Τσίπρας: «Δεν μετανιώνω που διάλεξα συμβιβασμό, αντί για το χορό του Ζαλόγγου»

 

Έντονη η πιθανότητα πρόωρων εκλογών μετά τη μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης της Κυβέρνησης στην ψηφοφορία του Τρίτου Μνημονίου

 

 

Με 222 «ναι» ψηφίστηκε το τρίτο μνημόνιο, με 43 απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινώντας σήμερα το πρωί την ομιλία του στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε ότι σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος μιας σκληρής επίπονης διαδικασίας και έδωσε απαντήσεις στην κριτική που ασκήθηκε εις βάρος του από διάφορες πλευρές. Εξέφρασε τη διαπίστωση ότι η Ελλάδα είναι εκτός αγορών, ενώ το εξάμηνο που μας πέρασε εξαντλήθηκε κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης και κάθε περιθώριο ρευστότητας χωρίς δανεισμό.

 

 

Αναγκαστική επιλογή χαρακτήρισε την συμφωνία καθώς τόνισε ότι οι δανειστές επέλεξαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση σε σημείο μη διαχειρίσιμο. Εξήγησε αναλυτικά το δίλημμα στο οποίο βρέθηκε, που στην πραγματικότητα δεν ήταν μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία αλλά μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή. Η μείωση των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας που υπερψήφισαν το τρίτο μνημόνιο σε 118 ενδέχεται να ωθήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην ανάληψη πρωτοβουλιών περιλαμβάνοντας και την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

 

 

«Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Θα ακολουθήσει η σημερινή συνεδρίαση του Eurogoup. Έπεται η εκταμίευση της πρώτης δόσης και η μεγάλη διαπραγμάτευση για την ρύθμιση του χρέους. Η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση στην χώρα», ανέφερε σε δηλώσεις της έπειτα από τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση θα είναι σε συνεχή διαπραγματευτική προσπάθεια. Παράλληλα σήμερα υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών που επέλεξαν μία διαφορετική διαδρομή. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός, θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα».

 

 

Σύγκληση της Ολομέλειας στις 20 Αυγούστου για την τριήμερη συζήτηση που θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία προτίθεται να ζητήσει ο Πρωθυπουργός. Στο μεσοδιάστημα που μεσολαβεί από σήμερα, το παρασκήνιο εντός και εκτός χώρας που θα είναι σε συνάρτηση με την έγκριση από την ΕΕ και από τα κοινοβούλια των χωρών μελών της συμφωνίας του τρίτου μνημονίου, αναμένεται έντονο.