Τσίπρας: Παράλογες οι απαιτήσεις της Ευρώπης, η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη της

4.11.2015

Μέσα στην οικονομική και προσφυγική κρίση που βρίσκεται η Ελλάδα, χρειάζεται την αλληλεγγύη της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίρπας μέσα από την κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, διαμήνυσε ότι  οι απαιτήσεις για άρση της προστασίας της α’ κατοικίας των ελλήνων πολιτών, ή αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, την ώρα που ζητείται από την Ελλάδα να παρέχει στέγη και τροφή στους πρόσφυγες είναι παράλογες.

Αυτό που ζήτησε από την Ευρώπη είναι να δείξει στην Ελλάδα την ίδια αλληλεγγύη που δείχνει η Ελλάδα στους πρόσφυγες. Ο κ. Σουλτς απάντησε πως «τα αιτήματά σας είναι δίκαια, τα συζητώ με τον Επίτροπο Μοσκοβισί και άλλους συνομιλητές μου», επισήμανε όμως ότι η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της έναντι των θεσμών.

Η παρατήρηση του Πρωθυπουργού σε αυτό το σημείο ήταν ότι η Ελλάδα ζητά τη δίκαιη εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν, δεν ζητά ως επαίτης τη χαλάρωση του προγράμματος ανταποδοτικά για την ανταπόκριση της στο ανθρωπιστικό της καθήκον.

Στη συνέχεια τόνισε την ανοησία ορισμένων που αποδεικνύεται τώρα  με την προσφυγική κρίση και τις ροές που περνούν από την Ελλάδα, ενώ το καλοκαίρι οι ίδιοι προετοίμαζαν το Grexit. Επισήμανε πως εκτός από ανόητοι είναι και επικίνδυνοι σε περίπτωση που επιμένουν στις θέσεις τους.

Αναφορικά με το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας τόνισε την αναγκαιότητα μιας άμεσης αντιμετώπισης της κρίσης από πλευράς της Ευρώπης, καθώς «ο κατάλογος του πόνου όλο και μεγαλώνει». Πρόσθεσε επίσης την ανάγκη χάραξης κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής με στόχο την προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειας των προσφύγων.

Ακολούθως επανέλαβε ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεργαστεί με την Τουρκία προκειμένου να εξαρθρώσει τους διακινητές, να λύσουν το θέμα  της φιλοξενίας των προσφύγων στην Τουρκία και να καταλήξουν στην συγκροτημένη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες φεύγοντας από την Τουρκία. Ο ίδιος πρόεκιται να συζητήσει αυτά τα ζητήματα με την τουρκική ηγεσία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη γειτονική χώρα..

Ενημέρωσε ότι ολοκληρώνονται τεσσερα hot spot στα νησιά και πολύ σύντομα θα εγκαινιαστεί το κέντρο της Λέσβου, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να στηριχτεί η Ελλάδα από την Ευρώπη στην προσπάθεια της αυτή, εκφράζοντας το ως «σοβαρή ενίσχυση»