Τρόφιμα στην αποκλεισμένη Μαντάγια της Συρίας

11.1.2016

Tα πρώτα φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα και κουβέρτες εισήλθαν σήμερα στη Μαντάγια, την πόλη της Συρίας που πολιορκεί εδώ και έξι μήνες ο συριακός στρατός, οι κάτοικοι της οποίας λιμοκτονούν.

«Δύο φορτηγά που μετέφεραν τρόφιμα και άλλα δύο γεμάτα με κουβέρτες εισήλθαν γύρω στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) στη Μαντάγια» ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου (SARC).

Την ίδια ώρα, τρία φορτηγά εισέρχονταν στην Φούα και άλλα τρία στην Καφράγια, δύο σιιτικές κοινότητες που πολιορκούν οι αντάρτες, σε απόσταση άνω των 300 χιλιομέτρων στη Δαμασκό στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά).

Οι 42.000 κάτοικοι της Μαντάγια, που βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων δυτικά της Δαμασκού, ανέμεναν με ανυπομονησία την άφιξη της βοήθειας.

Οι πληροφορίες ότι οι κάτοικοι της πόλης λιμοκτονούν προκάλεσαν την παγκόσμια κατακραυγή με αποτέλεσμα η συριακή κυβέρνηση να υποχρεωθεί να επιτρέψει την πρόσβαση των αυτοκινητοπομπών. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν κάνει λόγο για τουλάχιστον 28 νεκρούς από την πείνα από την 1η Δεκεμβρίου του 2015.

«Εδώ και 15 ημέρες δεν τρώμε παρά σούπα. Είδα με τα ίδια μου τα μάτια ένα νεαρό άνδρα να σκοτώνει γάτες και να τις παρουσιάζει στα μέλη της οικογένειάς του σα να είναι αρνίσιο κρέας» είπε η Χίμπα Άμπντελ Ραχμάν, μία νεαρή κοπέλα 17 ετών, που απάντησε στις ερωτήσεις μιας δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου που μπήκε στην Μαντάγια.

«Υπάρχουν άνθρωποι που τρέφονται από τα σκουπίδια και άλλοι που δεν τρώνε τίποτα άλλο παρά χόρτα. Ζητήσαμε από τους ένοπλους άνδρες να μας δώσουν τροφή εκείνοι όμως αρνήθηκαν να το κάνουν» προσέθεσε η ίδια.

«Δεν έχουμε ούτε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε θέρμανση ούτε τρόφιμα. Οι τιμές είναι υπερβολικά υψηλές (…) και εμείς δεν έχουμε πλέον χρήματα» σημείωσε ο 61χρονος Άλι Ίσα, πατέρας 8 παιδιών.