Τρόμος στην Ευρώπη: Υπέρ-ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί και να σκοτώσει

 Περίπου 2.000 χρόνια η έκρηξη του Βεζούβιου εξαφάνισε την Πομπηία και σκότωσε περισσότερους από 1.500 ανθρώπους, τώρα ένα υπέρ-ηφαίστειο στην Νάπολη απειλεί με αφανισμό ολόκληρη την Ευρώπη.

Έρευνα – σοκ αποκάλυψε ότι το υπερ-ηφαίστειο Campi Flegrei δείχνει σημάδια «αφύπνισης» και μάλιστα όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, φαίνεται ότι η έκρηξη θα είναι… τεράστια και θα θερίσει εκατομμύρια ζωές στην Ευρώπη.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές, λεπτά μετά την έκρηξη χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν από ασφυξία, ενώ στη συνέχεια πυκνά μαύρα σύννεφα τέφρας θα αποκλείσουν το φως του ηλίου και θα βυθίσουν για μήνες την ήπειρο στο σκοτάδι.

Δυστυχώς οι επιστήμονες δεν μπορούν να προσδιορίσουν πότε θα «βρυχηθεί» και αν η έκρηξη θα είναι τόσο μεγάλη.

Το ηφαίστειο Campi Flegrei εξεράγη για τελευταία φορά το 1538 και από την έκρηξη σχηματίστηκε ένα νέο βουνό το Monte Nuovo.

Πεντακόσια χρόνια μετά την τελευταία του έκρηξη , στο Campi Flegrei, το μάγμα αυξάνεται στον βαθμό που μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση υγρών και αερίων, δέκα φορές πάνω από τα φυσιολογικά όρια. Οι ερευνητές εκφράζουν φόβους ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται, μπορούν να προκαλέσουν μία επικίνδυνη έκρηξη θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τα τρία εκατομμύρια κατοίκων που ζουν στην περιοχή αλλά και εκατομμύρια Ευρωπαίων

Σε δηλώσεις του, ο Λούκα ντε Σιένα, καθηγητής Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αμπερντίν , ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, υποστηρίζει ότι, πριν από τέσσερα χρόνια, οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει για μια έκρηξη ικανή να σκοτώσει τα εκατομμύρια ατόμων που ζουν κοντά στην κορυφή του. Τώρα όμως φοβούνται για κάτι χειρότερο.

«Σε αυτές τις περιοχές μπορούν να προκληθούν εκρήξεις με παγκόσμιες επιπτώσεις, συγκρίσιμες με πτώσεις μεγάλων μετεωριτών», επισημαίνει ο Τζιουζέπε ντε Νατάλ, επικεφαλής της επιχείρησης παρακολούθησης της ηφαιστειακής δραστηριότητας.