστατικά (εννοεί της Κυριακής στη Ν. Σμύρνη) είναι εντελώς μεμονωμένα», επεσήμανε.

Ενώ διατύπωσε ξεκάθαρη θέση, δηλώνοντας στον ΘΕΜΑ 104,6  ότι «ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Δε θα μείνουμε στις διαπιστώσεις. Θα πρέπει κι εμείς από πλευρά μας να απομονώσουμε και αυτά τα λίγα περιστατικά και ει δυνατόν να τα μηδενίσουμε».

Όπως ενδεικτικά ανέφερε ο κ. Χρονόπουλος αναφερόμενος στα περιστατικά υπέρμετρης αστυνομικής βίας, «οι καταγγελίες κυμαίνονται στις 100-150 κατ’ έτος. Για το μήνα Φεβρουάριο είχαμε ενδεικτικά πάνω από 1.000.000 ελέγχους σε οχήματα, πάνω από 1.500.000 ελέγχους σε άτομα ενώ είχαμε πάνω από 7.000 συλλήψεις. Είναι ιδιαίτερα μικρός αναλογικά ο αριθμός των καταγγελιών».

Να σημειωθεί ότι μέχρι και χθες, το τριήμερο Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με τον κ. Χρονόπουλο πάνω από 200.000 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν περισσότερες από 3.900 παραβάσεις, στην συντριπτική πλειοψηφία για άσκοπη – μη δικαιολογημένη μετακίνηση και σε πολύ μικρότερο βαθμό για μη χρήση μάσκας.

Έκκληση για αυτόπτες

Ο 23χρονος Ιάσωνας ανέβαινε με τη μηχανή του τη Βασιλίσσης Σοφίας στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας. Λίγο πιο μπροστά και αριστερά ήταν ένα ταξί. Στο αντίθετο ρεύμα του δρόμου, στο ύψος της συμβολής με την Ακαδημίας, το υπηρεσιακό όχημα έστριβε αριστερά για να μπει στη Βουλή.

Ο οδηγός του ταξί σταμάτησε, όχι όμως και ο 23χρονος που κινούνταν δίπλα του. Η μηχανή έπεσε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου που οδηγούσε ο αστυνομικός, την στιγμή που διέσχιζε κάθετα τη Βασιλίσσης Σοφίας, με αποτέλεσμα ο νεαρός μοτοσικλετιστής να φύγει στον αέρα και να καταλήξει με το κεφάλι στην άσφαλτο.

Την στιγμή εκείνη δεν υπήρχε τροχονόμος στον δρόμο για να ρυθμίζει την κυκλοφορία.